Kako čitati etikete na proizvodima? Savjeti i smjernice

sastav proizvoda za bebe

Kada brinemo o našim najmlađima, postajemo posebno pažljivi u vezi sa svime što koriste, uključujući i proizvode za njihovu njegu, a jedini način da budemo sigurni u kvalitet nekog proizvoda jeste pažljivo čitanje njegove deklaracije, odnosno etikete koja se nalazi na poleđini.

Bilo da birate hranu, napitke, odjeću ili proizvode za njegu kože ili kose, razumijevanje onoga što proizvod sadrži može vam pomoći da donesete pravu odluku pri kupovini. U nastavku pročitajte na šta sve treba da obratite pažnju kada čitate deklaracije proizvoda.

Lista sastojaka

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je lista sastojaka. Sastojci su obično navedeni tako da su oni kojih ima najviše u proizvodu navedeni prvi.

Na listi sastojaka proizvoda za njegu beba često se mogu naći sljedeći sastojci:

  • Glycerin: Hidratantni sastojak koji pomaže u očuvanju vlažnosti kože;
  • Cetyl alcohol: Emolijens koji omekšava i hidrira kožu;
  • Allantoin: Sredstvo koje štiti kožu; umirujući aktivni sastojak koji pomaže u sprječavanju i liječenju suve ili ispucale kože i usana;
  • Panthenol: Provitamin B5 koji pomaže u obnavljanju i smirivanju iritirane kože;
  • Zinc oxide: Čest sastojak u kremama za pelenski osip zbog svojih zaštitnih i umirujućih svojstava;
  • Fragrance (parfem/miris): Neki proizvodi mogu sadržavati mirise, ali roditelji često biraju proizvode bez dodatih mirisa, posebno ako postoji rizik od alergijskih reakcija;
  • Cetearyl Alcohol: Koristi se kao stabilizator emulzije, kao i sredstvo za povećanje viskoznosti na bazi vode ili bez vode. Kožu čini mekom i može se koristiti u emulzijama kao što su voda u ulju, emulzija ulje u vodi i bezvodna formulacija;
  • Sodium lauryl sulphate (Natrijum lauril sulfat): Ponekad se koristi u formulacijama šampona ili kupki za stvaranje pjene, ali najsigurnije je birati proizvode bez ovog sastojka zbog mogućih iritacija.

Bambo Nature uvijek nastoji da koristi najbolje i najtransparentnije sirovina za svoje proizvode. Listu svih sirovina koje naš brend koristi pročitajte ovdje.

Konzervansi i aditivi

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je prisustvo konzervansa i aditiva. Naime, proizvodi za bebe treba da budu što prirodniji i ako je moguće načinjeni od organskih sastojaka, pa se preporučuje izbjegavanje proizvoda koji sadrže konzervanse i aditive koji bi mogli izazvati iritaciju ili alergijske reakcije na osjetljivoj bebinoj koži. Tražite proizvode koji su označeni kao hypoallergenic ili bez mirisa.

Sertifikati i oznake

Mnogi proizvodi za bebe dolaze s sertifikatima ili oznakama koji potvrđuju njihovu sigurnost i kvalitet. Oznake poput dermatološki testirano ili pedijatrijski odobreno znače da je proizvod siguran.

Potrudite se da birate proizvode brendova koji nude transparentnost kada su u pitanju oznake i sertifikati koje njihovi proizvodi posjeduju.

Na primjer, brend Bambo Nature radi sa najstrožim agencijama za izdavanje sertifikata na svijetu kako bi vam ponudio sigurne i ekološki prihvatljive proizvode. O ekološkim oznakama i sertifikatima koje naši proizvodi nose, možete saznati ovdje.

Kada su u pitanju pelene, obratite pažnju na oznaku SAP (superupijajući polimer). SAP (u kombinaciji sa paperjem) je osnova upijajućeg jezgra pelene. On ima sposobnost da apsorbuje i zadržava velike količine tečnosti (30-50 puta veće od sopstvene težine). Pravi omjer tekućine (EFC) i SAP osigurava optimalan nivo upijanja. Bambo Nature pelene sadrže upravo ovaj superupijajući polimer.

Oznake na koje ćete često nailaziti su i:

  • PE (Polyethylene) – plastika koja se najčešće koristi u proizvodnji na globalnom nivou;
  • PP (Polypropylene) – termoplastični polimer sa niskoenergetskom.

Netoksični materijali

Kada birate predmete kao što su igračke ili dudice, potražite one napravljene od netoksičnih materijala. Izbjegavajte proizvode koji sadrže BPA, ftalate ili PVC.

Na primjer, ukoliko se odlučite za kupovinu plastičnih flašica, na deklaraciji potražite oznaku BPA free. BPA je štetna supstanca koja se nalazi u plastici i koja se oslobađa na visokim temperaturama.

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne i da ćete ubuduće proizvode namijenjene vašim bebama birati još pažljivije.

Podijeli tekst
Back to top