7 savjeta Dankinja za sve nove mame

Danas pričamo o odgoju na danski način koji se pokazao kao jedan od boljih modela u svijetu. Mnogo toga dobrog Danci primjenjuju u svakodnevnom životu, a kako naši proizvodi potiču iz ove razvijene skandinavske zemlje, želimo da vam prenesemo dio njihove kulture kroz najbolje savjete za roditelje.

savjeti dankinja za odgoj
  1. Dankinje vole prirodu, pa tako vole i da njihova djeca provode mnogo vremena u prirodi. One svoju djecu puste da sami sebi smišljaju i izvode aktivnosti, bez mnogo uplitanja. Zlatni savjet koji ćete uvijek čuti: vodite svoje dijete napolje i neka bude okruženo djecom slične dobi – pustite ih da se sami druže i igraju.
  2. Iskren i otvoren razgovor je ključan u odgoju. Danci potenciraju iskrenost u komunikaciji i neće potencirati preuveličavanje i hvaljenje ukoliko za to nema mjesta. Za razliku od Dankinja, naše majke uglavnom previše hvale djecu, što stvara pogodno tlo za mnoge probleme u budućnosti.
  3. Hygge. Za ovaj termin ste sigurno čuli ili ste ga negdje vidjeli. To je stanje i trenutak zajedništva, ugodnosti, toplote, uživanja. Danci to praktikuju unutar porodice. Vole svoje vrijeme da provode u toplini doma, u miru, sa prijateljima i užom porodicom. Za ove potrebe često smišljaju interesantne zajedničke aktivnosti koje će biti zabavne svima u porodici i koje će ih zbližiti.
  4. Bez ultimatuma, molimo! Dankinje se uglavnom ne služe tehnikom koju često koriste roditelji na našim prostorima – postavljanjem ultimatuma. Oni djeci postavljaju pravila, ali im onda daju i potpuno povjerenje, na taj način stvarajući vrlo prijatnu atmosferu između roditelja i djece, koja ne iziskuje kršenje pravila sa jedne ili druge strane.
  5. Kad ste vi mirni, mirna su i djeca – to će vam često reći Dankinje. Zato je generalni savjet da, kada vidite da gubite kontrolu i ne može da savladate emociju, sačekate neko vrijeme da se smirite. Nakon toga će vam biti lakše da komunicirate, objasnite, a vaša poruka će biti jasnija i glasnija samoj djeci.
  6. Kada ste posljednji put pustili djecu da sami riješe situaciju ili problem u kojem su se našli? Vjerovatno se ne sjećate. Naše majke su veoma posvećene i žele da učine sve kako se njihova djeca ne bi mnogo mučila. Dankinje sa druge strane puštaju svoju djecu da se u svakodnevnim situacijama sami izbore. I to je sjajan način za učenje i odrastanje.
  7. Empatija je važna i o emocijama se uči od malih nogu. Da li ste znali da je Hans Kristijan Andersen iz Danske? A da li ste znali da se većina njegovih bajki završava jako tužno, ali je verzija prilagođena za američko i druga tržišta takva da ima srećan i veseo kraj? To je jedan od pokazatelja kako Danci svojim klincima ne sakrivaju stvarni život, koji je ponekad mučan, tužan, ispunjen poteškoćama, a ne nužno srećan i bogat.

Iako je Danska standardom i stilom života potpuno drugačija od BiH, ove stvari su univerzalne i vrlo primjenjive kod nas. Svi ovi savjeti pomoći će vam da odgojite dijete na pravi način tako da vam zajednički život bude jednostavan, a njihova budućnost prilično sigurna i samostalna.

Podijeli tekst
Back to top