Šta uraditi kada beba proguta sitan predmet – vodič!

Djeca – posebno bebe i djeca predškolskog uzrasta su radoznala po prirodi. Žele da dodirnu, pomirišu i da okuse sve što im padne u ruke. Ta radoznalost može dovesti do opasnih situacija ako slučajno progutaju nešto što nije namijenjeno za jelo.

Bambo-Nature-Naslovna-Novembar-v01

Većina predmeta koje dijete proguta može proći kroz gastrointestinalni trakt bez ikakvih problema. Međutim, neki predmeti kao što su baterije, magneti ili oštri predmeti mogu izazvati ozbiljna unutrašnja oštećenja.

Način na koji postupate sa stranim predmetom koji je vaše dijete progutalo zavisiće od toga šta je progutano. Određeni predmeti, poput onih sa oštrim ivicama ili hemikalijama, više su zabrinjavajući od novčića, ali čak i novčić zaglavljen u gornjim disajnim putevima može da dovede do gušenja.

Nadamo se da se nikada nećete naći u situaciji da razmišljate da li je vaše dijete progutalo nešto opasno, ali za svaku slučaj, u nastavku pročitajte najčešća pitanja i odgovore pedijatra ukoliko do toga dođe.

Mislim da je moje dijete možda nešto progutalo, ali ne kašlje i diše normalno. Da li treba da budemo zabrinuti?

Da. Čak i naizgled bezopasan predmet poput novčića zaglavljenog u jednjaku mogu dovesti do teških komplikacija, uključujući nakupljanje pljuvačke koja može izazvati probleme sa disanjem, a što duže čekate dovesti u pitanje život vašeg djeteta. Odmah se obratite ljekaru.

Moje dijete je progutalo sitan predmet. Povratilo je, ali diše normalno. Da li je to hitan slučaj?

Da. Dok su kašalj i borba za vazduh jasni znaci opasnosti, povraćanje takođe može biti znak da nešto nije u redu. Ako je strano tijelo ušlo u stomak, vaše dijete može da osjeti bol u stomaku ili da uopšte ne pokaže simptome, ali povraćanje je znak da se predmet zaglavio negdje u gastrointestinalnom traktu i da treba da se ukloni.

Moje dijete je pojelo kapsulu deterdženta za veš. Da li je u opasnosti?

Da. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje – „proizvodi za čišćenje u domaćinstvu svrstavaju se u top 5 najčešćih otrova kojima su izložena djeca do 5 godina.

Zbog svoje visoke koncentracije, kapsule deterdženta za veš mogu biti opasnije od direktnog deterdženta za veš kada se progutaju. Ako sumnjate da je vaše dijete progutalo jednu od ovih kapsula, odmah kontaktirajte hitnu pomoć.

Da li da pokušam sam da uklonim progutani predmet?

Ne. Ako možete jasno da vidite predmet i lako ga uhvatite, možete pokušati da ga izvadite, ali slijepo stavljanje prstiju u usta vašeg djeteta može nenamjerno gurnuti predmet dalje i pogoršati probleme sa disajnim putevima, sprečavajući vaše dijete da uopšte diše.

Može li progutani predmet izaći u stolici mog djeteta?

Da. Kada strani predmet prođe kroz stomak vašeg djeteta, obično će napredovati kroz crijeva i proći kroz stolicu. Ovo može biti neprijatno za vaše dijete, ali je rijetko opasno. U zavisnosti od toga šta je progutano, vaš ljekar vam može predložiti da provjerite stolicu da biste potvrdili prolaz.

Predmet koji je moje dijete progutalo nije prošao kroz stolicu. Hoće li mu biti potrebna operacija da bi se uklonio?

Možda. Veći predmeti ili oni koji mogu da nanesu štetu možda će morati da se ukloni. Predmeti zaglavljeni u jednjaku ili u želucu obično se mogu endoskopski ukloniti kako bi se spriječilo oštećenje osjetljivih tkiva.

Hirurški zahvat je jedina opcija kada predmet prođe dalje u crijeva i to za uklanjanje predmeta koji bi mogli biti opasni kao što su igle, hemijski ili korozivni predmeti kao što su baterije.

Ljekar vašeg djeteta će odmjeriti prednosti i rizike preporučenih procedura.

Može li se Hajmlihov zahvat uspješno primijeniti na djetetu?

Da. Poželjno je da vi i svi drugi koji čuvaju vaše dijete prođu kroz obuku za ovu korisnu vještinu koja spasava živote.

Šta uraditi kada beba proguta sitnu stvar – infografik

Bambo-Nature-Blog-Novembar-vodic

 

Bezbjednost je prioritet – tokom cijele godine i u svakom uzrastu

Nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da držite neželjene predmete van domašaja vaše djece:

  • Pregledajte kuću “u visini očiju svog djeteta” – primijetićete stvari koje ranije niste vidjeli i sklonićete ih na sigurno.
  • Vodite računa da sklanjate sitniš iz džepova na visoke površine, a posebno novčiće od kusura koje znate često spustiti gdje god vam je zgodno.
  • Određeno doba godine može nositi dodatni rizik. Više djece je u hitnoj pomoći oko praznika. Mnoge male igračke, ukrasi, pa čak i čestitke sadrže baterije i ostale male predmete koji mogu biti opasni ako se progutaju.

Takođe je važno zapamtiti da se hitni slučajevi mogu dogoditi dok trepnete. Nikada ne ostavljajte svog mališana bez nadzora – čak i ako samo idete u susjednu sobu ili kupatilo.

Podijeli tekst
Back to top