Šta je to urinarna inkontinencija i zbog čega se javlja kod trudnica i porodilja?

trudnoca inkontinencija

Urinarna inkontinencija je stanje u kojem osoba gubi kontrolu nad mokrenjem, što može rezultirati nehotičnim oticanjem urina iz bešike. Kod žena postoje dvije osnovne vrste inkontinencije – stres urinarna inkontinencija, koja se javlja pri naprezanju, poput kašljanja, kihanja ili podizanja teških predmeta, te urgentna urinarna inkontinencija, koja predstavlja nehotični gubitak urina kome prethodi iznenadan, snažan nagon za mokrenjem.

Kod trudnica i porodilja, ova pojava je poprilično česta i povezana je sa specifičnim promjenama i opterećenjem koje trudnoća i porođaj mogu izazvati na mišićima karličnog dna i bešike.

Glavni razlozi za pojavu urinarne inkontinencije kod trudnica i porodilja uključuju:

  • Hormonske promjene: Promjene u nivou hormona tokom trudnoće mogu uticati na funkciju mišića karličnog dna, što može dovesti do inkontinencije. Tokom trudnoće placenta proizvodi povećane doze progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće vrata mokraćne bešike i materice, što često otežava zadržavanje mokraće.
  • Povećani pritisak na bešiku: Rastući fetus može vršiti pritisak na bešiku. Naime, kako vaša beba raste, uvećava se i vaša materica, pa pritisak na karlično dno postaje sve veći, što dovodi i do povećanog pritiska na bešiku.
  • Epiziotomija ili carski rez: Kod porodilja koje su imale epiziotomiju (rezanje perineuma radi olakšanja porođaja) ili carski rez, može doći do oštećenja mišića karlice što povećava rizik od urinarne inkontinencije nakon porođaja.

Za većinu žena, ovo stanje je privremeno i ne traje previše dugo, posebno uz vježbe jačanja mišića karlice, kao što su Kegelove vježbe (vježbe za jačanje mišića karličnog dna), koje mogu mnogo da pomognu kod blažih oblika urinarne inkontinencije.

U slučaju postporođajne urinarne inkontinencije, proizvodi poput postporođajnih uložaka mogu biti od pomoći. Ovi ulošci dizajnirani su tako da upijaju više tečnosti, pružajući sigurnost i udobnost tokom perioda kada se mišići karlice oporavljaju. Postporođajni ulošci obično imaju veću sposobnost upijanja od standardnih higijenskih uložaka i pružaju dodatnu zaštitu od neželjenog oticanja urina tokom perioda oporavka nakon porođaja.

Preporučujemo vam da probate Abena Maternity pads – uloške za postporođajnu urinarnu inkontinenciju koji su prozračni, meki, ne sadrže hlor niti druge štetne materije.

Međutim, u slučaju da urinarna inkontinencija predstavlja ozbiljan problem i potraje dugo, važno je posavjetovati se sa ljekarom ili specijalistom za dalju procjenu i preporuke za tretman.

Podijeli tekst
Back to top