10 stvari koje možda niste znali o porođaju

Porođaj je jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih trenutaka u životu svake žene. To je događaj na koji se žene dugo pripremaju, pa je uvijek korisno saznati neku novu informaciju o njemu.

porodjaj

Bez obzira na to jeste li već rađale ili tek očekujete svoje prvo dijete, vjerovatno postoje stvari u vezi sa porođajem koje možda niste znale.

Ovo su neke od njih:

1. Postoje tri faze porođaja

Porođaj se obično dijeli na tri faze – početna faza (otvaranje vrata materice), aktivna faza (dolazak djeteta na svijet) i postporođajna faza (izbacivanje posteljice).

2. Prvi porođaj obično traje duže od narednih

Porođaj u prvoj trudnoći obično traje u prosjeku 12 do 18 sati, dok naredni porođaji često traju kraće, u prosjeku 6 do 8 sati. Naravno, ovo nije pravilo, radi se samo o prosječnom vremenu.

3. Kontrakcije dolaze i odlaze

Trajanje kontrakcija varira tokom porođaja, ali obično traju od 30 do 70 sekundi, s intervalima između kontrakcija od 2 do 5 minuta.

4. Porođaj može izazvati privremeni gubitak pamćenja

Porođaj može izazvati privremeni gubitak pamćenja koji se često događa zbog hormonalnih promjena i intenziteta porođajnih bolova. Mnoge žene kasnije imaju maglovite ili nepotpune uspomene na detalje samog porođaja.

cinjenice o porodjaju

5. Postoje i lažne kontrakcije

Mnoge trudnice doživljavaju lažne kontrakcije prije pravog porođaja. Ove sporadične kontrakcije, koje se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem trimestru trudnoće, nazivaju se Braxton Hicks kontrakcije. Takve kontrakcije nisu redovne, traju oko minut i često nisu previše bolne, no uzrokuju nelagodu.

6. Bol nije ista za sve

Možda ste čule priče o porođajnim bolovima, ali znajte da ih svaka žena zapravo doživljava drugačije. Neke žene ove bolove opisuju kao snažne menstrualne grčeve, dok druge opisuju osjećaj pritiska ili čak trnce.

7. Epidural neće potpuno eliminisati bol

Iako je epidural efikasan u ublažavanju porođajne boli, može se dogoditi da ne pruži potpuno olakšanje.

8. Kukovi će se raširiti

Tokom trudnoće i porođaja, kukovi se mogu raširiti, ali se vremenom vraćaju u svoj prirodni položaj. Pubične kosti se tokom trudnoće i porođaja razdvajaju, ali se ta regija oporavi.

9. Stomak se neće smanjiti odmah nakon porođaja

Nakon porođaja, potrebno je neko vrijeme da se stomak spusti. Razlog tome je to što se i do nekoliko sedmica nakon porođaja materica obično nalazi ispod pupka.

10. Možda ćete morati koristiti kateter

Kada se primi epiduralna anestezija tokom porođaja, može doći do privremenog gubitka funkcije mišića koji kontrolišu bešiku. Kao rezultat toga, neke žene mogu imati poteškoće s mokrenjem i često se preporučuje upotreba katetera ili Maternaty uložaka poput ovih, dok efekti epiduralne anestezije ne prođu i dok se normalna funkcija bešike ne vrati.

Podijeli tekst
Back to top