Šta učiniti ako vaša beba ima alergijsku reakciju?

Briga o novorođenčetu je najvažniji zadatak svakog roditelja, ali s vremena na vrijeme, čak i uz najbolju njegu i pažnju, može da dođe do problema kao što su alergijske reakcije.

alergija koza bebe

Kada se suočite s ovakvom situacijom, važno je znati kako pravilno reagovati da biste pružili potrebnu pomoć vašem djetetu.

Kada se javljaju alergijske reakcije?

Alergijske reakcije kod beba mogu se javiti iz različitih razloga i u različitim situacijama. Uobičajene situacije u kojima se mogu pojaviti su uvođenje novih namirnica u bebinu ishranu, kontakt sa alergenima u okolini poput prašine ili dlake kućnih ljubimaca, vakcinacija, genetske predispozicije za alergije, reakcije na određene tkanine, na hemijske supstance prisutne u sapunima i kozmetici, kao i dojenje.

Šta učiniti u slučaju alergijske reakcije kod novorođenčeta?

Prvi korak je uvijek identifikovanje simptoma. Simptomi alergijske reakcije mogu varirati od blagih do ozbiljnih i mogu podrazumijevati crvenilo kože, osip, svrab, oticanje lica, otežano disanje, kašalj, povraćanje ili dijareju. Važno je uvijek obraćati pažnju na sve promjene u ponašanju i izgledu bebe.

Nakon prepoznavanja simptoma, važno je da sve potencijalne alergene uklonite. Ukoliko sumnjate da je alergijska reakcija uzrokovana određenom hranom, proizvodom za njegu kože ili nekim drugim alergenom, potrudite se da vaše dijete ne bude u kontaktu sa tim supstancama. Udaljite bebu iz okoline koja bi mogla sadržavati alergene i i očistite kožu kako biste uklonili tragove alergena.

alergija kod beba

Čak i ako simptomi djeluju blago, važno je da odmah kontaktirate ljekara ili hitnu medicinsku pomoć. Ljekar će moći da procijeni ozbiljnost reakcije i pružiće vam neophodne smjernice za dalje postupanje. Ne čekajte da se simptomi pogoršaju prije nego što potražite medicinsku pomoć.

Alergijske reakcije ponekad mogu dovesti do oticanja disajnih puteva, što može uzrokovati poteškoće u disanju. Pažljivo pratite disanje bebe i obratite pažnju na znakove kao što su promuklost, otežano ili ubrzano disanje. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene u disanju, odmah potražite medicinsku pomoć.

Iako ćete možda pomisliti da bi trebalo da bebi date antihistaminike ili druge ljekove kako biste ublažili simptome alergijske reakcije, važno je znati da nikada ne treba davati lijekove bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Naime, lijekovi u određenim situacijama mogu dovesti do kontraindikacije.

Nakon konsultacije sa ljekarom i kada se alergijska reakcija smiri, važno je pratiti uputstva ljekara za dalji tretman. To je obično izbjegavanje određenih namirnica ili proizvoda koji su izazvali alergijsku reakciju, kao i dalje praćenje stanja bebe kako biste bili sigurni da se simptomi ne vraćaju.

Sigurno je da alergijske reakcije kod beba mogu biti zastrašujuće iskustvo za roditelje, ali uz brzu i pravilnu reakciju, možete im pružiti potrebnu pomoć. Važno je ostati smiren, reagovati pravovremeno, pozvati pomoć i slušati savjete stručnjaka.

Podijeli tekst
Back to top