U kom uzrastu dijete može da počne da spava samo u sobi?

Spavanje u vlastitoj sobi obično je veliki korak i značajna promjena u životima mališana, ali i nešto što uveliko mijenja porodičnu dinamiku. Zbog toga se roditelji nerijetko pitaju kada je pravi trenutak za ovu tranziciju i u kom uzrastu je dijete spremno da spava samo u sobi.

spavanje u odvojenoj sobi djeca

Prema mišljenju psihologa, donošenje odluke o tome da dijete spava u drugoj sobi je veoma izazovno i varira u zavisnosti od toga koliko je dijete spremno na takav korak. Naime, ne postoji opšte pravilo o tome u kom uzrastu dijete može da spava samo u sobi – to se događa onda kada roditelji uvide da je dijete spremno.

Većina pedijatara i psihologa smatra da su djeca već sa godinu dana spremna da spavaju u drugoj sobi, ali da ipak nije nužno odrediti tačan uzrast, jer nisu sva djeca ista. Umjesto toga, važnije je obratiti pažnju na znakove spremnosti djeteta i prilagoditi se njegovim individualnim potrebama. Dakle, neka djeca mogu biti spremna na ovakav korak sa dvanaest mjeseci, a neka ipak malo kasnije.

Prvi korak ka spavanju u drugoj sobi obično je period kada dijete počne da se udobno osjeća u svom krevetiću, kada nauči da se umiri i da se uspava samo, bez prisustva roditelja. To može biti znak da je spremno da spava u svojoj sobi.

djecija soba

U tom periodu, koji se obično događa između prve i druge godine, mnogi roditelji počnu da prebacuju dijete u drugu sobu kada zaspi, pokušavajući da ga naviknu na novo okruženje. To može uključivati i postepeno produžavanje vremena koje dijete provodi u vlasititoj sobi preko dana.

Najvažnije je sve raditi bez žurbe, graditi navike postepeno, objašnjavajući djetetu zbog čega sada ponekad spava u svojoj sobi i slično.
Psihološki faktori takođe mogu igrati veliku ulogu. Naime, neka djeca mogu biti anksiozna ili imati strahove koji se odnose na spavanje u novom okruženju. U takvim slučajevima, važno je pružiti im dodatnu podršku i učiniti sve da se osjećaju sigurno u svojoj novoj sobi, ali istrajati u procesu navikavanja na novu sobu.

Bambo Dreamy pelene-gaćice za dječake, 4-7 godina

U svakom slučaju, roditelji su ti koji će odlučiti kada je pravo vrijeme za ovaj korak i odluku donijeti uzimajući u obzir emotivni razvoj djeteta, njegove potrebe, rutinu spavanja, eventualne strahove, ali i djetetov temperament. Osim toga, svaka porodica ima svoju specifičnu dinamiku, pa je važno da se odluka donese u odnosu na sve relevantne faktore.

Bez obzira na to u kom uzrastu odlučite da je pravo vrijeme da vaše dijete spava u drugoj sobi, znajte da postoji mogućnost da to neće proći glatko i da će mu sigurno trebati neko vrijeme da prihvati promjenu. Važno je da ovaj proces prođete pažljivo, da im sve vrijeme pružate podršku i pokazujete razumijevanje, jer se radi o veoma važnom koraku u odrastanju.

Podijeli tekst
Back to top