Da li bebu treba pustiti da plače?

Kada je u pitanju odgoj djece, roditelji se često suočavaju sa mnogobrojnim pitanjima, a jedno od najčešćih je da li bebu treba pustiti da plače, naročito tokom njenih prvih nekoliko mjeseci.

beba place

Za bebu je plač sredstvo komunikacije. Ona na taj način izražava svoje potrebe, bilo da je gladna, žedna, umorna, ili želi pažnju i nježnost. Plačući, beba uspostavlja kontakt sa roditeljima, stoga je ovaj oblik komunikacije ključan za njen opstanak.

Kada je riječ o tome da li treba pustiti bebu da plače, stručnjaci upozoravaju na to da je prije svega važno prepoznati različite vrste plača. Plač je ponekad izraz potrebe za nježnošću, dok u nekim drugim situacijama može ukazivati na nelagodu ili bol. Stoga, pažljivo slušajte signale koje vam beba šalje i prilagodite se njenim potrebama.

Kako smiriti bebin plač, naročito prije spavanja?

nervozna beba

Pedijatri najčešće savjetuju sljedeće:

1. Provjerite sigurnos

Prije svega, provjerite da li je beba u bezbjednom okruženju.

2. Nahranite bebu

Glad je često razlog zbog kojeg dijete plače, stoga je neophodno biti siguran da je dobro nahranjeno.

3. Promijenite pelenu

Provjerite da li je pelena čista, jer mokra ili prljava pelena može izazvati nelagodnost.

4. Provjerite temperaturu

Uvjerite se da bebi nije ni previše toplo ni previše hladno, i obucite je u skladu sa temperaturom okoline. Takođe, važno je i izmjeriti joj temperaturu, ako postoji i najmanja sumnja da je povišena.

5. Fizički kontakt

Dodir može umiriti bebu, pa možete da je češkate, mazite ili ljuljuškate.

6. Pokušajte joj dati cuclu

Neke bebe se smiruju sisanjem cucle, stoga nije loše pokušati umiriti je na taj način.

7. Uspavanka ili bijeli šum

Tihi zvuci ili bijeli šum (poput zvuka fena ili usisivača) mogu pomoći bebi da se smiri i da zaspi.

8. Stvorite mirno okruženje

Bebe reaguju na svijet oko sebe, zato njeno okruženje treba da bude mirno i tamno, pogodno za san. Jaka svjetla, buka ili previše aktivnosti mogu uznemiriti bebu prije spavanja.

9. Šetanje ili ljuljanje

Nekim bebama prija pokret, pa probajte lagano šetati sa bebom u naručju ili ljuljati je.

10. Budite strpljivi

Ponekad bebe plaču samo zato što im treba pažnja i utjeha. Vaše prisustvo i strpljenje mogu pomoći da se beba smiri.
Važno je ponovo napomenuti da je plač za bebe način komunikacije i da ponekad, uprkos svim naporima roditelja, plač može potrajati. Ako vas plač vaše bebe zabrinjava zbog toga što traje predugo ili se iz nekog drugog razloga čini neuobičajenim, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se isključili eventualni medicinski uzroci. Bezbjednost i dobrobit bebe uvijek su na prvom mjestu.

Kako postupiti kada beba plače tokom noći?

sta kada beba place

Kada beba počne plakati, prvo treba zadovoljiti njene osnovne potrebe – uvjeriti se da je u sigurnom okruženju, nahraniti je, promijeniti pelenu, osigurati prijatnu temperaturu. Ako su joj sve potrebe zadovoljene, razmislite o mogućim bolovima, provjerite da li ima temperaturu li joj smirite grčiće tako što ćete je ljuljuškati.

Nema potrebe odmah ostavljati dijete samo, osim ako vam je cilj da ono nauči da zaspi samostalno. Stvaranje veze između roditelja i bebe je jako važno, naročito pred spavanje ili kada se budi noću. Roditelj treba provesti sa djetetom vrijeme potrebno da se ono umiri, bar pola sata, kako bi imalo vremena da ponovo zaspi. U tom slučaju preporučuje se metoda 5-10-15 koja može biti efikasna u smirivanju bebe.

Šta je metoda 5-10-15?

Ova metoda sastoji se u tome da umirite bebu, zatim je uspavate, izađete iz sobe i čekate 5 minuta da vidite da li će ponovo početi da plače. Ako beba počne da plače, ponovo je uspavajte (bez podizanja iz kreveta) i izađite iz sobe. Ako ponovo zaplače, ovaj put ćete sačekati 10 minuta prije nego što odete do nje, smirite je i napustite sobu. Ako i dalje plače, morate sačekati još 15 minuta prije nego što se vratite da je vidite i smirite. A ako ni poslije ova tri pokušaja beba ne uspije da se smiri i zaspi, tek tada bi trebalo da je uzmete u naručje.

tjesenje bebe

Šta još treba da znate?

Prema mišljenju nekih stručnjaka, nije strašno bebu pustiti da plače. Ponekad je plač izvor olakšanja, jer se luče posebni hormoni poput endorfina koji doprinose osjećaju smirenosti nakon što beba prestane da plače. Međutim, ako plač potraje predugo, to nije dobro ni za bebu, ni za roditelja.

Nekoliko dodatnih savjeta ukoliko vaša beba nastavlja da plače tokom noći

1. Postavite je u krevetić u sigurno poziciju, neka leži na leđima.
2. Napustite sobu na nekoliko minuta.
3. Dišite duboko i fokusirajte se na nešto drugo kako biste povratili smirenost.
4. Ako je moguće, pozovite blisku osobu s kojom možete da podijelite svoja osjećanja i sumnje ili zamolite nekoga da vam pomogne.

Iskustvo je ključno i vremenom sve postaje lakše, jer roditelji s vremenom nauče kako tumačiti plač svoje bebe i prilagoditi se njenim potrebama. Važno je ostati smiren u ovim osjetljivim situacijama i potražiti podršku kad god je to potrebno.

Ovaj tekst nije zamjena za savjete vašeg pedijatra, te se u slučaju zabrinutosti preporučuje razgovor sa stručnim licem.

Podijeli tekst
Back to top