Vaša beba ima problema sa uspavljivanjem? Pokušajte sa ovim jednostavnim trikovima

Kada beba ima problema sa uspavljivanjem, to se uglavnom dešava iz uobičajenih i bezopasnih razloga, poput izbijanja zubića. Međutim, ponekad ne postoji neko očigledno objašnjenje za ovaj problem.

uspavljivanje bebe

U svakom slučaju, većina roditelja traži rješenja koja bi im mogla pomoći da bebu lakše i brže uspavaju. Ovo su neka od njih:

1. Opuštajuće kupke od kamilice i lavande

kupanje bebe

Tople kupke prije spavanja mogu djelovati izuzetno opuštajuće, a dodavanjem nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice ili lavande u kupku, možete dodatno pomoći vašem novorođenčetu da se opusti i lakše zaspi. Kamilica i lavanda su poznate po svojim umirujućim svojstvima, a mogu biti i odličan prirodni lijek za eventualne probavne smetnje.

Pored ovih ulja, dodajte i nekoliko kapi Bambo Nature ulja za kupanje. Ovo ulje je veoma blago, hidratantno i načinjeno od visokokvalitetnih prirodnih i sertifikovanih organskih sastojaka.

2. Čaj od kamilice i cvijeta narandže

Da biste pomogli bebi da zaspi, možete joj dati, u vrlo malim količinama, čaj od kamilice ili cvijeta narandže. Kamilica, kao i cvijet narandže, poznati su po svojim opuštajućim svojstvima koja potiču uspavljivanje. Važno je samo uvjeriti se da je čaj blagog ukusa i da je prilagođen uzrastu vaše bebe.

3. Lagana masaža

masiranje bebe

Masaža prije spavanja takođe može biti izuzetno umirujuća za bebe. Lagano masiranje stomaka ili leđa vašeg djeteta može mu pomoći da se smiri i pripremiti ga za san. Budite nježni i pažljivi tokom masaže i obratite pažnju na djetetove reakcije.

4. Udoban i miran prostor za spavanje

Važno je osigurati da je prostorija u kojoj vaša beba spava mirna i da je temperatura adekvatna. Za većinu beba, temperatura sobe od oko 18 do 20°C obično je optimalna za spavanje.

Međutim, važno je napomenuti da svaka beba može imati svoje preferencije kada je u pitanju temperatura, pa je važno pratiti signale koji mogu upućivati na to da temeratura nije adekvatna. Osim toga, tamno, tiho i prijatno okruženje može poboljšati kvalitet sna vaše bebe.

uspavljivanje bebe

Takođe, provjerite da li je krevetić udoban i da li je posteljina čista i suva.

Kada se suočavate sa problemima pri uspavljivanju, važno je isprobati različite tehnike kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem mališanu. Opuštajuće kupke od kamilice i lavande, biljni čajevi, lagane masaže, umirujući zvukovi i udoban prostor za spavanje samo su neki od trikova koji vam mogu pomoći. Budite strpljivi i dosljedni u njihovoj primjeni i vjerovatno ćete uskoro primijetiti napredak.

Podijeli tekst
Back to top