Praktični savjeti za putovanje sa malim djetetom: Šta ponijeti u putnoj torbi?

Putovanje sa malim djetetom veoma je izazovno, naročito ukoliko u ovakvu avanturu krećete prvi put. No, uz dobru pripremu i organizaciju ovo može proći bez briga.

putovanje sa bebom

U današnjem tekstu pročitajte naše praktične savjete o tome šta ponijeti u putnoj torbi, kako bi vam odmor sa malim djetetom prošao što lakše.

Pelene, vlažne maramice, podmetači za presvlačenje

Kada putujete sa malim djetetom, važno je da u putnoj torbi uvijek imate osnovne stvari poput pelena, vlažnih maramica i podmetači za presvlačenje. Obavezno ponesite i rezervne zalihe!

Hrana i piće

To šta ćete tačno ponijeti zavisi od uzrasta vašeg djeteta. Ukoliko dijete hranite formulom, uvjerite se da ste ponijeli dovoljno formule za sve dane boravka. Osim toga, važno je i da ponesete termos bocu kako biste bili sigurni da pri ruci uvijek imate toplu vodu.

Ako vaše dijete jede čvrstu hranu, ona treba da bude svježa i nekvarljiva. Osim toga, dovoljna količina vode, čaja ili nekog drugog zdravog napitka se podrazumijeva.

putovanje sa bebom avion

Flašice i cucle

Ponesite dovoljan broj čistih flašica i cucli za putovanje, kao i rezervne ukoliko se neke izgube ili zaprljaju.

Sterilizator za flašice

Sterilizator je neophodan za održavanje higijene flašica tokom putovanja.

Odjeća i obuća

Kada putujete s malim djetetom, ne zaboravite u putnoj torbi ponijeti dovoljno rezervne odjeće i obuće. Odjeću i obuću prilagodite vremenskim prilikama mjesta na koje putujete, ali uvijek ponesite i nešto toplije i nešto laganije, ako bi došlo do nagle promjene temperature. Osim toga, važno je da uvijek pri ruci imate i dodatno ćebence.

Lijekovi i prva pomoć

torba za bebu

Prilikom putovanja sa malim djetetom, važno je da u putnoj torbi imate osnovni set lijekova i opreme za prvu pomoć. Ovo može uključivati analgetike kao što su paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje boli ili groznice, antiseptik za tretiranje manjih povreda ili ogrebotina, kao i zavoj i flaster za pružanje pomoći. Važno je da se prije putovanja konsultujete sa pedijatrom kako biste dobili preporuke o tome koje lijekove treba ponijeti, uzimajući u obzir posebne potrebe i stanje vašeg djeteta.

Sve što je potrebno za njegu djetetove kože

Ovo podrazumijeva sva sredstva za kupanje, njegu i zaštitu djetetove kože koja inače koristite, poput losiona za tijelo, umirujuće kreme za pelensku regiju, šampona za pranje kose i tijela, ulja za kupanje i slično. Savjetujemo vam da birate proizvode jednostavnih formulacija, koji ne sadrže parfeme niti boje i koji su načinjeni od prirodnih sastojaka, poput Bambo Nature proizvoda za njegu osjetljive bebine kože.

Krema sa zaštitnim faktorom, šeširić, kačket

Kada putujete sa malim djetetom, važno je da mislite na zaštitu od sunca, posebno ako planirate boravak na otvorenom. Krema sa zaštitnim faktorom je neophodna kako biste zaštitili osjetljivu kožu vašeg djeteta od štetnih sunčevih zraka. Odaberite kremu koja je formulisana za bebe i djecu i koja ima visok faktor zaštite od sunca. Takođe, obavezno ponesite šeširić ili kačket za vaše dijete, kako biste zaštitili njegovo lice, vrat i glavu od direktnog izlaganja suncu.

Igračke

igracke za djecu

Odaberite igračke koje su prikladne za uzrast vašeg djeteta. To mogu biti plišane igračke, gumene igračke, knjige s velikim slikama ili jednostavne igračke poput mekih kockica ili loptica. Ukoliko idete na more, ne zaboravite kantice, lopatice, grabljice i slično.

Vreće za smeće

Vrećice za smeće za odlaganje prljavih pelena, maramica i ostalog otpada tokom putovanja su neophodne u svakoj putnoj torbi.

Osim stvari koje staju u putnu torbu, važno je da ponesete i sljedeće:

  1. Sklopivi krevetac
  2. Kolica/nosiljku
  3. Auto sjedalicu
  4. Jastučić za vrat
  5. Suncobran ili šatorčić

Ovo su samo osnovne stvari koje treba da se nađu u svakoj putnoj torbi ili automobilu. Svaka porodica i svako dijete ima svoje specifične potrebe o kojima treba misliti kada se pravi plan putovanja.

Važno je planirati putovanje u skladu sa dnevnom rutinom vašeg djeteta, uzimajući u obzir vrijeme hranjenja, spavanja i igre. Ukoliko putujete avionom, provjerite pravila i preporuke aviokompanije za putovanje s bebom i pripremite se unaprijed kako biste olakšali proces putovanja.

Ukoliko putujete automobilom, uvjerite se da imate adekvatnu auto sjedalicu koja je pravilno instalirana i planirajte česte pauze za odmor i hranjenje djeteta. Na kraju, ostanite smireni i fleksibilni, jer su neočekivane situacije sasvim normalne tokom putovanja sa malim djetetom.

Podijeli tekst
Back to top