Kako da odaberete dobre proizvode za vašu bebu? Obratite pažnju na ove stvari!

Kada je u pitanju kupovina potrepština za vašu bebu, često ćete se naći preplavljeni raznim informacijama, reklamama i popularnim savjetima koji se plasiraju na internetu. Pokušajte da ih zanemarite! Ključno je da izaberete isprobane i testirane proizvode koji su poznati po svom standardu kvaliteta, a evo i kako.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Februar-v03

Budući da je koža bebe delikatna, sklona iritaciji i suvoći morate odabrati proizvode prirodnih sastojaka, koji su blagi, efikasni, a ne izazivaju kožne reakcije i služe kao zaštitna barijera.

Postoji mnogo faktora koje treba da uzmete u obzir pa smo spremili u brzi vodič koji možete pročitati u nastavku!

1.Uvek birajte proizvode kreirane posebno za bebe

Kožu bebe je potrebno redovno čistiti, masirati i hidrirati jer je podložna isušivanju i ne podnosi dobro proizvode koje koriste odrasli.

Zbog toga je vrlo važno da svoju pažnju usmjerite odmah na asortimane brendova koji su namijenjeni bebama – kao što je naš Bambo Nature! Oni su blagi i postaraće se da pH vrijednost kože vašeg mališana bude neutralna.

2. Birajte proizvode bez ovih hemikalija

Pažljivo pročitajte etiketu prije kupovine!

Ovo su sastojci koje bi trebalo izbjegavati:

  • Grube sapune ili alkohol jer mogu izazvati alergijske reakcije i neugodnost.
  • Parabene – to su konzervansi koji se često nalaze u kozmetičkim proizvodima. Postoji zabrinutost da bi bebe mogle da apsorbuju parabene više nego odrasli, što ih čini ranjivijim na bilo kakve potencijalne štetne efekte.
  • Boje i parfeme, nepotreban su dodatak proizvodima za bebe.
  • Ftalate – bilo koje hemijsko ime koje se završava na “ftalat” jer su ih istraživanja povezala sa nizom poremećaja kao što su astma, poremećaj pažnje, hiperaktivnost i nizak koeficijent inteligencije.

Detaljnije o ovim supstancama i njihovim uticajima na bebinu kožu i razvoj možete pročitati u ovom tekstu.

Naš savjet je i da zanemarite oznaku “prirodno” ili “natural”, a potražite obilježja za hipoalergene i eko proizvode, kao i neke od ovih sertifikata.

3. Obratite pažnju i na igračke i odjeću

Kada vaše dijete počne da raste, počeće mu izbijati zubi, a vi ćete kupiti pregršt igračaka za žvakanje, zar ne?

Ove igračke dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama. Prije kupovine istražite gdje možete pronaći igračke od netoksičnih materijala budući da će je beba većinu vremena gristi i stavljati u usta. Materijali poput plastike su najzastupljeniji, ali mogu izazvati osip oko usta i povrijediti desni pa ih izbjegavajte po svaku cijenu.

Isto važi i za odjeću, izbjegavajte grube, vještačke materijale pogotovo ako dolaze direktno u dodir sa bebinom kožom. Pamuk i lan su pravi izbor.

4. “Držite oko” na bebi

Svijest o promjenama na koži (ili u ponašanju) vaše bebe može vas upozoriti na potencijalni problem. Ovo je posebno korisno ako isprobavate nove pelene, šampon, omekšivač za veš ili drugi proizvod.

Ako primijetite suvoću kože ili osip razgovarajte sa pedijatrom, on vam može pomoći da brzo pronađete izvor problema – i efikasan lijek.

Ovdje smo pisali o najčešćim osipima na bebinoj koži, kao i kako ih možete izbjeći.

5. Razgovarajte sa svojim pedijatrom

Vaš pedijatar je najbolji izvor informacija o tome koji su proizvodi bezbijedni za vašu bebu.

Ukoliko ne želite da sami procjenjujete sastav proizvoda, bilo da su u pitanju pelene ili proizvodi za njegu kože porazgovarajte sa porodičnim doktorom i pitajte ga koje proizvode preporučuje.

Pored medicinske obuke, pedijatri se u svakodnevnoj praksi redovno susreću sa različitim proizvodima i znaju koji od njih stvarno vrijede.

P.S. Naš Bambo Nature asortiman je provjereno siguran izbor, ne samo zato što je ekološki sertifikovan već zato što je to potvrdilo iskustvo mama širom svijeta.

Podijeli tekst
Back to top