Kakve proizvode birati kada je u pitanju njega osjetljive kože novorođenčeta?

Njega kože novorođenčeta predstavlja izazov za mnoge mlade roditelje. To je sasvim prirodno, jer se radi o važnom pitanju, s obzirom na to da je bebina koža veoma osjetljiva.

njega koze bebe

Kada je u pitanju izbor adekvatnih proizvoda za njegu kože, važno je odabrati proizvode koji će je hidrirati, njegovati, zaštititi i koji su formulisani tako da ne mogu dovesti do bilo kakvih iritacija.

Ukoliko očekujete bebu ili ste nedavno postali roditelj, pročitajte naš današnji tekst i saznajte kojih pravila bi trebalo da se pridržavate.

Savjeti za odabir proizvoda za njegu bebine kože

Većina dermatologa savjetuje da se prilikom njege kože novorođenčeta pridržavate sljedećih pravila:

1. Koristite hipoalergene proizvode

Hipoalergeni proizvodi su formulisani tako da minimiziraju rizik od alergijskih reakcija. To znači da se radi o proizvodima za koje postoji veoma mala vjerovatnoća da izazovu alergijske reakcije ili iritaciju kože i koje su odobrili dermatolozi.

2. Izbjegavajte proizvode koji sadrže mirise i boje

Mirisi i boje u uljima, kremama ili šamponima mogu nadražiti osjetljivu kožu novorođenčeta. Radije birajte proizvode koji su formulisani bez ovih potencijalno iritantnih sastojaka. Takvi su svi proizvodi brenda Bambo Nature, na primjer Bambo Nature umirujuća krema, veganski proizvod koji ne sadrži parfeme niti boje, štiti bebinu kožu i umiruje iritacije.

njezna koza bebe

3. Birajte proizvode čije su formule blage

Proizvodi blagih formula obično sadrže manje sastojaka i mogu biti nježniji prema bebinoj osjetljivoj koži. Najbolje bi bilo da koristite proizvode koji su formulisani posebno za bebe i koji su dermatološki testirani.

4. Izbjegavajte proizvode koji sadrže agresivne sastojke

Neki sastojci u proizvodima za njegu kože mogu biti previše agresivni za osjetljivu kožu vaše bebe. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol, sulfite, ftalate, polietilen glikol, parabene i druge sastojke koji često izazivaju iritacije.

Umirujuća krema

5. Birajte one koji su na bazi prirodnih sastojaka

Mnogi roditelji preferiraju proizvode sa prirodnim sastojcima. Na primjer, biljni ekstrakti poput kamilice i aloe vere često su veoma nježni i umiruju osjetljivu kožu. Biljna ulja poput ulja kokosa, masline i badema su bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama koje hidriraju kožu. Bambo Nature losion za tijelo, kao i ostali proizvodi ovog brenda, napravljen je od prirodnih, organskih sastojaka biljnog porijekla, pa je idealan izbor za svakodnevnu upotrebu u njezi bebine kože.

Važno je napomenuti i to da prije korišćenja bilo kojeg proizvoda, najprije testirate proizvod na maloj regiji bebine kože, kako biste bili sigurni da neće doći do neželjene reakcije. Osim toga, uvijek čitajte deklaracije na poleđini proizvoda i uvjerite se da je formulisan u skladu sa savjetima koje smo nabrojali.

Podijeli tekst
Back to top