Koji su mogući uzroci mokrenja u krevet kod djece predškolskog i školskog uzrasta?

Mokrenje u krevet, poznato i kao enureza, relativno je česta pojava kod djece predškolskog uzrasta, a nešto rjeđa kod djece koja su već krenula u školu. Ova pojava često izaziva osećaj stida, zabrinutost i nesigurnost, kako kod mališana koji prolaze kroz ovu fazu, tako i kod roditelja koji se trude razumjeti uzroke.

nocno mokrenje

Razumijevanje faktora koji doprinose enurezi kod djece predškolskog i školskog uzrasta ključno je za pravilan pristup i rješavanje ovog problema.

Koji su mogući uzroci mokrenja u krevet?

Ljekari ističu različite faktore koji mogu doprinijeti pojavi noćnog mokrenja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

Nerazvijenu bešiku

Ponekad se dogodi da se mjehur kod djeteta ne razvija dovoljno brzo, što može rezultirati nemogućnošću zadržavanja mokraće tokom noći.

Genetske predispozicije

Ako jedan ili oba roditelja imaju istoriju mokrenja u krevet tokom djetinjstva, povećava se vjerovatnoća da će i dijete iskusiti slične izazove. Genetski aspekti mogu uticati na razvoj mokraćnog sistema i regulaciju mokraće tokom noći.

Potencijalne probleme sa hormonalnom ravnotežom

Hormonski disbalans može uticati na kontrolu mokraće. Nedostatak određenih hormona, poput antidiuretskog hormona (ADH) koji reguliše količinu izlučivanja mokraće tokom noći, može dovesti do nekontrolisanog mokrenja u krevet.

Probleme sa bešikom

pelene za djecu

Funkcionalni problemi bešike mogu izazvati enurezu. Bešika može biti preaktivna ili se može suočavati s problemima u zadržavanju mokraće tokom noći.

Oštećenje nerava

Urođeno ili stečeno oštećenje nerava organa za regularno funkcionisanje mokraćne bešike, njenih mišića ili mokraćnih kanala, može dovesti do problema sa kontrolom mokraće tokom sna. Osim toga, stanja poput epilepsije takođe mogu izazvati nekontrolisano mokrenje tokom noći.

Urinarne infekcije

Infekcije mokraćnog sistema mogu izazvati neugodnosti i poremetiti normalno funkcionisanje mokraćnog sistema, što može rezultirati enurezom.

Hroničnu konstipaciju

Problemi sa crijevima, uključujući i hroničnu konstipaciju, mogu pritisnuti bešiku i otežati kontrolu mokraće, posebno tokom noći.

Dijabetes

Dijabetes može izazvati povećanu žeđ i učestalo mokrenje, što može uticati na noćnu kontrolu mokraće.

Prekomjerni unos tečnosti u večernjim časovima

Prekomjerni unos tečnosti u večernjim časovima takođe može dovesti do mokenja u krevet tokom noći.

Prekasno odvikavanje od pelena

Psihološki faktori

I psihološki faktori mogu uticati na pojavu enureze kod djece, ali rijetko. Naime, stres, anksioznost ili emotivni problemi mogu uticati na djetetovo ponašanje, uključujući i kontrolu mokraće.

Međutim, stručnjaci smatraju da je noćno mokrenje zapravo jako rijetko posljedica ovih problema, te da se u većini slučajeva radi o genetskim, fiziološkim i drugim već pomenutim uzrocima.

Kako pomoći djetetu koje se suočava sa ovim problemom?

Prije svega treba da znate da se do pete godine života povremeno noćno mokrenje u krevet ne tretira kao medicinski problem.

No, u svakom slučaju, ne treba da ignorišete ovu pojavu ni kod mlađe djece, ukoliko nisu u pelenama. Nemojte da ih kažnjavate i izazivate osjećaj srama. Umjesto toga, budite im podrška, pohvalite ih kada im krevet ostane suv tokom noći, pokušajte da uspostavite redovnu rutinu spavanja, uključujući aktivnosti poput čitanja prije spavanja ili slušanja umirujuće muzike, te pripazite na količinu tekućine koju konzumiraju, posebno u večernjim časovima.

Zaštitni podmetači za krevete

Tek nakon navršene pete godine, ukoliko vaše dijete u krevet mokri često, a naročito ukoliko je to mokrenje praćeno simptomima poput bolova pri mokrenju, jake žeđi i promjene boje urina, trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka. Doktor će obaviti detaljnu evaluaciju i predložiti odgovarajuće strategije liječenja.

Naravno, i u ovom slučaju, vaša podrška ne smije izostati. Ne zaboravite da je veoma važno da dijete ne osjeća krivicu zbog mokrenja u krevet. Ohrabrite ga da vas obavijesti kada mu se to dogodi i pokažite razumijevanje.

Kako biste mu dodatno olakšali ovaj period, preporučujemo da koristite Bambo dreamy pelene-gaćice, koje će mu pružiti osjećaj udobnosti i zaštitu od curenja tokom noći. Zahvaljujući jednostavnom dizajnu, ove pelene-gaćice izgledaju poput donjeg rublja, sa suptilnim uzorcima i nježnim bojama. Uz njih će se vaše dijete osjećati bezbrižno i zaštićeno, a mokrenje u krevet više neće ometati njegov san.

Osim toga, važno je imati i kvalitetnu zaštitu za krevet, poput Bambo Nature jednokratnih zaštitnih podmetača za krevet koji su napravljeni od materijala nježnih prema dječijoj koži, prozračni su i ne sadrže hlor niti parfeme.

Dakle, noćno mokrenje u krevet kod djece predškolskog i školskog uzrasta može imati različite uzroke, uključujući genetske predispozicije, nerazvijenu bešiku, hormonalne poremećaje ili druge faktore. Važno je pružiti podršku djetetu, pomoći u sticanju zdrave navike spavanja, te potražiti stručnu pomoć ako problem potraje i nakon navršene pete godine. Korišćenje kvalitetnih proizvoda poput Bambo dreamy pelena-gaćica i Bambo Nature zaštitnih podmetača može pružiti dodatnu udobnost i sigurnost djetetu tokom noći.

Podijeli tekst
Back to top