Kako pravilno skladištiti izdojeno majčino mlijeko?

Majčino mlijeko je izuzetno kompleksna, dragocjena hrana za bebu. Njegov sastav se prilagođava potrebama djeteta tokom različitih faza razvoja, pružajući optimalan balans hranjivih materija.

izdajanje majcino mlijeko

Čim počnu da doje, majke nauče da je u određenim situacijama (na primjer kada žele da stimulišu i povećaju proizvodnju mlijeka, da ublaže bolove i nelagodu koju osjećaju u dojkama, da održavaju laktaciju u odsustvu bebe ili naprave zalihe za kasniju upotrebu), neophodno mlijeko izdojiti i sačuvati za kasnije.

Skladištenje izdojenog majčinog mlijeka na adekvatan način, veoma je važno za očuvanje njegove nutritivne vrijednosti i sigurnosti za bebu.

Proces izdajanja mlijeka

Izdajanje mlijeka može se obaviti ručno ili pomoću pumpice za izdajanje. Za mnoge majke, pumpica za izdajanje predstavlja bržu i efikasniju opciju, dok se ručnom izdajanju pribjegava u situacijama kada pumpica nije pri ruci.

Prije nego što počnete, važno je opustiti se, jer stres može uticati na količinu izdojenog mlijeka. Pronađite mirno i udobno mjesto i, ukoliko je potrebno, koristite tople obloge ili masažu dojki kako biste podstakli protok mlijeka.

skladistenje mlijeka

1. Priprema za izdajanje

Prije nego što počnete s izdajanjem, operite ruke sapunom i vodom, a pumpicu za izdajanje sterilišite prema uputstvima proizvođača. Čista oprema je ključna za održavanje higijene i sigurnosti mlijeka.

2. Odabir posuda za skladištenje

Koristite sterilne posudice koje su posebno dizajnirane za skladištenje majčinog mlijeka. To mogu biti staklene ili plastične posudice koje ne sadrže BPA, ili vrećice specijalno dizajnirane za majčino mlijeko. Izbjegavajte korišćenje običnih plastičnih vrećica ili posuda koje nisu namijenjene za ovo.

3. Označavanje posuda

Na posudama uvijek zabilježite datum i tačno vrijeme izdajanja. Ovo će vam pomoći da pratite koliko dugo svaki od paketića stoji u zamrzivaču ili frižideru. Najbolje je mlijeko čuvati u manjim količinama (60-120 ml po pakovanju), što će olakšati kasniju upotrebu i smanjiti rizik od bacanja viška mlijeka.

4. Pravila skladištenja

Evo nekoliko opštih smjernica za skladištenje majčinog mlijeka:

  • Sobna temperatura: Na sobnoj temperaturi (do 25°C), izdojeno mlijeko može stajati do 4 sata.
  • Frižider: U frižideru (na temperaturi do 4°C) mlijeko može stajati do 4 dana.
  • Zamrzivač: U zamrzivaču koji je dio frižidera (s vratašcima), mlijeko može biti pohranjeno do 2 sedmice. U zasebnom zamrzivaču (na -18°C ili niže) može da stoji i 6 do 12 mjeseci.

dohrana bebe

5. Odmrzavanje i zagrijavanje

Kada želite koristiti izdojeno mlijeko koje ste prethodno zamrznuli, odmrzavajte ga polako u frižideru preko noći ili posudu u kojoj se nalazi stavite u toplu (ne vruću) vodu. Ne preporučuje se korišćenje mikrovalne, jer može neravnomjerno zagrijati mlijeko i uništiti neke hranjive sastojke.

6. Upotreba odmrznutog mlijeka

Odmrznuto mlijeko možete čuvati u frižideru do 24 sata, ali ga nemojte ponovno zamrzavati. Prije upotrebe ga lagano promiješajte. Izbjegavajte snažno mućkanje, jer to može oštetiti strukturu mlijeka.

7. Higijena i sigurnost

Kada rukujete s izdojenim mlijekom, uvijek koristite čiste, sterilne posude i uvjerite se da su vam ruke čiste. Ako mlijeko izgleda, miriše ili ima neugodan okus, najbolje ga je baciti.

Majčino mlijeko je neprocjenjivo zbog svog savršenog sastava koji podržava optimalan rast i razvoj bebe. Pravilno skladištenje izdojenog mlijeka osigurava da vaša beba dobije sve potrebne hranjive materije i zaštitu koju mlijeko pruža.

Prateći ove savjete, možete biti sigurni da mlijeko čuvate na pravi način. Međutim, uvijek je najbolje konsultovati se sa stručnjacima koji će vam još jednom detaljno objasniti cijeli proces.

Podijeli tekst
Back to top