Pelenski osip: šta je, kako ga liječiti i kako spriječiti?

pelenski osip kod beba

Pelenski osip neizbježna je pojava kod beba i male djece, što znači da ćete se sa ovom pojavom sigurno susretati tokom prvih godina bebinog života. Važno je napomenuti da bez obzira na to koliko pažljivi bili, vaši mališani će vjerovatno dobiti pelenski osip u nekom trenutku.

Bitno je samo na vrijeme uočiti promjene na bebinoj koži i sanirati pelenski osip što prije, zbog čega je važno da pročitate ovaj tekst do kraja.

U nastavku teksta objasnićemo vam šta je pelenski osip, kako nastaje i šta ga uzrokuje, kao i druge korisne informacije o tome kako da liječite pelenski osip kada je do njega već došlo. Takođe, daćemo vam savjete kako da spriječite pojavu pelenskog osipa, kao i kako da ovu pojavu svedete na minumum i pružite svojoj bebi maksimalnu zaštitu pelenske regije.

Kako nastaje pelenski osip?

kako nastaje pelenski osip

S obzirom na to da pod pelenskim osipom podrazumijevamo iritacije na koži bebe koje se pojavljuju na području pelenske regije, postoji nekoliko najčešćih uzroka pelenskog osipa:

 1. Vlažno pelensko područje jedno je od osnovnih uzročnika osipa i izaziva iritacije nježne bebine kože. Iako se jednokratne pelene danas podrazumijevaju brzoupijajućim, dio vlažnosti koja se pojavljuje ipak iritira kožu što dovodi do osipa i iritacija. Ova pojava posebno je izražena u toplim ljetnim danima, pa je česta kod vaših mališana.
 2. Hemikalije sadržane u jednokratnim pelenama, vlažnim maramicama te proizvodima za njegu beba često znaju da iritiraju nježnu bebinu kožu što dovodi do pelenskog osipa. Koža vaše bebe veoma je mekana i osjetljiva. Ona još nije stekla toleranciju na određene sastojke, što dovodi do pojave sitnih crvenih tačkica na pelenskoj regiji.
 3. Česta ili vodenasta stolica kod bebe takođe je jedan od čestih uzroka pelenskog osipa. Povećana vlažnost, udružena sa enzimima iz stolice, iritira kožu i stvara crvenilo. Uz ovu pojavu veže se i uvođenje novih namirnica u bebinu ishranu.
 4. Urin bebe može biti još jedan uzročnik pelenskog osipa, jer amonijak sadržan u urinu može da iritira kožu bebe, koja još nije razvila odbrambeni mehanizam. U kombinaciji sa vlažnom pelenom i osjetljivom kožom, pelensko područje postaje itekako podložno osipu i iritacijama izazvanih urinom.
 5. Osjetljiva koža može biti jedan od uzročnika pelenskog osipa. Činjenica je da neke bebe imaju izrazito osjetljivu kožu, pa morate biti veoma oprezni pri izboru proizvoda za njegu bebe, materijala odjeće i slično. Pelenski osip zahvatiće kožu vašeg mališana mnogo češće ukoliko je ona izrazito osjetljiva.

Simptomi pelenskog osipa: kako izgleda i kako da ga razlikujete od drugih problema na koži bebe?

simptomi pelenskog osipa

Pojavu pelenskog osipa veoma je jednostavno uočiti i definisati – javlja se u pelenskom području koje zahvata butine, prepone, kao i bebinu guzu i genitalije.

Glavni simptomi pelenskog osipa su:

 • Crvena i iritirana koža,
 • Vruća koža na pelenskom području,
 • Sitni osip u vidu bubuljica, mjehurića i ljuštenja kože
 • Beba je nervozna, pogotovo pri promjeni pelene.

Oblici iritativnog dermatitisa pelenske regije

Sada kada znamo šta je pelenski osip i koje simptome će vaša beba imati, u nastavku ćemo vas upoznati sa oblicima pelenskog osipa.

Osip pelenske regije pretežno nastaje pri visokim temperaturama, kao i pri trenju kože. Može se javiti kao posljedica nepravilnog izbora pelena i proizvoda za njegu bebe, kao i upotrebom agresivnih deterdženata za pranje bebine odjeće.

Ovaj pelenski osip najčešća je vrsta osipa kod beba. Važna je kvalitetna higijena vaših mališana i odabir adekvatnih pelena i proizvoda za njegu bebe. Održavajte kožu bebe čistom i njegovanom, mijenjajte odjeću i pelene često, pogotovo u ljetnom periodu, i tako ćete svesti ovu pojavu na minimum.

Dermatitis intertriginosa – upalne promjene u područjima pojačanog trenja kože

Osip koji se javlja usljed povećane vlažnosti pelenske regije, kao i na pregibima na koži, poput onih na bebinim bedrima gdje su ona u konstantnom kontaktu sa pelenom.

Do ovog zapaljenja kože može doći pri neredovnom mijenjanju pelena i nošenju odjeće koja ne dozvoljava koži bebe da diše. Nepovoljno na pelensku regiju utiču i visoke temperature. Osip možete prepoznati po crvenoj, iritiranoj koži na pregibima i mjestima gdje koža dolazi u dodir sa pelenom.

oblici pelenskog osipa

Pelenski osip izazvan gljivičnom infekcijom

Pelenski osip izazvan gljivičnom infekcijom izazvan je gljivicom zvanom Candida. Ona se nastanjuje na vlažnim i toplim mjestima, pa je pelenska regija idealno mjesto za nastanak ove gljivice. Dodatni faktori za pojavu Candide, a zajedno sa njom i pelenskog osipa, jesu previše zategnute pelene, hemikalije iz proizvoda za njegu bebe, kao i česte i vodenaste stolice.

Gljivični pelenski osip može se javiti i u slučaju upotrebe antibiotika, bilo majke koja doji ili bebe. Ovo direktno utiče na promjenu zdrave ph vrijednosti kože, pa je tada beba najpodložnija javljanju ove gljivice na koži.

Ovakvu vrstu pelenskog osipa najčešće ćete prepoznati po sljedećim simptomima:

 • Crvene flekice, osjetljive na dodir
 • Sitne bubuljice, ponekad ispunjene gnojem
 • Osip se nalazi samo na vlažnom pelenskom području
 • Blago ljuštenje kože zahvaćenog područja

Pelenski osip izazvan bakterijskom infekcijom

Predstavlja infekciju kože koja nastaje kada bakterije streptokoka ili anaerobi dovedu do iritacije navedenog područja, što se može prepoznati pojavom fleka i mjehurića, koje se pretvaraju u žućkaste krastice. Ovaj osip prekriva butine, stomak i bebinu pelensku regiju, a može se proširiti i na druge dijelove tijela.

Pri samoj pojavi ove vrste pelenskog osipa primjetićete da je beba nemirna pri sjedenju, te da je osjetljivija nego inače, radi izraženog pečenja ili svrbeža navedenih promjena.

S obzirom da je ovo vrsta bakterijske infekcije, ukoliko uočite ove promjene na bebinoj koži, potražite savjet ljekara koji će vam dati adekvatan savjet ili terapiju.

Seboroični pelenski dermatitis

Je upala kože na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije. Javlja se na mjestima kožnih pregiba, kao i na području prekrivenom pelenom. Može se javiti i na bebinoj koži trbuha i na genitalijama. Iako se uglavnom javlja na koži glave, tjemenu, licu i vratu, ovaj osip zahvata i pelensku regiju.

Prepoznaje se po bjelkasto i žućkastim masnim ljuskama, moguće crvenilo i vlaženje.

Kako spriječiti i liječiti pelenski osip?

kako sprijeciti pelenski osip

Naravno pitanje kojim ćemo se baviti jeste kako spriječiti i liječiti pelenski osip. Veoma je važno voditi računa o prevenciji pelenskog osipa, ali isto tako nemojte da brinete ukoliko do osipa dođe. Mnoge mame su to prošle i bez ikakvih problema riješile.

Savjeti za prevenciju pelenskog osipa

Donosimo vam 5 konkretnih savjeta za prevenciju pelenskog osipa. Pažljivo čitajte i razmotrite šta od ovoga trenutno ne radite. Ako primijenite na vrijeme savjete koje navodimo ispod, pružićete svojoj bebi potpunu zaštitu i njegu njene osjetljive kože.

1 – Ključnu ulogu u sprečavanju pelenskog osipa igra redovno mijenjanje pelena. U slučaju da je beba već izvršila nuždu, koža pelenskog područja postaje podložna osipu i gljivičnim infekcijama.

Nezavisno od toga da li vaša beba negoduje ili ne, vodite računa o tome da li je beba izvrsila nuždu. Ne dozvolite da beba provede duže od 2 sata u istoj peleni, s obzirom na to da je područje zatvoreno te da nema vazduha. Uvijek birajte pelene koje posjeduju indikator vlažnosti, jer ćete na jednostavan način uvijek znati da li je vrijeme za promjenu pelene. U slučaju nužde pelensko područje je vlažno pa rizikujete osip izazvan vlagom, enzimima iz stolice, kao i amonijakom iz urina. Omogućite svojoj bebi čiste, suve pelene i spriječite pojavu pelenskog osipa.

2 – Vodite računa o pelenama koje koristite za vašu bebu. Birajte pelene koje neće iritirati bebinu kožu i izazivati pelenski osip. Pelene treba da budu bez parfema, alergena i da budu napravljenje od prirodnih materijala koji neće razdražiti nježnu bebinu kožu.

Već više od 40 godina osnovno načelo Bambo Nature brenda je upravo to – 100% sigurni proizvodi za bebinu kožu. Godine rada i truda su uložene u kreiranje linije proizvoda koji su bez parabena, parfema, vještačkih boja i drugih štetnih hemikalija, a jednako efikasni kao i svi drugi na tržištu. I sami želimo da imamo proizvod za bebe koji je u isto vrijeme i prirodan i efikasan, pa smo sve svoje snage usmjerili na to. A finalni proizvod koji je sada dostupan i u BiH dobio je potvrdu mama širom svijeta, koje rado biraju najsigurnije pelene za svoje mališane.

3 – Ne zatežite pelene previše, dopustite koži vaše bebe da diše. Kada pelenu previše zategnete, rizikujete usijecanje u kožu bebe, kao i pojavu pelenskog osipa. Vodite računa da pelenu ne zategnete ni previše zbog gore pomenutih razloga, ni premalo da ne biste rizikovali curenje. Pretjerano zategnuta pelena može bebi stvarati i osjećaj nelagode, pa budite posebno oprezni pri ovoj radnji tokom oblačenja djeteta.

4 – Pažljivo birajte prozvode za njegu bebine kože. Mnogi proizvodi za bebe zapravo su sačinjeni od sastojaka koji iritiraju mladu kožu. Veoma je važno da, kao i pri pronalasku odgovarajućih pelena, odaberete proizvode bez hemikalija i drugih iritanata. Pod tim se podrazumijeva izbjegavanje vještačkih boja i parfema, alergena i parabena.

Dakle, birajte hipoalergene i blage uljane kupke, koje neće isušivati bebinu kožu, a pružiće joj kvalitetnu njegu i očuvati kožu zdravom. Pri odabiru umirujućih krema i losiona, vodite se istim savjetima i pružite zaštitu koži, pa time spriječite pojavu pelenskog osipa. Izbjegavajte bebi puder koliko god je to moguće. Puderi za bebe puni su talka koji nije zdrav za kožu, te samo može izazvati smetnje. Bebe ga mogu i udahnuti, te tako oštetiti svoje disajne organe.

bambo nature njega koze bebe

5 – Pri kupanju ili čišćenju bebine pelenske regije, suzdržite se od jakog pritiskanja i trljanja, jer to može oštetiti bebinu kožu i izazvati pelenski osip. Bilo da koristite vlažne maramice ili vlažan peškirić, pravite nježne pokrete i tako očistite bebinu kožu.

Takođe, omogućite bebi vrijeme u danu kada će biti bez pelene. Pri mijenjanju pelene, ostavite bebinu kožu da diše. Ovim će se smanjiti mogućnost pojave pelenskog osipa, a bebi će prijati i rashladiće se – pogotovo tokom vrućina.

Kada potražiti pomoć doktora?

U slučaju da je do pelenskog osipa već došlo, svakako poslušajte pomenute savjete za prevenciju pelenskog osipa, jer su svi ovi savjeti ujedno i lijek koji će pomoći u smanjenju određenih vrsta pelenskog osipa.

Iako pelenski osip ponekad izgleda bolno, veoma često on ne boli i ne uznemirava vašu bebu. Ako dođe do ozbiljnije infekcije i pogoršanju stanja, iako ste pokušali sve iznad navedene prijedloge, vrijeme je da se konsultujete sa doktorom.

Simptomi ozbiljnijeg pelenskog osipa su povišena temperatura, oticanje dijelova kože zahvaćene osipom, pogoršan izgled osipa i crvenilo. Takođe, beba je u slučaju pogoršanja znatno nervoznija i plačljivija, tako da je i to jedan od znakova da treba da posjetite doktora. Za liječenje pretežno se koriste kreme sa namjenom, kao i antibiotici, a poboljšanje dolazi veoma brzo.

Podijeli tekst
Back to top