Šta je to nježno roditeljstvo i kako ga možete praktikovati?

Nježno roditeljstvo je jedan od tipova vaspitavanja i podizanja djece. Posljednju deceniju postaje vrlo popularna opcija za sve roditelje koji žele da odgoje svoje dijete drugačije u odnosnu na tradicionalni način.

Bambo-Nature-Decembar-Blog-v03

Za razliku od previše rigidnih ili popustljivih stilova roditeljstva, nježno roditeljstvo ima vrlo malo nedostataka i rijetko ima negativan uticaj na mentalno zdravlje dece.

Naprotiv, saosjećajni, razumijevajući elementi nježnog roditeljstva njeguju pozitivne osobine koje pomažu djeci da se razvijaju u društvu, a istovremeno uspostavljaju odgovarajuće smjernice za podsticanje pozitivnog ponašanja.

U nastavku pročitajte detaljni pogled na nježno roditeljstvo, uključujući njegove prednosti i ono što ga izdvaja u odnosu na ostale stilove odgoja djece.

Šta je to nježno roditeljstvo?

Nežno roditeljstvo je pristup odgajanju srećne, samouvjerene djece zasnovan na četiri glavna elementa:

  1. empatiji
  2. poštovanju
  3. razumijevanju
  4. postavljanju granica

Nježno roditeljstvo se fokusira na njegovanje kvaliteta koje želite u svom djetetu tako što ćete biti saosjećajni, ali i uspostaviti određene granice. Za razliku od nekih blažih metoda roditeljstva, nježno roditeljstvo podstiče disciplinu prilagođenu uzrastu, a koja istovremeno djecu uči vrijednim životnim lekcijama.

Po čemu se ovaj metod odgajanja razlikuje od tradicionalnih?

Oni roditelji koji praktikuju nježno roditeljstvo podstiču konstantan rad na sebi i zajedno kao porodica kako bi naučili svoju djecu da izražavaju svoja osjećanja, ali na društveno prihvatljiv način koji odgovara njihovom uzrastu.

Tradicionalni stilovi roditeljstva se fokusiraju na kaznu i nagradu. Kada vaše dijete učini nešto dobro ili se dobro ponaša, nagrađujete ga zabavnim aktivnostima, poslasticama i pozitivnim povratnim informacijama. Međutim, ako vaše dijete uradi nešto loše, kažnjavate ga.

Umjesto da se fokusira na kaznu i nagradu, nježno roditeljstvo se fokusira na poboljšanje djetetove samosvijesti i razumijevanja sopstvenog ponašanja.

4 stuba nježnog roditeljstva

Praktičan način gledanja na nježno roditeljstvo je da se na njega gleda kao na praksu pamćenja određenih intuitivnih istina. Na primjer, znamo da djeca uče gledajući svoje roditelje. Znamo da je naše dijete samo svoja ličnost i želimo da se osjeća voljeno zbog toga što jeste. Ako vidite kako se empatija, razumijevanje i poštovanje uklapaju u nježno roditeljstvo, to vam može dati bolju ideju kako da to sami isprobate.

Empatija

Potruditi se da budete svjesni toga kako se vaše dijete osjeća u trenutku kada mu je vaša emotivna podrška potrebna.

Na primjer, kada je dijete uznemireno ili nervozno, roditelj treba da se zapita koji je uzrok djetetovog ponašanja, a ne samo da riješi situaciju tog jednog trenutka.

Razumijevanje

Razumijevajući dio nježnog roditeljstva svodi se na to da se sjetite da su djeca baš to – djeca. Njihov svijet se znatno razlikuje od svijeta odraslih jer se nisu još razvili svi misaoni obrasci po kojima djeluju odrasli.

Na primjer, kada su djeca uznemirena igračkom koju su zaboravili ili zato što se njihov boravak u parku završava prije nego što budu spremni za odlazak, zapitajte se odakle dolazi ovo ponašanje. Zapamtite da se emocionalna zrelost vašeg djeteta još uvijek razvija. Priznajući da je ponašanje djeteta prikladno za njegovu razvojnu fazu, roditelji dozvoljavaju djeci da istražuju svoje reakcije, emocije ili misli u bezbijednom i njegujućem prostoru.

Poštovanje

Nježno roditeljstvo se zasniva na međusobnom poštovanju. Ne bi imalo smisla nadati se da će dijete odrasti u osobu koja poštuje druge kada im se nije pokazalo u mladosti šta znači nekoga poštovati (i njih same).

U svakodnevnom životu, poštovanje vašeg djeteta u praksi znači zamjenu oštrih komandi za nježne zahtjeve i upućivanje poziva za partnerstvo umjesto upozorenja zasnovanih na strahu.

Granice

Granice se razlikuju od tradicionalnih “pravila“. Kada postavimo granice našoj djeci, prvi korak je da im objasnimo zašto je ta granica tu (na primjer, da bismo ih zaštitili), a drugi korak je da osmislimo kako da reagujemo kada dijete ne poštuje granice ili ih testira.

Na početku to može biti uklanjanjem spornih predmeta npr. slatkiša sa stola, a ako se ponašanje nastavi, razmislite o efikasnoj kazni koja će ih nečemu naučiti, a ne samo kazniti.

Bambo-Nature-Decembar-Blog-v04

Koje su mane nježnog roditeljstva?

Kao što je slučaj sa svakim stilom roditeljstva i nježne metode roditeljstva imaju svoje potencijalne izazove.

Za razliku od permisivnog roditeljstva, nježno roditeljstvo se ne zasniva na nedostatku discipline za djecu, što se ponekad pogrešno tumači. Umjesto toga, nježno roditeljstvo podrazumijeva shvatanje dječijih osjećanja u ovom trenutku i reagovanje u skladu sa tim na način koji je koristan za emocionalno blagostanje djeteta.

Roditeljima koji su novi u ovoj metodi može biti izazov da je efikasno primjene jer nježno roditeljstvo zahtijeva strpljenje i empatiju. Zapitajte se da li ste zaista u stanju da vježbate samokontrolu umjesto da negativno i impulsivno reagujete na ponašanje svog djeteta. Kao i kod svake metode roditeljstva, dosljednost je ključna za uspjeh nježnog roditeljstva

Kako da svakodnevno vježbate nježno roditeljstvo

Sljedeći saveti i primjeri mogu vam pomoći da počnete da ugrađujete nježno roditeljstvo u svoj svakodnevni život na lak i jednostavan način:

1. Komentarišite akciju, a ne osobu

Pokušajte da odvojite radnju od djeteta kada govorite.

Razlika je između odgovora sa: „Nevaljala si prema svojoj sestri“ i zamjene sa „Mislim da se tvojoj sestri ne sviđa kada to radiš. Hajde da probamo nešto drugo i da vidimo kako će ona reagovati“.

Ovo pomaže da se naglasi da se greške dešavaju svima nama, ali one ne definišu ko smo. One su prirodni dio života i učenja i ne bi trebalo da izazivaju sramotu dok vježbamo da radimo prave stvari.

2. Učite ih kako da se brinu o svojim potrebama

Iskoristite ljubaznost prema samom sebi da pokažete svom djetetu kako da bude radoznalo prema sopstvenim emocijama.

Ako ste umorni, iskoristite priliku da podijelite kako vam izgleda briga o sebi.

Možete reći: “Baš sam umorna danas. Topao tuš će me učiniti odmornijom, a večeras ću ići ranije u krevet“.

Na taj način ćete modelirati kako vaše dijete može da se ponaša prema sebi i drugima u trenucima potrebe.

3. Zamijenite komande za poziv na zajednički rad

Ovo je stavka koja u odnosu na ostale zahtjeva više promišljanja, pogotovo ako vi sami dolazite iz porodice gdje su se stvari rješavale komandama.

Pokušajte tako što ćete promijeniti format svog zahtjeva u pitanje koje podstiče vaše dijete da sarađuje sa vama.

Iako bi zahtjev mogao da zvuči kao „Veži cipele“, nježna roditeljska alternativa bi bila: „Da li da vežemo cipele da se ne spotaknemo?“

4.Podstaknite pozitivnu akciju

Postoji mnogo alternativa da se kaže ne. Nježno roditeljstvo znači da birate da postavite jasne granice i podvučete ono što tražite od svog djeteta.
Želja da se nešto ne dira može se prenijeti riječima poput: “Hajde da ovo samo nježno diramo” ili čak “Ovo je samo za gledanje“.

Kako znate da li je nježno roditeljstvo pravi izbor za vašu porodicu?

Nećete uvijek i iz prvog pokušaja biti uspješni u vježbanju nježnog roditeljskog pristupa odgoju svog mališana.

Biće potrebni i vrijeme i strpljenje da biste prihvatili ovaj stil roditeljstva i iskoristili prednosti ovog metoda i za vas i za vaše dijete.

Djelimično, nježno roditeljstvo zahtjeva nivo svjesnog roditeljstva, ili sposobnost da se dogovorite sami sa sobom i procijenite kakav roditelj želite da budete i kako želite da budete shvaćeni i percipirani od strane vaše djece.

Ako ste posvećeni ovoj strategiji roditeljstva, ili ste radoznali kako da počnete, uvijek možete da se obratite svom pedijatru za savjet ili pročitate tonu materijala koji možete pronaći na internetu i u knjižarama.

Podijeli tekst
Back to top