Kakav dezodorans bi trebalo koristiti tokom trudnoće i dojenja?

Trudnoća i period dojenja su vrijeme kada je briga o zdravlju izuzetno važna. Među brojnim pitanjima koja se tiču zdravlja, jedno od važnih je i odabir dezodoransa.

prirodni dezodorans

S obzirom na promjene u hormonima i osjetljivost kože, podrazumijeva se da treba dobro razmisliti o izboru adekvatnog proizvoda, te potražiti neki koji je bezbjedan, efikasan i koji ni na koji način neće biti štetan po zdravlje majke i djeteta. Prvo i najvažnije, treba izbjegavati dezodoranse koji sadrže hemikalije koje se smatraju potencijalno štetnim. Ovo su neke od njih…

Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima, uključujući dezodoranse. Međutim, brojna istraživanja ukazuju na to da parabeni mogu uticati na hormonalnu ravnotežu, a to je izuzetno važno tokom trudnoće, kada su hormonalne promjene već prisutne.

Aluminijum

Aluminijum se često koristi u antiperspirantima kako bi zaustavio znojenje. Iako nema potvrđenih direktnih veza između aluminijuma i komplikacija tokom trudnoće, istraživači ukazuju na vezu između aluminijuma i neuroloških problema, stoga bi trebalo izbjegavati proizvode koji ga sadrže.

Sintetički mirisi

Sintetički mirisi i parfemi u dezodoransima često sadrže hemikalije koje mogu izazvati alergijske reakcije i iritacije kože. Osim toga, tokom trudnoće su žene osjetljivije na mirise, pa je bolje izbjegavati proizvode sa jakim mirisima.

Ftalati

Ova hemijska jedinjenja se često koriste za dugotrajnost mirisa u proizvodima za ličnu higijenu, uključujući i dezodoranse. Međutim, ftalati su poznati po tome što mogu djelovati kao endokrini disruptori, što znači da mogu uticati na hormonalnu ravnotežu.

Formaldehid

Ovaj konzervans može biti prisutan u nekim dezodoransima, a poznat je po tome što izaziva iritaciju kože. Tokom trudnoće, kada je koža često osjetljivija, trebalo bi ga izbjegavati.

Sastojci nepoznatog porijekla

Ako na etiketi dezodoransa vidite sastojke čije porijeklo nije jasno, možda je najbolje izbjegavati takve proizvode.

Dakle, trudnice i dojilje bi trebalo da potraže dezodoranse koji ne sadrže parabene, aluminijum, vještačke mirise i ostale sastojke koje smo nabrojali. Preporučuje se korišćenje proizvoda na bazi prirodnih sastojaka ili sasvim prirodne alternative.

Kada su u pitanju prirodne alternative dezodoransu, odličan izbor je kokosovo ulje. Ono je prirodni hidratant i antibakterijski agens. Pruža svježinu i hidrataciju, a istovremeno ne sadrži štetne supstance koje se mogu apsorbovati kroz kožu.

Kada su u pitanju dezodoransi na bazi prirodnih sastojaka, dobar izbor su proizvodi na bazi aloa vere, jer ona ima umirujuće dejstvo i pruža potrebnu hidrataciju. Takođe, ulje slatkog badema ili esencijalna ulja poput ulja lavande, čajevca i limuna su sastojci koji mogu pružiti prijatan prirodan miris, tako da možete potražiti dezodoranse na bazi ovih sastojaka.

Kukuruzni skrob često se koriste u prirodnim dezodoransima za apsorpciju viška vlage, dok biljni prahovi poput kamilice ili nevena mogu umiriti kožu. Shea puter, poznat po hidratantnim svojstvima, takođe je čest sastojak prirodnih dezodoransa koji se preporučuju trudnicama i dojiljama. Proizvodi označeni kao hiperalergeni su bezbjedan izbor, jer su formulisani bez agresivnih hemikalija koje mogu izazvati iritacije.

Važno je naglasiti da i kod izbora prirodnog dezodoransa treba uzeti u obzir tip kože. Za suvu kožu, trebalo bi potražiti roll-on dezodorans na bazi ulja, a za masniju neki koji se brzo suši i ne ostavlja tragove.

Dakle, ohrabrujemo vas da potražite proizvod na bazi prirodnih sastojaka, koji je, kao i proizvodi brenda Bambo Nature, osmišljen tako da bude siguran za vas i za prirodu, bez aluminijuma, parabena, parfema, boja ili drugih štetnih konzervansa.

Podijeli tekst
Back to top