Kreativne ideje za čuvanje uspomena na prve godine života vaše bebe

Postati roditelj je osjećaj neuporediv sa bilo kojim drugim. Prve godine bebinog života su vrijeme nježnosti i uživanja koje nažalost prođe prebrzo. Zbog toga je važno sačuvati uspomene na ove dragocjene trenutke.

uspomene djeca

Postoji mnogo načina da sačuvate uspomene na prve godine života vaše bebe. Iako je foto album tradicionalni način čuvanja uspomena, nije jedini. U nastavku teksta donosimo vam neke od kreativnih ideja koje bi mogle da vam budu zanimljive i korisne.

1. Svake godine napravite kratki film uspomena

Potrudite se da svake godine napravite kratki film sastavljen od videa i dragih fotografija nastalih te godine. Snimajte vašu bebu u različitim situacijama, od prvih osmijeha, riječi i koraka, do druženja sa drugom djecom ili sa bakama i dekama.

Kreiranje videa može zvučati teško, ali zapravo je poprilično jednostavno, s obzirom na broj dostupnih softvera za video montažu. Neki od popularnih izbora su iMovie, Adobe Premiere Pro, Kapwing, Clipchamp i Canva.

2. Fotografišite vašu bebu na istom mjestu svakog mjeseca

Odaberite neki lijep kutak u vašem domu i svakog mjeseca fotografišite svoju bebu na istom mjestu. Kroz seriju fotografija pratite kako raste i kako se mijenja tokom prvih godina života.

3. Zapisujte anegdote, smiješne trenutke i važne datume

uspomene igra

Još jedan lijep način čuvanja uspomena je zapisivanje anegdota ili smiješnih trenutaka na male komadiće papira. Te papiriće možete ubacivati u staklenku ili u neku lijepu kutiju. Kada poraste, vašem djetetu će sigurno biti zabavno da ih čita, a i vi ćete imati priliku da se sa nostalgijom prisjetite ovih srećnih trenutaka.

4. Napravite scrapbook

Scrapbook, odnosno personalizovani album koji će sadržavati sliku ultrazvuka, bebine prve fotografije, narukvice iz bolnice, mašnice i druge važne sitnice, kreativan je način čuvanja uspomena. Pobrinite se da u scrapbook u kratkim crticama zapisujete sve čega biste željeli da se sjećate – od bebinih prvih riječi do toga kako ste se vi osjećali u ovom periodu.

5. Napravite dekicu od bebine stare odjeće

Kako vaša beba raste, vjerovatno ćete završiti sa brdom odjeće koja zauzima prostor. Ako planirate da ponovo zatrudnite, odjeću možete sačuvati, a ako ne planirate, razmislite o doniranju odjeće dobrotvornoj organizaciji kako biste pomogli drugim majkama.

Međutim, vjerovatno će postojati i komadi koje ćete željeti sačuvati. Neke od tih komada možete pretvoriti u šarenu dekicu koju će vaše dijete moći koristiti i kada poraste.

uspomene djetinjstvo

6. Pišite pisma svom djetetu

Pisanje pisama koje će vaše dijete moći da pročita kada poraste je savršen način da sačuvate uspomene na njegove/njegove prve godine na ovom svijetu. Bilježite svoje misli, osjećanja, važne trenutke, planove za budućnost, želje i savjete. Svaki put kada doživite nešto posebno sa svojim djetetom, napišite pismo.

Savjetujemo vam da na svakom pismu stoji datum, kako biste kasnije imali precizan uvid u redoslijed događaja. Ova pisma će na taj način postati dragocjen dokument vašeg emotivnog puta kroz roditeljstvo.

Kada dijete odraste, moći će čitati o tim lijepim trenucima i osjećati toplinu i ljubav koju ste dijelili tokom njenog/njegovog ranog djetinjstva.

Čuvanjem uspomena na prve dane, mjesece i godine života vašeg djeteta na kreativan način učinićete roditeljstvo još ljepšim i ispunjenijim, a sigurno ćete i obradovati svoje mališane kada porastu.

Podijeli tekst
Back to top