OVO su sastojci koje ne bi trebalo da sadrže proizvodi za bebe

Mnogi proizvodi za higijenu i njegu tijela koje koristimo svakodnevno sadrže sintetičke sastojke i mirise koji su potencijalno štetni za vas i vaše dijete. Iako mnogi brendovi smjelo koriste etikete kao što su “natural”, “bez hemikalija” ili “nježno” na proizvodima za bebe, činjenica ostaje da one i dalje u svom sastavu imaju toksične hemikalije koje mogu nanijeti štetu bebinoj koži.

Bambo-iritacije

Dodatna edukacija o štetnim efektima sastojaka, i njihova identifikacija omogućiće vam da uspostavite zdravije okruženje za svoje mališane, kao i da naučite birati provjerene i sigurne proizvode koji neće izazivati negativne posljedice.

Koji su to najčešći krivci među sastojcima sa kojima se susrećemo u proizvodima za bebe?

Nažalost, uprkos mogućnosti da koriste druge sastojke, brojne kompanije i dalje u svoj asortiman uključuju proizvode koji sadrže brojne nepotrebne hemikalije, alergene i parabene.

Ovo su najčešći:

Parfemi

Mnogi parfemi sadrže hemikalije koje mogu naštetiti zdravlju ne samo beba nego i odraslih ljudi. Naravno, jasno je da bebe i djeca imaju veći rizik od izloženosti opasnim toksinima koji se nalaze u ovim proizvodima.

Njihova čula se još uvijek razvijaju i imaju akutnu osjetljivost na sve mirisne supstance u svom okruženju. Zbog toga je najbolje birati proizvode bez mirisa, i to ne samo one koje koristite direktno na bebinoj koži poput vlažnih maramica, losiona, krema, šampona i drugih, nego i deterdžente i prašak za veš.

Dioksini

Većina pelena za jednokratnu upotrebu izbijeljena je hlorom što rezultuje nusproizvodom koji se naziva dioksin i koji se ispira u okolinu i same pelene. Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), dioksini su među najotrovnijim hemikalijama koje su nauci poznate i EPA ih navodi kao visoko kancerogene.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, izlaganje dioksinima može prouzrokovati kožne reakcije i izmijenjenu funkciju jetre, kao i razna oštećenja imunog sistema, nervnog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija, zbog toga je naš Bambo Nature u potpunosti izbacio hlor iz svog procesa proizvodnje, više o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Parabeni

Parabeni se koriste u proizvodima kako bi im pružili duži rok trajanja tako što sprečavaju rast mikroba poput bakterija i gljivica na proizvodima. Različiti parabeni zaustavljaju različite vrste mikroba, što znači da se u praksi najčešče koristi kombinacija više njih. Možete vrlo dobro da zamislite koliko štete ti “kokteli” toksina mogu da nanesu koži vaše bebe. Parabeni su takođe veoma opasni za trudnice.

Natrijum poliakrilati

Natrijum polikarbonat je super-upijajuće hemijsko jedinjenje koje se koristi u punjenjima mnogih pelena za jednokratnu upotrebu. Sastoji se od obrađene celuloze koja je pomiješana sa kristalima poliakrilata. Ova hemikalija upija tečnosti i sprečava njihovo curenje. Natrijum poliakrilat je često vidljiv u obliku malih kristala sličnih gelu na koži beba i smatra se da je povezan sa iritacijama kože i respiratornim problemima.

Ova hemikalija je uklonjena iz tampona zbog sindroma toksičnog šoka. Pošto se u pelenama koristi tek u posljednje dvije decenije, još uvijek nema istraživanja o dugoročnim efektima natrijum poliakrilata na zdravlje beba.

Tributil-kalaj (TBT)

Mnoge pelene za jednokratnu upotrebu sadrže hemikaliju koja se naziva tributil-kalaj (TBT). Prema EPA, ovaj toksični zagađivač izuzetno je štetan za vodeni ekosistem i uzrokuje endokrine (hormonalne) poremećaje u vodenim organizmima. TBT je zagađujuća hemikalija koja se ne razgrađuje već ostaje u životnoj sredini i našem lancu ishrane.

Pored toga, prema istraživanju koje je objavio Američki institut za biološke nauke, tributil-kalaj može pokrenuti gene koji pospješuju rast masnih ćelija, uzrokujući gojaznost kod ljudi.

Da li postoji alternativa?

Bambo-sertifikati

Na sreću, roditelja, ali i planete, alternativa postoji! Mali broj brendova koji su ekološki orjentisani, a u koje spada i naš Bambo Nature, posvetili su se korištenju potpuno prirodnih sirovina i primjenjivanju najkvalitetnijih metoda u proizvodnji kako bi pelene za djecu, kao i ostali proizvodi za njegu i higijenu bili sigurni, bez parabena, parfema i ostalih alergena.

Studija objavljena u magazinu “Archives of Health” navodi da bi se pelene za jednokratnu upotrebu trebale smatrati faktorom koji može prouzrokovati ili pogoršati dečiju astmu i respiratorne probleme.

Svjesni smo da su jednokratne pelene postale neophodnost u životima roditelja zbog svoje praktičnosti, kao i da je osetljiva koža beba takođe sklona osipu i alergijskim reakcijama zbog hemikalija u pelenama. Baš zbog toga su naše pelene ekološki sertifikovane i pružaju samo najbolju njegu i dodir za kožu vaših mališana.

Takođe, pažljivo pročitajte etikete, jer se proizvođači često koriste obmanjujućom terminologijom da bi reklamirali proizvod kao “svjež“ ili “prirodan“. Kupujte, i za sebe i za bebu, proizvode za tijelo koji ne sadrže parfeme, poput šampona, losiona ili ulja za tuširanje iz našeg asortimana ua njegu.

Da li vam je ovaj tekst pomogao da uvidite štetnost sastojaka koji se mogu naći u naizgled bezopasnim proizvodima za bebe? Nadamo se da jeste! Pišite nam u komentarima svoja iskustva.

Podijeli tekst
Back to top