Kako opremiti dječiju sobu u skandinavskom stilu

kako urediti djeciju sobu skandinavski stil

Skandinavski dizajn sve više utiče na enterijere širom svijeta i mijenja način na koji razmišljamo o dekoru u našim domovima. Jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost su osobine koje skandinavski stil razlikuju od ostalih dizajnerskih pokreta, a lakoća njegovog usvajanja učinila ga je jednim od najpoželjnijih načina uređenja.

Bijeli zidovi, suptilne palete boja i upečatljiv moderni nameštaj samo su neki od karakteristika koje treba da usvojite ako težite skandinavskom dizajnu. Ali sada ovaj trend ne caruje samo u našim dnevnim sobama i kuhinjama – red je došao i na dječije sobe. Slijedi 10 savjeta kako to da ostvarite.

djecija soba ideje

  1. Započnite uređenje odabirom palete neutralnih tonova za zidove. Bijela i suptilne boje koje se nadopunjuju su savršena osnova za namještanje prostora.
  2. Ako se pak odlučite za tapete, možete slobodno odabrati razigrane dezene u elegantnim nijansama. Na primjer, dobro će se uklopiti dezen sa kartom svijeta ili sivkastim planinskim pejzažom.
  3. Dok neutralni tonovi treba da dominiraju u prostorijama skandinavskog stila, ne treba potpuno da bježite od uključivanja boja. Odaberite lijepe pastelne nijanse i implementirajte ih kroz razne detalje.
  4. Nabavite klasični namještaj koji će se lako prilagoditi odrastanju vašeg djeteta. Način na koji će prostor biti iskorišten vrlo je važan za skandinavski stil, zato potražite multifunkcionalne komade koji se mogu lako premještati i kombinovati.
  5. Uložite u visokokvalitetne dječije igračke koje će dugo zadržati postojan izgled. Osim što ćete ih moći prenijeti i sljedećoj generaciji, poslužiće kao dekor u prostoriji. Zato imajte na umu njihovu funkcionalnost ali i estetikuuredjenje djecije sobe
  6. Da biste što više povećali svjetlost u prostoriji, odlučite se za bijele podove, komade namještaja sa ogledalima i providne zavjese. Što je soba veća i prozračnija, to bolje.
  7. Da biste postigli opušten i uredan izgled prostorije moraćete takođe uložiti u namještaj za odlaganje stvari. Neka linije budu svedene, a dizajn funkcionalan. Za odlaganje igračaka ili posteljine dobro će vam doći izuzetno praktične papirne vreće sa modernim printom.
  8. Praktičnost je glavna osobina skandinavskog stila, zato potražite krevetac sa stranicama koje se skidaju, za period kada vašem mališanu više ne budu potrebne. Za veći uzrast dovoljan je moderan dječiji krevet sa jednostavnim okvirom.
  9. Skandinavski dizajn osim svedenosti podrazumijeva uključivanje udobnih i mekih komada namještaja. Slobodno se poigrajte teksturama i uzorcima poput geometrijskih pletiva u neutralnim tonovima. Ne štedite na jastucima i prekrivačima.
  10. Svedite ukrase na minimum. Izaberite samo one koji imaju upotrebnu vrijednost poput lampe, igračaka ili dječijeg časovnika.

skandinavska djecija soba

Ukoliko vam niste sigurni gdje u vašoj okolini kupiti neke od navedenih stvari za opremanje sobe u skandinavskom stilu, provjerite asortiman koncept prodavnice Kutchica koja raspolaže uslugom dostave. Takođe, komade namještaja možete pogledati u najbližoj JYSK prodavnici. Ako ste u mogućnosti da pređete koji kilometar više, najširu ponudu ćete ipak pronaći u Ikea poslovnici nadomak Zagreba ili Beograda.

Ukoliko se odlučite da vašeg mališana okružite skandinavskim dizajnom, imajte na umu da to podrazumijeva prilagođavanje cijelog načina života, a ne samo estetike. Budite fokusirani na kvalitet nad kvantitetom, dajte prednost životnom prostoru umjesto gomilanju predmeta, i na taj način stvorite umirujuću atmosferu u kojoj će se vaše dijeti moći odmarati, rasti i igrati se. Zabavite se uređenjem i stvorite prostor na koji ćete biti ponosni i vi i dijete.

Podijeli tekst
Back to top