Ovo su problemi koje izaziva korištenje loših proizvoda za njegu beba

Oglašavačka industrija dovoljno je moćna da vas ubijedi da kupite bilo šta. Ali kada je riječ o proizvodima za bebe, priča ne završava na samoj preferenciji roditelja ka određenom brendu – opasnost je u činjenici da su mnogi proizvodi za djecu upitnog hemijskog sastava, samim tim i potencijalni krivci za narušeno zdravlje osjetljivog organizma kao što je bebin.

problemi na bebinoj kozi

Drugim riječima, neki toksični sastojci čine više štete nego koristi, ali to je nešto što vam brendovi u svojim reklamama nikad neće reći. Zato je vrijeme da razotkrijemo šta loši proizvode za njegu čine bebinom organizmu i zašto treba razmisliti dvaput prije nego što ih drugi put kupite.

Prije svega, zapamtite da je bebina koža oko 30% tanja od kože odraslih, zbog čega duplo brže gubi vlažnost i manje je otporna na bakterije. Glavni rizik se nalazi u svojstvu kože da neke materije koje upija propušta direktno u krvotok. Istraživanja su pokazala da se, u zavisnosti od prirode i svojstava hemikalije, čak 60% onoga što se nanese na kožu može apsorbovati.

Uprkos tome, mnogi proizvodi za bebe i djecu sadrže veoma veliki broj hemikalija koje mogu iritirati nježnu kožu vašeg djeteta i izazvati alergijske reakcije, ljuspanje, bolnu nadraženost ili suvoću.

Iritacije i alergijske reakcije koje se manifestuju crvenilom, svrabom ili osipom najčešće uzrokuju vještački konzervansi prisutni u većini mainstream kozmetike na tržištu. Za neke konzervanse se zna da oslobađaju male količine formaldehida koji se smatra potencijalno kancerogenom i neurotoksičnom supstancom, a u dodiru sa kožom često iritira. Neki sastojci ga direktno sadrže, neki ga mogu otpustiti ili se razgrađuju u formaldehid.

Još jedan od dva vodeća uzroka alergije i iritacije su mirisi. Ako na spisku sastojaka vidite riječ „parfem“, rizikujete skriveno mnoštvo sintetičkih hemikalija. Mirisi napravljeni od prirodnih sastojaka takođe mogu izazvati iritaciju kože; međutim, manje je vjerovatno da će beba imati alergijske reakcije ako je u sastavu zastupljeno jedno esencijalno ulje ili mješavina nekoliko ulja, nego ako koristite sintetičke mirise.

Da sumiramo: kod odabira krema, losiona, šampona, maramica i pelena, opredijelite se za one bez sintetičkih mirisa, parabena ili sulfata. Što manje dodataka u proizvodu, to je manja mogućnost nepoželjnog nadraživanja.

Najvažnije je da razumijete osjetljivost bebinog tijela, nezrelog da se brzo očisti od hemikalija i drugih štetnih supstanci. Zato je ključna odgovornost na vama, odnosno vašem odabiru proizvoda kojima ćete njegovati bebu.

Da bismo odgovorili potrebi savjesnih roditelja, orijentisali smo naš brend Bambo Nature ka ultimativnom očuvanju zdravlja djece uz pomoć 100% provjerenih sastojaka.

Ne paničite i ne bacajte svaki proizvod koji posedujete, već se edukujete o tome šta unosite u vaš dom i povjerite zdravlje vašeg djeteta samo onim proizvođačima čije ste karakteristike proučili.

Podijeli tekst
Back to top