Sezonske alergije kod beba i kako ih prepoznati

Sa dolaskom toplijeg vremena mnogi ljudi su počeli da kišu, trljaju oči i duvaju nos. Glavni razlog toga su proljećne alergije koje osim na odrasle, mogu djelovati i na djecu.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Mart

Sezonske alergije obično izazivaju polen, korov, trava i drveće. Ove vrste alergija su zapravo veoma rijetke kod beba i obično se ne primjećuju sve dok djeca ne napune dvije ili tri godine.

Takođe, iako je lako prepoznati sopstvene simptome alergije, čak i najiskusnijem roditelju može biti teško da uoči razliku između alergija i prehlade kod male djece. Baš zbog toga smo u nastavku spremili za vas osnovne informacije koje treba da znate i koje vam mogu pomoći da na vrijeme uočite znakove alergije.

Mogu li bebe imati sezonske alergije?

Alergije na inhalacione supstance (polen, buđ, dlake kućnih ljubimaca i grinje) su rijetke kod novorođenčadi u prvoj godini života.

Mnogo je veća vjerovatnoća da će bebe doživjeti alergijske reakcije na hranu ili razviti ekcem, posebno ako imate porodičnu istoriju alergija, astme, polenske groznice ili kožnih reakcija.

Ovdje smo pisali o pojavi ekcema i drugih kožnih osipa.

Kada se sezonske alergije razvijaju kod beba?

Djeca imaju tendenciju da razviju sezonske alergije između 3. i 5. godine, pri čemu većina mladih alergičara primjećuje simptome do svoje 10 godine. Neka djeca razviju alergije u dobi od prve do druge godine, iako obično reaguju samo na zatvorene alergene poput prašine, buđi ili dlake kućnih ljubimaca.

Šta uzrokuje sezonske alergije kod beba i male dece?

Simptomi sezonske alergije se obično javljaju tokom proljeća, ljeta i jeseni. U zavisnosti od toga gdje živite, razlikuju se godišnja doba i specifične biljke koje izazivaju alergije.

 • Proljećne alergije (obično od marta do maja ili juna): polen drveća. Najčešći krivci – kedar, breza, hrast, javor i bor, lipa.
 • Alergije od kasnog proljeća do leta (obično od aprila do juna ili jula): polen trave.
 • Alergije od kasnog ljeta do jeseni (obično od avgusta do septembra ili oktobra): polen korova, obično ambrozija, ali i bokvica, kopriva ili žalfija).

Simptomi alergije kod beba i male dece

Dijete sa alergijama može imati bilo koji ili sve od sljedećih simptoma:

 • Tamni podočnjaci
 • Svrab zbog kojeg trlja nos i/ili oči
 • Vodene, crvene ili natečene oči
 • Često disanje na usta
 • Kijavica
 • Suv kašalj koji stvara čistu sluz
 • Razdražljivost, nemir ili pretjerani umor
 • Svrab, curenje ili začepljen nos

Ako se isti simptomi javljaju otprilike u isto vreme svakog proljeća, ljeta ili jeseni, to je siguran znak da tijelo vašeg djeteta reaguje na spoljašnje alergene.

Kako se liječe sezonske alergije?

Postoji mnogo načina za liječenje sezonskih alergija u zavisnosti od toga koliko su simptomi izraženi.

Važan dio liječenja je znati na šta je neko alergičan.

Ako određena godišnja doba izazivaju simptome, držite prozore zatvorene, koristite klima uređaj umjesto svježeg vazduha kada je to moguće i ostanite u zatvorenom prostoru kada je količina polena u vazduhu visoka. Takođe je dobra ideja da bebi sa sezonskim alergijama operete ruke ili ih istuširate i presvučete nakon šetnje napolju.

Ako smanjenje izloženosti alergenima nije moguće ili ne pomaže, obratite se pedijatru koji će preporučiti adekvatnu terapiju oralnu ili nazalnu terapiju.

Podijeli tekst
Back to top