Kako pripremiti starije dijete na novog člana porodice/prinovu?

Vaša porodica čeka novu bebu? Čestitamo! Dok se pripremate u narednim mjesecima za dolazak prinove, jedan od najvažnijih zadataka biće kako da svom starijem djetetu saopštite vijest da će postati veliki brat ili velika sestra (prvi put ili ponovo).

Bambo-Naslovna-Fotografija-novembar-03

Dolazak nove bebe u porodicu može biti uzbudljiv, ali i izazovan period za vaše prvo dijete.

Postavljaju se razna pitanja: Kako da kažemo starijoj djeci da će imati brata ili sestru? Hoće li biti ljubomorni na novu bebu? Kako im možemo pomoći da se bolje prilagode?

Način na koji odlučite da saopštite vijest o prinovi starijoj djeci zavisiće od mnogo faktora, ali postoje neki osnovni savjeti koji će vam pomoći da što brže stvorite najbolje moguće okruženje i zdravu porodičnu dinamiku za svoju porodicu.

VAŽNO: Djeca različitog uzrasta reaguju drugačije na novog brata ili sestru

Bez obzira na to kako vaše dijete reaguje na vijesti – sa radošću, bijesom ili ravnodušnošću – znajte da je to normalno. Ipak, ako unaprijed znate šta možete očekivati ​​od svake starosne grupe, lakše ćete se nositi sa promjenama koje vam slijede.

Mala djeca uzrasta od 1 do 2 godine

Djeca ovog uzrasta neće stvarno razumjeti šta znači imati novog brata ili sestru. Međutim, pustite starijeg mališana da vas čuje kako govorite o “novoj bebi” i da osjeti vaše uzbuđenje. Možda neće razumjeti zašto ste uzbuđeni, ali vaš stav će se odraziti na njega i on će se takođe osjećati uzbuđeno.

Čitajte im slikovnice u kojima se govori o dobijanju brata, sestre ili nove bebe. Na taj način vaš prvenac će se naviknuti na nove riječi i na koga se one odnose.

Isto tako, kada dođe nova beba, pokušajte da s vremena na vrijeme uradite nešto posebno samo sa starijim djetetom kako se ne bi osjećalo zapostavljeno.

Predškolski uzrast: 2 do 4 godine

Bambo-Naslovna-Fotografija-novembar-02

U ovom uzrastu, vaše dijete je još uvek veoma vezano za vas i ne razumije kako da vas dijeli sa drugima. Često je veoma osjetljivo na promjene i može se osjećati ugroženo idejom o novom članu porodice.

Evo nekoliko konkretnih prijedloga koji mogu pomoći vašem predškolcu da shvati da postaje stariji brat ili starija sestra:

  • Izaberite pravo vrijeme kada ćete samostalno saopštiti djetetu vijest o dolasku prinove, nikako ne dopustite da to čuje “slučajno” od drugih.
  • Budite iskreni i otvoreni. Objasnite da će beba biti slatka i umiljata, ali će takođe plakati i oduzimati vam mnogo vremena i pažnje. Takođe, uvjerite se da vaše starije dijete zna da će možda proći neko vrijeme prije nego što će se moći igrati sa novom bebom.
  • Uključite svog predškolca u planiranje i organizovanje domaćinstva za dolazak bebe – to će ga učiniti manje ljubomornim. Pustite ga da kupuje sa vama stvari za bebu, dopustite mu da samostalno izabere boju ili igračku.
  • Kupite svom djetetu, bez obzira da li je dječak ili djevojčica, lutku kako bi moglo da se brine o “svojoj” bebi – to je super trik ukoliko želite da vidite unaprijed kakvu interakciju ili ulogu očekuje da ima u životu novog brata ili sestre.
  • Pripremite svoje dijete na vaš odlazak u bolnicu i objasnite da ćete se vratiti sa novom bebom za nekoliko dana.
  • Odvojite posebno vrijeme za svoje starije dijete. Čitajte, igrajte igrice, slušajte muziku ili jednostavno razgovarajte zajedno. Pokažite mu da ga volite i da želite da radite stvari sa njim. Takođe, učinite da se osjeća prihvaćeno i kada se bavite novorođenčetom tako što ćete ga maziti dok hranite bebu.
  • Zamolite porodicu i prijatelje da provedu malo vremena i sa vašim starijim djetetom kada dođu da vide novu bebu.

Djeca školskog uzrasta: 5 i više godina

Bambo-Naslovna-Fotografija-novembar-01

Deca starija od 5 godina obično se ne osjećaju toliko ugroženo kao mlađa djeca. Međutim, oni mogu biti ljubomorni na pažnju koju dobija nova beba.

Ljubomoru možete izbjeći ili ublažiti tako što ćete djetetu jednostavnim jezikom objasniti šta se dešava, šta znači biti stariji brat ili sestra i kako mu se neke promjene u vašem porodičnom domu možda neće svidjeti, ali da su neophodne.

Ako je moguće, neka vaše starije dijete dođe u bolnicu ubrzo nakon što se beba rodi kako bi se osjećalo kao ravnopravan dio rastuće porodice.

Takođe, vrlo je bitno da osjeti neki vid odgovornosti prema bratu ili sestri npr. dopustite im da drže bebu u vašem prisustvu, pohvalite ih kada provode vrijeme sa novom bebom ili otvoreno iskazuju bratsku ili sestrinsku ljubav.

Naravno, sve se svodi na ravnomjerno raspoređenu ljubav i pažnju – sve ostalo će doći samo od sebe. Iako se nadamo da uz naše savjete taj proces možete ubrzati, nemojte brinuti ako taj proces bude tekao sporo ili ako vaš mališan bude tvrdoglav, to je normalna i očekivana reakcija sa kojom su se izborili mnogi roditelji, a i vi ćete!

U komentarima nam pišite svoja iskustva ili poteškoće na koje ste nailazili ako ste već prošli kroz proces upoznavanja starijeg djeteta sa novom bebom.

Podijeli tekst
Back to top