Prvo dekorisanje jelke sa mališanima? Evo par super savjeta!

Praznici su uvijek topliji kada ih proslavljamo sa mališanima, zar ne? Pa zašto onda da i njih ne uključite u porodično ukrašavanje doma i jelke!

Bambo-Naslovna-Fotografija-Novembar-jelka

Iznenadite djecu zajedničkim oblačenjem doma u praznično ruho.

Djeca mogu da naprave svoje jedinstvene ukrase koji će vam pomoći da stvorite toplu i prijateljski nastrojenu atmosferu, tako da će svi koji svrate u goste u njoj i uživati.

U nastavku smo spremili za vas nekoliko savjeta i ideja koji će vam sigurno koristiti za ovaj poduhvat.

Koje sve zadatke možete povjeriti mališanima?

Jako je važno da se djeca osjećaju kao da doprinose vašim zajedničkim aktivnostima tokom dekorisanja. Njihova radost i ozareno lice veća su nagrada od “savršene” jelke ili kupljenih dekorativnih elemenata.

Kada ih pustite da sami obave nekoliko zadataka, čak i kada ih ne završe uspješno – vjerujte da ste sa njima stvorili uspomenu koju nikada neće zaboraviti, a koja će im pomoći sa njihovim emotivnim sazrijevanjem i finom motorikom.

Evo nekoliko zadataka koje im možete dati bez straha da će nešto jako “zabrljati”:

1. Ručno pravljenje ukrasa za jelku

Prilagodite dekorisanje djeci tako što ćete im dati zadatak da sami osmisle dekoracije za jelku i ostatak kuće. U nastavku teksta ćemo o ovome detaljnije govoriti.

2. Pustite ih da izaberu dijelove kuće koje žele da ukrase

Kako se ne bi cijela kuća pretvorila u selo Deda Mraza, savjetujemo vam da pustite djecu da izaberu 2 ili 3 kutka koja mogu “obući” u praznično ruho.

3. Idite zajedno u “lov” na ukrase

Osim kupovnih ukrasa i ukrasa koje će djeca napraviti od papira, možete zajedno izaći vani i prikupiti nešto iz prirode što može poslužiti za dekoraciju.

To mogu biti razne grančice koje možete staviti ispod jelke, borove iglice, imela i slično.

Bambo-Nature-Decembar-Blog-v02

Šta vam je sve potrebno za praznično dekorisanje?

Prije nego što odlučite šta vam je sve potrebno za izradu ukrasa, osmislite šta sve želite da napravite.

Ovo je naša mini lista:

1. Ukrasi za jelku

Ukrasi za jelku mogu se praviti od hamer papira, običnog papira, kolaža, perlica, šljokica i drugih sitnih dodataka.

Osnovno je da imate čvrstu bazu koju ćete zajedno sa djecom isjecatu u raznim oblicima: pahulje, Deda Mraz, zvijezde, jelkice itd.

Zatim kada ih isječete pitajte mališane da li žele ukras samo da oboje ili i da ga ukrase sa dodatkom perlica i šljokica.

2. Ukrasi za prozore

Ukrasi za prozore mogu biti vijenci od nanizanih oblika kao što su pahuljice. Nakon izrade zalijepite ih od početka do kraja prozora i uživajte u pogledu sa vana!

Takođe, možete kupiti umjetni snijeg u spreju, staviti ga na prozor i onda pustiti djecu da nešto po njemu nacrtaju po svom izboru. Unikatno je, lako i ne skida se teško.

3. Vijenac za vrata

Da li i vaša kuća zaslužuje ukrasni vijenac od imele na vratima, baš kao da ste u američkom filmu? Ako je odgovor da, sve što treba je da prikupite par “plodova iz prirode”, osušene grančice, bobice i slično i oblikujete ih u krug uz pomoć savijanja i lijepljenja super-lijepkom.

Super za ne?

Bambo-Nature-Decembar-Blog-v01

Ukrašavanje jelke: 3 savjeta za sigurnost

Prije nego što počnete sa ukrašavanjem jelke po idejama koje smo vam dali, pročitajte još i ova tri savjeta za sigurnost:

1. Izaberite pravu visinu jelke

Izaberite malu jelku koju vaša djeca mogu lako dosegnuti. Ukoliko ne volite male jelke, sjajna alternativa je da se spremite za kićenje dvije!

Prva neka bude tradicionalna velika jelka, a druga neka bude mala, samo za djecu. Nju mogu ukrasiti potpuno samostalno sa ručno izrađenim ukrasima,

Sjajan prijedlog su i tzv. 2D jelke ukoliko ne želite da trošite više novca nego što je potrebno.

Kupite zeleni hamer papir ili ako imate zeleno platno, isjecite ga u obliku jelke i selotejpom zalijepite za zid – i gotovo! To može biti jelka po kojoj vaši mališani mogu crtati, lijepiti i ukrašavati kako im je volja, a neće vam zauzimati dodatni prostor u kući ili skladištu.

2. Pažljivo izaberite ukrase

Kada je riječ o kupovnim ukrasima – budite pažljivi. Mnogo njih je lomljivo ako su od porcelana ili od stakla, a djeca su nestašna i mogu ih lako razbiti i povrijediti se. Takođe, birajte ukrase sa vrpcom umjesto sa žicom za kačenje kako se mališani ne bi uboli.
Iako je teško doći do njih – ukrasi od drveta su najbezbjedniji jer se ne mogu razbiti, a ivice im nisu oštre.

3. Neka u svakom momentu neko bude sa djecom

Budite “pri ruci” u svakom momentu. Čak i tokom najbezazlenijih aktivnosti, djeci mogu na pamet pasti razne ideje kao što je npr. penjanje na visoke površine kako bi dosegli jelku, prozor ili nešto drugo.

Takođe, ako pri izradi ukrasa koriste makaze, potrebni su im vaša supervizija, kao i pomoć prilikom paljenja lampica i drugih ukrasa koji se uključuju u struju.

Nadamo se da smo vas inspirisali ovim tekstom i da ćete imati najunikatniju jelku u komšiluku.

Srećno kićenje!

Podijeli tekst
Back to top