Koje štetne supstance možete pronaći u šamponima za bebe

Zbog nježne kože i osjetljivog imunološkog sistema, morate biti posebno pažljivi kada vodite računa o higijeni svoje bebe, kao i o proizvodima koje u tu svrhu birate.

Bambo-Nature-Naslovna-Novembar-v02

Danas, mnogi brendovi iz industrije proizvoda za bebe na svojim pakovanjima koriste oznaku “prirodno”, odnosno “natural”, ali ta oznaka sama po sebi gubi značenje jer nije podržana sastojcima na etiketi.

Dakle, morate znati koje su štetne hemikalije koje se nalaze u šamponima za bebe i drugim sličnim proizvodima prije nego što ih kupite.

Kao opšte pravilo, provjerite etikete da biste dobili sveobuhvatnu predstavu o sastojcima koji se koriste u šamponu koji birate za svoje mališane.

Morate izbjegavati proizvode koji sadrže sljedeće supstance:

 • Sulfate
 • Polietilen
 • Polietilen glikol
 • Polioksietilen
 • Parabene
 • Ftalate
 • Formaldehide

U nastavku ćemo objasniti detaljnije.

Koje se štetne hemikalije nalaze u šamponima za bebe?

Sulfat je jedan od najčešćih štetnih hemikalija koje se obično nalaze u šamponima za bebe. Ova hemikalija je nevjerovatno efikasna u uklanjanju prljavštine i ulja, ali je pregruba za kožu. Uprkos tome, proizvođači je često koriste u proizvodima za higijenu poput šampona i kupki.

Ovo su još neke supstance koje treba izbjegavati:

 • Natrijum sulfat laureat
 • Amonijum laureat sulfat (ALS)
 • Natrijum stearil sulfat
 • SLSA ili natrijum lauril sulfoacetat
 • Natrijum koko sulfat

Napomena: Proizvodi koji sadrže ftalate takođe mogu negativno uticati na dobrobit vašeg djeteta. Prema istraživanjima, skoro 75% robe koja sadrži oznaku „mirisa“, odnosno parfema ima ove aditive kojima se aromatizuju šamponi za bebe.

Takođe, kada se odlučite za proizvod za bebe, očigledno želite da budu upotrebljivi duže vremena – to ima i svoju lošu stranu.

Vijek trajanja nekog proizvoda produžava se korišćenjem parabena kako bi spriječili rast buđi i bakterija. Ovi visoko efikasni konzervansi su isplativi, tako da ih proizvođači često koriste u šamponima i drugim proizvodima – ne i naš Bambo Nature.

Pošto postoji mogućnost da se ovi parabeni apsorbuju kroz kožu, morate izbjegavati upotrebu proizvoda koji ih sadrže. Ove komponente mogu poremetiti prosječnu hormonsku ravnotežu i čak dugoročno dovesti do teških bolesti.

Kao što je već pomenuto, provjerite etiketu da vidite da li proizvod sadrži parabene kao što su:

 • Metilparaben
 • Etilparaben
 • Propilparaben
 • Butilparaben

Ovdje se možete dodatno informisati o negativnim uticajima ovih supstanci.

Zašto bi trebalo da šamponirate kosu svog deteta?

Za razliku od ostalih, djeca se više znoje i samim tim imaju masniju kožu glave. Takođe, njihova produžena izloženost hormonskim promjenama tokom trudnoće njihove majke može pretjerano stimulisati lojne žlijezde kod mališana.

Dok su prirodna ulja, generalno, pogodna za bebinu kožu i kosu, njihov višak može biti štetan. Rutinsko pranje odgovarajućim šamponom može biti efikasno za uklanjanje viška sebuma i tretiranja tjemenače.

Kako bezbjedno koristiti šampon za svoju bebu?

Stvaranje zdravih navika kada je u pitanju pranje kose korisno je za vaše mališane od ranog djetinjstva. Dakle, uvjerite se da imate rutinu koje možete lako da se pridržavate.

Pored toga, zapamtite da ne postoji pravilo o učestalosti korištenja šampona za pranje kose male djece – naravno, sve zavisi od tipa kose, ali generalna preporuka je da im ne perete kosu više od tri puta sedmično.

Imajte na umu da su najbolji šamponi koje možete izabrati za svoje dijete ekološki sertifikovani i napravljeni od organskih komponenti – baš kao naš Bambo Nature šampon.

Tokom pranja, pokušajte da šampon nježno umasirate na vlasište. Korišćenje jagodica prstiju je najefikasnija metoda – u suprotnom, vaši nokti mogu ogrebati meko vlasište i bebinu glavu.

Kada završite sa šamponiranjem, uvjerite se da ste sve temeljno isprali sa bebine glave. U suprotnom, to može dovesti do osjećaja suhoće, perutanja i svraba kože glave.

Šampon za bebe: 3 savjeta

Ako vaša djeca imaju bilo kakvo stanje kože, nemojte koristiti proizvode za njegu bez prethodnog konsultovanja sa ljekarom vaše bebe.

Na primjer, djeca sa ekcemom mogu biti veoma netolerantna na oštre hemijske komponente prisutne u losionima za tijelo, sapunima i šamponima. Plikovi, osip ili ljuskava koža na laktovima i koljenima su neki upozoravajući znaci ovog stanja kože.

Takođe, imajte na umu da prekomjerno izlaganje vodi može imati kontraproduktivne efekte. Dakle, često kupanje sa šamponom nije neophodno za vaše dijete, a osim toga, provođenje mnogo vremena u kadi može dovesti do infekcije urinarnog trakta kod vaše bebe, posebno ako je u pitanju djevojčica.

Ako niste sigurni kako će vaše dijete odreagovati na specifičan proizvod, isprobajte ga prvo na malom dijelu kože i sačekajte par sati da vidite da li će se pojaviti osip, znakovi isušenosti ili crvenila.

Želimo vam srećnu kupovinu, a ukoliko volite šopingirati online, ovdje imate listu svih online prodavnica u kojima možete pronaći Bambo Nature proizvode.

Podijeli tekst
Back to top