Ovo su 3 najvažnija proizvoda u prvom mjesecu života vaše bebe

najvazniji proizvodi za bebu

Kad biste morali da kažete koji proizvodi za njegu su neophodni vašoj bebi tokom prvog mjeseca života, u koju grupu bi spadao vaš odgovor – bebama trebaju samo pelene i odjeća, ili bebama još od prvog dana treba obezbijediti sve moguće proizvode? Dodajmo tome dobronamjerne savjete prijatelja i rodbine, te gomilu različitih brenova koji vas bombarduju sa polica ili čim u pretraživač upišete „proizvodi za bebe“: vaše odlučivanje o ovom pitanju postaće prava noćna mora.

Krivulja učenja kako da riješite dilemu kreće od želje da se opremite svim najboljim potrepštinama za novorođenče, ali prepreku često nameću visoke cijene opreme za novorođenčad. Kako ne biste rasipali energiju i novac na eksperimente, donosimo vam provjeren spisak za kupovinu zaista najbitnijih proizvoda za prvi mjesec života vaše bebe.

Pelene

Niko nema dilemu o tome koji je najvažniji proizvod za bebe – to su svakako pelene. Dok se dvoumite između platnenih i onih za jednokratnu upotrebu, imajte u vidu prednosti ne samo za bebu već i za vas. Troškovi i vrijeme pranja i sušenja (voda, struja, deterdžent za veš) čine uštedu premalom da bi opravdala vrijeme i energiju koju će porodica žrtvovati u prvim sedmicama navikavanja na život sa novorođenčetom.

Iako djeluju kao prirodniji izbor, platnene pelene mogu zapravo predstavljati veću opasnost od iritacije kože. Svako nepravilno ili neblagovremeno uklanjanje nečistoća i ispiranje može prouzrokovati reakciju kože, što vam se može lako desiti usljed nedostatka vremena i umora. Pritom, jednokratne pelene omogućuju bolji protok vazduha i imaju veću moć upijanja. Zato obezbijedite dovoljnu količinu pelena i vrijeme maksimalno posvetite brizi o vašoj bebi koja joj je u prvim danima prijeko potrebna.

Sredstva za njegu kože

Po napuštanju sredine u majčinom stomaku, bebin organizam prolazi kroz niz stresnih koraka navikavanja na spoljni svijet. Taj put treba joj maksimalno olakšati, a jedan od važnih načina jeste da vodite računa o stanju bebine kože kako biste ublažili uobičajenu suvoću i ljuštenje, posebno na člancima, rukama i u pelenskoj regiji.

Bebinu kožu zaštitite uz pomoć odgovarajuće kreme bez parfema i boja, najbolje prirodnog odnosno organskog porijekla. Svakako ne želite da nepotrebne vještačke supstance iziritiraju kožu i izazovu osip i alergijske reakcije već u prvim danima života.

Vlažne maramice

Budimo iskreni – vlažne maramice su daleko najjednostavniji način da obrišete svog mališana i da za samo nekoliko sekundi ponovo bude savršeno čist. Ipak, mnogi roditelji izbjegavaju da ih koriste u prvim sedmicama pa čak i mjesecima, plašeći se osipa i crvenila kao mogućih sporednih efekata. Razlog tome je sastav mnogih maramica sačinjen od hemijskih supstanci koje se mogu smatrati toksičnim. Čak i maramice koje se prodaju kao hipoalergene mogu da ih sadrže, a problem je što neke marke na deklaraciji ne navode sve hemikalije.

Ipak, pronaći 100% prirodne maramice bez parfema i boja koje su pritom razgradive i ne ostavljaju veliku količinu smeća – nije nemoguće. Zdrava alternativa vodi i sapunu vam uvijek može biti nadohvat ruke, pod uslovom da zdravlje vaše bebe povjerite isključivo dermatološki testiranom brendu, sertifikovanom za karakteristike proizvoda koje navodi na ambalaži.

Bebama zaista nije potrebno mnogo opreme prvih nekoliko sedmica kod kuće. Zato se oduprite iskušenju da kupite svaki proizvod koji vam privuče pažnju – osnova sredstva za njegu sa našeg spiska su sve što vam zaista treba.

Podijeli tekst
Back to top