8 zgodnih primjena vlažnih maramica koje koriste roditelji

Tradicionalna namjena jednokratnih vlažnih maramica je bila za brisanje bebe prilikom presvlačenja pelena, ali vremenom, njihova upotreba je postala svakodnevna i učestala. Baš zbog toga im dajemo titulu jednog od najsvestranijih proizvoda koji se mogu naći u vašem domu, i u vašoj torbi.

vlazne maramice za bebe bambo nature

Pitajte bilo koju mamu kako koristi maramice za bebe, kladimo se da bi u svom arsenalu za njih imala bar pet načina korištenja. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da vas inspirišemo i sastavimo svoju listu 8 zgodnih načina na koje možete upotrijebiti vlažne maramice.

1. Prilikom mijenjanja pelena

Kada prvi put postanemo roditelji, svi imamo bar neku ideju na koji način želimo da odgajamo svoju djecu, koje proizvode želimo da koristimo ili ne koristimo. U početku upotreba višekratnih pamučnih krpica za brisanje vaše bebe tokom promjene pelena zvuči kao idealan i nježan način čišćenja, međutim, mnogi od nas brzo izaberu vlažne maramice kao lakše i praktičnije rješenje.

Vlažne maramice su vrlo korisne u svakoj situaciji, bilo da pelene mijenjate kod kuće ili kada ste u pokretu. Naravno, postoje “prljavije” situacije kada je pristup tekućoj vodi neophodan (znate na šta tačno mislimo), međutim, ako samo želite da osvježite područje i uklonite miris mokraće prilikom promjene pelene, vlažne maramice su pomoć koja vam je potrebna!

Ekološke maramice za djecu poput naših Bambo Nature vlažnih maramica izuzetno su mekane i dizajnirane za osjetljivu mladu kožu, a njihov sastav ih čini posebno nježnim ako vaša beba ima pelenski osip. Više o pelenskom osipu pročitajte ovdje.

2. Tokom hranjenja

Budimo iskreni, kada djeca počnu da jedu čvrstu hranu, nered je neizbježan. Budući da beba tek uči kako da koristi svoje bucmaste male ruke, većina obroka će završiti tako što će stolica i sto biti prekriveni hranom, a vjerovatno i dijete.

Vlažne maramice su savršen “alat” za hvatanje letećeg voća, povrća i kašica, kao i za brzo čišćenje djeteta prije nego što ga pustite iz hranilice. U maramicama pogodnim za kožu bebe, glavni sastojak je voda, tako da možete bezbjedno koristiti maramice za čišćenje ruku i lica djeteta nakon neurednog obroka.

3. Za brisanje nosa i ljepljivih prstića

Maramice je idealno nositi u torbi kada ste vani. Nemaju sva javna mjesta toalet ili tekuću vodu u blizini. Zamislite samo plažu, park ili igralište – nikad ne znate čime će vaše dijete isprljati ruke, da li će vam ponosno donijeti ljigavog puža ili možda ukusnu tortu od blata.

U tim situacijama vlažne maramice mogu biti vaše tajno oružje kako biste uspjeli obrisati barem dio prljavštine sa ruku vašeg mališana prije nego što dođe vreme za užinu.

Isto tako, maramice mogu biti nježnija alternativa papiru kada je koža oko bebinog nosa suva i ispucala zbog učestalog ispirivanja.

4. Za sve nezgode u autu

Ako ste već roditelji, vjerovatno ste otkrili da je jedno od mjesta na kojima su vlažne maramice neophodne – automobil. Sa njima, spremni ste za gotovo svaku moguću situaciju.

Dok neka djeca vole da budu u kolima i da se mirno voze, druga koriste svaku priliku da naprave nered, a ukoliko je u pitanju duže putovanje na koje morate ponijeti grickalice i vodu – čekaju vas ljepljivi prstići i ljepljiva sjedišta.

Sa druge strane, mnoga djeca pate od mučnine tokom vožnje na duge staze, pa povraćanje nije isključeno. Bez obzira šta se dogodi na vašem putu, bićete dobro pripremljeni za rješavanje gotovo svake moguće situacije sve dok u torbi imate vlažne maramice.

5. Čišćenje javnih površina

Za one trenutke kada imate obaveze van kuće, a morate sa sobom povesti i bebu, vlažne maramice možete iskoristiti da prebrišete površine koje će doći u dodir sa njenom kožom.

To mogu biti stolice i klupe u čekaonici ili čak prostor predviđen za presvlačenje pelena u tržnim centrima.

Naravno, vlažne maramice nisu dezinfekciono sredstvo, ali će vam pružiti dodatnu dozu sigurnosti i površinski osjećaj čistoće.

6. Brisanje igračaka

Očistite sve igračke vaših mališana brzo i lako uz samo nekoliko maramica za bebe. Riješićete se prašine, prljavštine i bakterija koje se mogu nakupiti na podu i izazvati alergijske reakcije kože (uprkos konstantnom glancanju), a igračke će ponovo izgledati očuvano i novo.

7. Skidanje mrlja od hrane

Vlažne maramice su idealna “prva pomoć” za neočekivane (i očekivane) mrlje na odjeći – bilo da su od bebine hrane, mlijeka, blata ili one čokoladice koju ste pojeli za brzu “dopunu energije”.

Obrišite ostatke od mrlja prije nego što se osuše i postanu još veći problem. Osim toga, vlažne maramice pomoći će vam i za brzinsko skidanje šminke dok ste u pokretu ili ako su vas razmazale nestašne bebine rukice.

8. Uklanjanje viška blata

Instant rješenje poslije intenzivnog igranja u parku ili blatnjave šetnje – iskoristite vlažne maramice da uklonite blato sa trenerke, cipela ili čizama prije ulaska u kuću, vaši tepisi i parket će vam biti zahvalni.

Nadamo se da vam se dopala naša lista, a za kraj želimo da napomenemo da je pravilno odlaganje vlažnih maramica nakon njihove upotrebe isto jako važno!

Maramice uvijek odlažite u smeće i nikada ih ne bacajte u toalet jer ćete na taj način nakon nekog vremena sigurno začepiti odvod. Ambalažu naših Bambo Nature vlažnih maramica obavezno reciklirajte zajedno sa ostalim otpadom od plastike.

Podijeli tekst
Back to top