Kako pravilno kupati bebu i koliko često?

Kupanje bebe je važan ritual u njezi novorođenčeta. Ovdje se ne radi samo o održavanju higijene, nego i o trenutku nježnosti, opuštanja i povezivanja roditelja i djeteta. Međutim, veoma je važno znati kako na pravi način okupati novorođenče, kako biste mu obezbijedili sigurno i ugodno iskustvo.

bambo nature prirodna kupka za bebe

Osim toga, mnogi roditelji se pitaju i koliko često bi trebalo kupati tek rođenu bebu? Mi vam donosimo sve odgovore!

Faza prije nego što otpadne pupak

Važno je znati da tokom prvih dana života, dok bebi ne otpadne pupak i ranica potpuno ne zaraste, ne bi trebalo kupati novorođenče. To obično traje nekoliko sedmica, ali trebalo bi da se posavjetujete sa pedijatrom kako biste bili sigurni.

Tokom ovog perioda bi trebalo bebu brisati pamučnom krpicom, mekanim peškirom ili gazom koju ćete natopiti toplom vodom. Potrudite se da dobro operete bebino lice, noge, ruke, prste i pelensku regiju.

Faza nakon otpadanja pupka

Kada bebi otpadne pupak, možete početi sa kupanjem u kadici. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da tek rođene bebe ne treba kupati svaki dan. Dovoljno je kupati ih dva do tri puta sedmično, dok ne porastu i ne postanu fizički aktivnije, otprilike nakon šestog mjeseca.

Bebu je najbolje kupati kada je budna i opuštena, ali ne previše gladna. Osim toga, podešavanje temperature prostorije na oko 24 stepena i pripremanje svih potrebnih stvari unaprijed, učiniće cijeli proces mnogo lakšim.

Dakle, prije nego što spustite bebu u kadicu, pobrinite se da imate sve potrebne stvari pri ruci. To uključuje toplu vodu, posudicu ili bokal za polivanje, šampon ili sapun koji ne iritira oči i mekani pamučni peškir sa kapuljačom u koji ćete umotati bebu nakon kupanja.

Kada je u pitanju šampon za bebe, savjetujemo vam da koristite Bambo Nature šampon za pranje kose i tijela. Ovaj sertifikovan ekološki proizvod je nježan, dermatološki testiran, napravljen od prirodnih, organskih sastojaka i ne sadrži parfeme i boje.

Šampon za kosu i tijelo

Kako izgleda kupanje bebe?

savjeti za kupanje bebe

Kada je sve spremno, sipajte toplu vodu u kadicu (ona ne treba da bude puna, dovoljno je malo vode), pa polako i pažljivo spuštajte bebu u nju, pridržavajući glavicu i vrat jednom rukom, a drugom leđa i guzu.

  1. Najprije pokvasite noge, a zatim je spustite, sve vrijeme pridržavajući glavu i vrat. Drugom rukom možete oprati bebino lice čistom vodom, laganim pokretima.
  2. Zatim joj operite kosu, koristeći jako malo šampona. Sapunicu koja se stvori možete iskoristiti da operete stomak, ruke i noge. Zatim polako ispirajte sapunicu tako što ćete koristiti bokal ili posudicu za polivanje. Uvijek vodite računa o tome da se voda ne ohladi.
  3. Na kraju operite genitalije. Važno je da budete jako nježni i da genitalije perete pravilno, u odnosu na pol djeteta. Genitalije djevojčica ćete prati tako što ćete laganim pokretima isprati regiju između usnica, a dječake tako što ćete polni organ najprije oprati spolja, a zatim lagano povući kožicu kako biste isprali naslage ispod nje.
  4. Nakon toga, bebu okrenite na stomak, pridržavajući je sve vrijeme ispod grudi. Ostaje vam da operete vrat, leđa i guzu. Koristite dvije do tri kapi šampona, nasapunajte i isperite. Nakon kupanja, umotajte bebu u čist peškir sa kapuljačom i obrišite laganim pokretima.

Nakon nekog vremena, kupanje bebe će vam postati rutina, ali najbolje bi bilo da to u početku obavljaju dvije osobe. Ako je beba nervozna ili plače tokom kupanja, pokušajte da joj pjevate ili pričate, ponekad napravite pauzu, umotajte u peškir i uzmite je u naručje ili pozovite nekog da vam pomogne.

Uz pravilan pristup, nježnost i strpljenje, sve prepreke se prevazilaze lakše.

Podijeli tekst
Back to top