Kako spriječiti nastanak ekcema i osipa kod beba tokom zime?

Postoji mnogo vrsta osipa koji zahvataju različite dijelove tijela bebe, od usnica, lica, tjemena, do nogica i guze. Dobra vijest je da ih je lako preduhitriti, a nije ih teško ni liječiti. Iako su vrlo neprijatni, nisu razlog za uzbunu, a u nastavku pročitajte kako možete djelovati protiv najčešćih.

Bambo-Naslovna-Fotografija-novembar-04-1.jpeg

U mjesecima koji slijede nakon rođenja vaš mališan biće sklon dječijim patologijama kože i upalama. Osip kod beba je normalna pojava jer je njihova koža nakon rođenja vrlo osjetljiva, a osip se ispoljava kao rezultat njihovog prilagođavanja okolini.

Te vrste osipa su uglavnom bezopasne i prolaze same od sebe nakon nekoliko sedmica, ali u nekim slučajevima stanje kože može zahtijevati posebnu pažnju ili liječenje. Jedno od takvih pojava je i ekcem.

Ekcem: kako ga prepoznati?

Ekcem, ili kako se još naziva atopijski dermatitis, je stanje koje uzrokuje suhoću, svrab, upalu i crvenilo kože. Kod beba i djece najčešće se javlja u uzrastu od šestog mjeseca do pete godine i to je zapravo pretjerana imunološka reakcija kože na uobičajene alergene. Mnoga djeca prevaziđu probleme sa ekcemom do adolescencije, ali nekima se sezonski javlja čitav život.

Manifestuje se upaljenim, ljuskavim mjestima na koži koje se mogu pogoršati ukoliko dođe do infekcije upaljenih mjesta usljed pucanja kože. Bitno je napomenuti da ekcem nije zarazan, ali je za bebu izrazito neprijatan jer izaziva svrab.

Djeca koja su sklona dobijanju ekcema često imaju i druge tipove alergije, kao što su astma ili polenska alergija, a i genetika igra veliku ulogu – ukoliko ste vi ili članovi vaše porodice imali ekcem kao beba, veća je vjerovatnoća da će ga imati i vaš mališan. Zbog toga je važno obaviti adekvatnu prevenciju, ili ukoliko je već došlo do ispoljavanja ekcema, adekvatni tretman.

Kako njegovati kožu sklonu ekcemu?

Svakodnevno kupanje i hidriranje kože su ključni za liječenje bebinog (infantilnog) ekcema. Koristite samo blagu kupku i toplu vodu, a poslije kupanja (koje ne bi smjelo da traje duže od 15 minuta), isperite bebu, osušite je metodom tapkanja i nanesite na kožu kremu dok je koža još uvijek malo vlažna.

Mazanje kože se preporučuje najmanje dva puta dnevno, a najjednostavnije vam je da to obavite tokom mijenjanja pelena. Kako biste se uvjerili da koža vaše bebe neće negativno reagovati na neki proizvod, prvo ga testirajte na maloj površini kože i sačekajte nekoliko sati da vidite da li će ostaviti neki trag.

Ipak, kako bi izbjegli taj mučni proces i uštedjeli sebi vrijeme, pogledajte naše Bambo Nature proizvode za njegu kože koji su već rigorozno testirani i čija su hipoalergena svojstva višestruko potvrđena.

Osim toga, znaci i simptomi ekcema kod beba takođe se mogu ublažiti izbjegavanjem iritanata kao što su grube tkanine i ekstremne temperature.

Da biste spriječili vaše dijete da češe osip, redovno sijecite bebine nokte, a najbolje bi bilo da im tokom spavanja stavite pamučne rukavice.

Ekcem: Načini da smanjite svrab

U prethodnom pasusu opisali smo kako bi trebala izgledati adekvatna njega kože koja je sklona atopičnom dermatitisu, ali šta uraditi da se umanji neugodni svrab?

Najvažnije je da ne dođe do pucanja kože usljed pretjeranog isušivanja, grebanja ili infekcije, a to se postiže konstantnom hidratacijom. Najbolje su kreme koje sadrže ceramide, kreme bez parfema, koje nemaju miris ili mast poput vazelina – one će pomoći bebinoj koži da zadrži svoju prirodnu vlagu. Nastojte da ih nanesete na bebinu kožu odmah nakon kupanja za postizanje maksimalnih rezultata.

Takođe, prirodno je da beba pokušava češati dijelove koji je svrbe, ali to može samo dovesti do još veće iritacije i svraba jačeg intenziteta. Kako bi smanjili štetu koja se dodatno nanosi koži prilikom češanja, stavite bebi pamučne rukavice i održavajte njene noktiće kratkima.

Još jedan metod koji se često koristi je stavljanje obloga natopljenih mlakom vodom koje se drže oko trideset minuta, nakon čega se beba maže kremom i povija u toplu meku odjeću.

Koje se još vrste osipa mogu pojaviti zimi?

Pelenski osip je jedan od najčešćih osipa kod beba tokom cijele godine, ali zimi se može pogoršati u kombinaciji sa toplotnim osipom koji nastaje kada bebu obučemo u previše slojeva ili materijala koji ne dopuštaju koži da “diše”.

Samim tim, pelena zadržava toplotu i vlagu blizu kože, a urin i fekalije je dodatno nadražuju. Kako biste uspješno spriječili (ili riješili) ovaj problem pročitajte naš detaljni tekst o pelenskom osipu koji sadrži sve informacije o prevenciji i njezi kože koja je zahvaćena pelenskim osipom.

Zimi je takođe prisutan i osip oko usta koji nastaje kada pljuvačka i sline dodatno isuše bebinu kožu na hladnoći, a često brisanje lica mogu dodatno da iritiraju kožu. Zbog toga prije izlaska iz kuće namažite ovo područje vazelinom ili našom umirujućom Bambo Nature kremicom koja će vam pomoći da stvorite zaštitnu barijeru između bebine kože i hladnog isušujećeg vazduha.

Isto tako, bitno je napomenuti da ako ste zabrinuti zbog osipa vašeg djeteta, ili je osip praćen temperaturom, pozovite pedijatra. On može pomoći da se utvrdi šta uzrokuje bebin osip i kako ga najefikasnije liječiti.

Da li ste već imali iskustva sa osipima kod bebe? Pišite nam u komentarima šta je vama najviše pomoglo da ublažite uzroke i neprijatne simptome!

Podijeli tekst
Back to top