Voćni sokovi: U kom uzrastu bebe mogu da počnu da ih piju?

Voćni sokovi su ukusan i osvježavajuć napitak, ali kada je riječ o bebama, postavlja se pitanje kada i da li mogu da ih konzumiraju.

vocni sokovi za djecu

Prema preporukama pedijatara, bebe bi trebalo isključivo da se hrane majčinim mlijekom ili da uzimaju adaptirano mlijeko do navršenog šestog mjeseca života. U tom periodu, beba dobija sve neophodne hranjive sastojke iz majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka. Voćni sokovi, sa druge strane, često sadrže visok nivo šećera koji nije dobar za bebe.

Američka akademija pedijatara (AAP) naglašava da djeci ne treba davati voćne sokove prije prvog rođendana.

Tek kada dijete počne da jede čvrstu hranu (nemliječne proizvode) možete razmisliti o tome da postepeno uvodite i voćne sokove. Međutim, unos treba ograničiti na oko 110 ml dnevno do treće godine, zatim na 170 ml dnevno za djecu uzrasta od 4 do 6 godina.
Ograničavanje unosa ima za cilj smanjenje rizika od prekomjerne konzumacije šećera. Važno je naglasiti da se sokovi ne preporučuju kao zamjena za majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko, već kao dodatak ishrani.

Savjetuje se da sokovi koji se nude bebama sadrže voće i povrće koje je beba već probala i koje ne izaziva alergijske reakcije. Zbog toga je jako važno da sok u bebinu ishranu uvodite postepeno, počinjući sa jako malim količinima i prateći reakcije. Svakako je najbolje birati potpuno prirodne sokove. Pod tim se misli na svježe cijeđene sokove, koji ne sadrže nikakve dodatne šećere, vještačke boje ili arome.
AAP takođe ukazuje na rizik od karijesa koji je povezan sa konzumacijom voćnih sokova. Roditeljima se savjetuje da ne dozvoljavaju djeci da hodaju s flašicom napunjenom sokom, jer će na taj način zubi dugo biti u kontaktu sa šećerom. Preporučuje se da se sok servira u čašu bez poklopca, kako bi se smanjila izloženost zuba šećeru.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sok sipa u no-spill šoljice i da se nikako ne daje djetetu prije spavanja. Sokove uvijek dobro razblažite vodom prije nego što ih ponudite djetetu.

Ako želite da vaše dijete dobija dovoljne količine vitamina iz voća, najbolja alternativa sokovima je sirovo voće, koje uglavnom ne može biti štetno po djetetovo zdravlje. Naravno, potrebno je da voće uvijek bude svježe, da ga dobro očistite, operete i oljuštite. Većina pedijatara savjetuje da se do prve godine djetetovog života voće i povrće ipak kuva, zbog mogućih kontaminacija.

Ovaj tekst nije zamjena za savjete pedijatra. Sve odluke u vezi sa ishranom vašeg djeteta trebalo bi donositi nakon razgovora sa stručnim licem.

Podijeli tekst
Back to top