Znate li kada su nastala i kako su izgledala prva kolica za bebe?

Danas su kolica pomagalo bez kojeg porodice sa malom djecom ne bi mogle zamisliti život. Ona su najčešće veoma udobna, praktična, lagana i lijepo dizajnirana. Međutim, nije uvijek bilo tako.

kolica za bebe istorija

Prvi model kolica za bebe

Iako se potreba za pomagalom u kojem bi se djeca mogla prevoziti ili nositi javila veoma davno, prvi poznati dizajn kolica za djecu datira iz 18. vijeka, tačnije iz 1733. godine. Radi se o dizajnu Engleza Vilijama Kenta, arhitekte i dizajnera namještaja.

Ova kolica, prva svoje vrste, izrađivana najčešće od drveta ili pruća, nisu bila ni slična današnjim, modernim modelima. Međutim, ona su bila prava inovacija za to vrijeme!

prva kolica

Kent je napravio korpu u obliku školjke na točkovima, sličnu malenoj verziji konjske zaprege. Kolica su bila veoma bogato ukrašena i popularna kod porodica više klase.

Za razliku od običnih kočija, odnosno konjskih zaprega, kolica za djecu su bila niska, pa su ih često vukle koze, psi ili poniji. Polovinom 19. vijeka, na kolica su dodane ručke, što je omogućavalo roditeljima i dadiljama da ih vuku.

Evolucija ranih modela

Tokom 19. vijeka, dizajn je postajao sve sofisticiraniji. Materijali kao što su drvo i metal i dalje su dominirali, ali su se dodavale nove karakteristike, poput tendi za zaštitu od sunca i kiše.

vintage kolica za bebe

Tridesetih godina 19. vijeka, Amerikanac Bendžamin Poter Krandal je počeo da prodaje prve kočije za bebe u SAD-u. Osnovao je kompaniju za proizvodnju kočija, odnosno kolica, a njegov sin je patentirao poboljšanja i dopune standardnih modela, uključujući dodavanje kočnice, modela koji se preklapaju, kao i modela sa suncobranom. Uz ova poboljšanja, kolica su postajala neizostavan dio svakodnevnog života mnogih porodica.

Kolica za bebe u 20. vijeku

kolica za bebe iz devedesetih

U 20. vijeku, tehnološki napredak i mogućnost masovne proizvodnje doprinijeli su daljem razvoju i modernizovanju kolica. Inženjeri su počeli da eksperimentišu sa novim materijalima poput aluminijuma, što je rezultiralo lakšim i izdržljivijim modelima.

Godine 1965. američki inženjer Oven Maklaren je bio taj koji je dizajnirao prva kolica sa aluminijumskim okvirom i prva prava kišobran kolica. Ovaj inovativni dizajn brzo je osvojio srca roditelja širom svijeta, jer su kolica postala lakša za transport i pružala su praktičnost koja je nedostajala dotadašnjim modelima.

Tokom sedamdesetih godina, mladi roditelji su se vratili osnovnom modelu ležećih kolica, ali uz jednu inovaciju – korpu koja se mogla odvojiti i nositi kao torba.

Kasnije su kolica za bebe prolazila kroz proces modernizacije i dobijala različite dodatke, uključujući opruge i amortizere koji su činili vožnju udobnijom, kako za bebu, tako i za osobu koja gura kolica.

Moderna kolica za bebe

stokke kolica

Moderna kolica za bebe su rezultat dugog i kontinuiranog razvoja u dizajnu, tehnologiji i funkcionalnosti. Danas su ona multifunkcionalna i prilagođena različitim potrebama roditelja i djece.

Većina modela ima sjedište koje se može postaviti u dva položaja, omogućavajući djetetu da gleda prema roditelju ili u pravcu kretanja. Takođe, moderna kolica se mogu oboriti, uspraviti, imaju korpu koja se može odvojiti od rama, prostor za odlaganje, a neka čak uključuju i sjedište za automobil. Najčešće su veoma lagana, jako udobna, modernog dizajna i dolaze u najrazličitijim bojama.

Ona su danas neizostavan dio opreme za svaku porodicu sa malom djecom, pružajući svima sigurnost i udobnost.

Podijeli tekst
Back to top