Bambo Nature: Ekološki prihvatljiva alternativa višekratnim pelenama

Pamuk ili celuloza, ušteda ili praktičnost, pranje veša ili deponija? Za neke nove roditelje, izbor između platnenih ili jednokratnih pelena predstavlja veliku dilemu, ali mi ćemo vam pomoći da je razriješite.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Novembar-zelenis-i-paket-pelena

Zagovornici i platnenih i jednokratnih pelena iznose oštre i često oprečne tvrdnje o prednostima i nedostacima i jednih i drugih. U zavisnosti od toga koga slušate ovo su glavni argumenti koji se koriste u ovom nadmetanju:

  • cijena
  • ekološki uticaj
  • praktičnost
  • zdravlje

U nastavku ćemo se pozabaviti ovim razlozima i objasniti zbog čega su Bambo Nature pelene idealna alternativa za višekratne pamučne pelene.

1. Pelenski osip i zdravlje kože

Zagovornici platnenih pelena tvrde da bebe koje ih koriste manje pate od pelenskog osipa.

Nakon razgovora sa dva pedijatrijska dermatologa i pregleda naučne literature o ovoj temi, zaključili smo da pelene za jednokratnu upotrebu imaju prednost u prevenciji najčešće vrste pelenskog osipa, iritativnog pelenskog dermatitisa, koji je uzrokovan vlagom iz urina i preostalog izmeta.

Britanac dr Bruce Brod, pedijatrijski dermatolog koji se specijalizovao za dermatitis, rekao je sljedeće:

Koži je u velikoj mjeri bolje sa pelenama za jednokratnu upotrebu zbog tehnologije koja je evoluirala.

Dilema nastaje kada bebe razviju alergijski osip od određenih sastojaka koji se koriste u pelenama za jednokratnu upotrebu, uključujući gumu, lijepak, mirise i boje – sa našim Bambo Nature pelenama taj problem ne postoji, a evo i zbog čega:

Mi u svom procesu proizvodnje ne koristimo ni parfeme, ni boje, ni druge štetne hemikalije, a iz upijajućeg jezgra uklonili smo i hlor. To znači da u našim pelenama ne postoje sastojci koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži vaše bebe.

Zaključak? Bilo koja vrsta pelena može dovesti do osipa, ali pelene za jednokratnu upotrebu obično održavaju bebe suvljim duže vremena i bolje sprečavaju nastanak pelenskog osipa uzrokovanog vlagom.

2. Uticaj na životnu sredinu

Jedan od najčešćih razloga zašto roditelji biraju platnene pelene je taj što su ekološki prihvatljivije od jednokratnih, ili se vjeruje da jesu.

Nema sumnje da pelene za jednokratnu upotrebu stvaraju više otpada na deponijama: beba će vjerovatno proći između 5.000 i 6.000 pelena za jednokratnu upotrebu prije nego što se navikne na tutu.

Ipak, tu imamo i drugu stranu medalje a to su troškovi energije i vode za pranje i sušenje višekratnih pelena, kao i uticaj proizvodnje pamuka na životnu sredinu.

To zvanično znači da: „Uticaj korišćenja pelena za višekratnu upotrebu može biti veći ili manji od upotrebe jednokratnih, u zavisnosti od toga kako se peru“.

Dalja analiza agencije otkrila je da su na osnovu prosječnih navika pranja veša i efikasnosti uređaja ukupne emisije ugljenika koje stvaraju platnene pelene bile približno iste kao kod upotrebe jednokratnih proizvoda.

Zaključak? Platnene pelene nisu nužno ekološki prihvatljivije.

Sa druge strane, mi se trudimo da proizvodnja Bambo Nature pelena bude što ekološki prihvatljivija, što je i potvrđeno brojnim važnim sertifikatima koje možete pogledati ovdje.

3. Mjesečni trošak

Pelene predstavljaju značajan, stalni trošak za roditelje novorođenih beba. Da li će pelene za jednokratnu upotrebu ili platnene na kraju biti jeftinija opcija zavisi od više faktora.

Pelene za jednokratnu upotrebu mogu biti veliki trošak, ali tačno koliko koštaju varira u zavisnosti od brenda i veličine pakovanja. Ako kupite veliko Bambo Nature pakovanje definitivno ćete ostvariti uštedu u odnosu na kupovinu manjih, neekonomičnih pakovanja.

Što se tiče platnenih pelena, njihova ukupna cijena zavisi od cijena struje i vode koje konstantno rastu i mijenjaju se.

Dodajte tome svoj rad i trud, pranje, sušenje, slaganje itd. i zaključićete da je jedina bitna valuta u stvari vaše vrijeme koje ćete uštedjeti ukoliko se odlučite za korištenje naših jednokratnih pelena.

Nakon što smo izložili ova tri argumenta, zaključak je sljedeći:

– Pelene od tkanine mogu vam uštedjeti nešto novca, ali razlika može biti manja nego što ste mislili, a vrijeme koje potrošite perući ih neutrališe sve prednosti.
– Bebina koža bolje reaguje na jednokratne pelene jer drže bebinu kožu duže suhom i smanjuju opasnost od stvaranja pelenskog osipa.
– Ekološki faktor je izjednačen.

Za koje se vi odlučujete?

Podijeli tekst
Back to top