Zdrava koža bebe: sve što treba da znate

Naša koža se mijenja tokom cijelog našeg života, počevši od trenutka kada smo rođeni. Bebe počinju svoj život plutajući u amniotičkoj tečnosti u majčinoj utrobi, a kada se rode, njihova koža odjednom mora da se prilagodi novom i suvom okruženju. Baš zbog toga smo prikupili neke od korisnih savjeta koji će vam pomoći u svakodnevnoj njezi kože vaše bebe.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Avgust-v01

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da znamo o koži bebe jeste činjenica da se razlikuje od kože odraslih i da je stoga treba u skladu sa tim njegovati. Ona ima drugačiju pH vrijednost od kože odrasle osobe, tanja je, treba joj više vlage i generalno je malo ranjivija i izloženija okruženju u kojem živimo, pa može postati suva ili gruba.

Zbog toga je koža novorođenčadi posebno sklona pelenskom osipu ili drugim vrstama kožnih stanja. Većina ih je normalna, ali neka mogu biti bolna ili iritantna i potrebna im je dodatna pažnja.

Nastavite čitati dalje da biste saznali više o njima.

1. Suva koža

U prvim danima nakon što se vaša beba rodi, njena koža može početi da se ljušti. To možda ne izgleda lijepo, ali ne morate da brinete – to je potpuno normalno i dio je prilagođavanja okolini nakon 9 mjeseci života u tečnosti.

Često se ova vrsta ljuštenja javlja na bebinim rukama, zglobovima, tabanima, stopalima i gležnjevima. Proći će samo od sebe i obično ne zahtijeva dodatnu njegu.

Međutim, možete nanijeti malo našeg Bambo Nature ulja za bebe na izložena područja kako biste omekšali kožu i smanjili dio ljuštenja.

2. Ekcem

Ekcem je termin koji pokriva nekoliko različitih stanja kože tokom kojih koža svrbi i može postati crvena ili upaljena.

Najčešći tip koji pogađa djecu je atopijski dermatitis koji je hronično stanje kože bez poznatog lijeka. Srećom, mnoga djeca će prerasti ovo stanje.

Ako vaše dijete ima ekcem, postoje različite vrste tretmana koji mogu pomoći u smirivanju kože i ublažavanju simptoma, a najvažnije je da spriječite dijete da se češe, odnosno grebe.

Takođe, pridržavajte se ovih savjeta:

 • Izbjegavajte svakodnevno kupanje vaše bebe na temperaturi većoj od 37°C (previše tople kupke mogu isušiti kožu).
 • Hidrirajte kožu često kako bi zaključala vlagu i zaštitila kožu.
 • Pratite tretman koji vam je ljekar propisao da biste ublažili simptome ekcema.
 • Skraćujte nokte svom djetetu što je češće moguće.
 • Kupujte odjeću od pamuka ili drugih prirodnih materijala koji neće dodatno pogoršati svrab.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Avgust-v04

3. Gljivične infekcije

Novorođenčad i mala djeca mogu dobiti različite oblike gljivičnih infekcija u naborima kože. Gljivične infekcije se mogu javiti u predjelu pazuha, vrata i pelena, a izgledaju kao crvena područja sa ljuštenjem i manjim čvorovima sa gnojem oko ivica.

Mokra pelena je savršeno leglo za gljivičnu infekciju. Zato obavezno koristite pelene za bebe sa gornjim suvim slojem, brzim i visokim nivoom upijanja, a pazite i da punu pelenu promijenite na vrijeme. U tome vam mogu pomoći indikatori vlažnosti koje imaju i naše Bambo Nature pelene.

Gljivična infekcija u predjelu pelena može se lako zamijeniti sa pelenskim osipom, ali neki detalji vam mogu pomoći da shvatite da li vaša beba pati od pelenskog osipa ili gljivične infekcije:

 • Ako osip od pelena traje duže od tri dana, vjerovatno je gljivična infekcija.
 • Pelenski osip izgleda kao ravne, crvene oblasti/mrlje.
 • Gljivična infekcija izgleda kao više crvenih čvorova koji se „šire jedan u drugi“.
 • Gljivična infekcija neće proći sama od sebe, već se obično liječi antifungalnom kremom koja se nanosi direktno na zaraženo područje i infekcija će često nestati u roku od dve nedelje.

4. Zloglasni pelenski osip

Pelenski osip izgleda slično gljivičnoj infekciji, ali je rezultat previše vlažnog i toplog okruženja u peleni vaše bebe.

Pelenski osip se javlja kada osjetljiva koža vaše bebe predugo bude u kontaktu sa urinom i izmetom.

Ovakav osip može postati zaista bolan i najbolja stvar je da pokušate da ga spriječite – ili da ga liječite čim ga otkrijete.

Pročitajte više o pelenskom osipu, liječenju i prevenciji ovdje.

5. Tjemenjača

Jedno od čudnijih stanja kože sa kojima se možete susresti kod svog novorođenčeta je tjemenjača.

Tjemenjača je žuti masni osip koji se javlja na dijelovima tijela sa mnogo žlijezda koje proizvode ulje, kako na bebinom vlasištu, tako ponekad i na nosu ili leđima.

Stanje je bezopasno, ali ponekad ga morate liječiti kako biste spriječili da se proširi na obrve i lice vaše bebe i postane iritantno.

Naš mali savjet je da nanesite nježno ulje kao što je Bambo Nature ulje za kupanje na zahvaćena područja bebinog vlasišta prije spavanja. Umasirajte ulje u kosu i ostavite preko noći. Sljedećeg jutra koristite meku četkicu za bebe i pažljivo operite bebin skalp. To će nježno otpustiti ljuspice.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Avgust-v03

6. Toplotni osip

Toplotni osip je osip koji se pojavljuje kada se beba prekomjerno znoji. Često se javlja u područjima sa trenjem: na stomaku ili leđima gdje se odjeća trlja o kožu ili u kožnim naborima kao što su pregib na vratu, koljena, pazusi i unutrašnja strana butina.

Da biste izbjegli toplotni osip, uvjerite se da vaša beba nije previše toplo obučena, da odjeća nije preuska i da se klonite teške odjeće koja ne dozvoljava koži da diše. Radije birajte lagane, meke i tkanine na bazi pamuka.

4 savjeta za pravilnu njegu bebine kože

Poznavanje kože vaše bebe, kao i poznavanje različitih osipa i stanja kože omogućiće vam da brinete o bebinoj koži i pružite joj najbolju moguću njegu.

1. Izaberite prave pelene i proizvode za negu kože

Zamislite da morate da nosite pelene 24/7? Trebalo bi da budu stvarno dobre, zar ne?

Pelene za jednokratnu upotrebu dolaze u svim oblicima i veličinama i sve imaju različite karakteristike i sastav.

Kada birate pelenu za svoje novorođenče, pokušajte da pronađete pelenu koja je prozračna i pogodna za kožu, i koja brzo upija urin.

Prozračna pelena će pomoći da se smanji rizik od neprijatnih osipa jer temperatura između bebine kože i pelene neće postati previsoka i uzrokovati znojenje.

2. Obratite pažnju na proizvode za kožu

Proizvodi za njegu kože koje koristite na svojoj bebi takođe utiču na bebinu kožu.

Kada kupujete proizvode za njegu bebine kože, potražite prirodne i sertifikovane proizvode bez parfema i boje koji su posebno dizajnirani za osjetljivu kožu bebe.

3. Mijenjanje pelena

Često mijenjajte pelenu – izaberite pelenu sa praktičnim indikatorom vlažnosti, poput naših, koji će vas promjenom boje upozoriti da je vrijeme da pelenu zamijenite.

4. Nježno čistite kožu vaše bebe

Prilikom kupanja, koristite meku krpu za pranje ili osjetljive maramice za bebe.

Ako koristite sapun, izaberite blagi tip koji je pogodan za kožu, sa pravom pH vrijednošću, bez parfema i boje.

Takođe:

 • Uvjerite se da je sapun ispran.
 • Nježno osušite kožu ili pustite da se beba osuši na vazduhu.
 • Redovno koristite zaštitnu ili umirujuću kremu u predjelu pelena kako biste održali barijeru kože i pomogli u zaštiti kože od urina i fecesa.

Koža bebe i vremenske prilike

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Avgust-v05

Kao i koža odraslih, na kožu bebe takođe utiču vremenske prilike – ako ne i više.

Tokom ljeta rizik od toplotnih i pelenskih osipa postaje još veći jer je vaša beba možda pretoplo obučena, veoma je aktivna ili područje za pelene jednostavno postane previše toplo.

Važno je da beba ne bude previše izložena suncu, nosi prozračnu odjeću i unosi dovoljno tečnosti.

Super savjet: Ostavite tu slatku malu bebu bez pelene što je više moguće kako biste pustili da se donji dio osuši na vazduhu!

U zimskom periodu koži vaše bebe je potrebna dodatna vlaga. Hladno vrijeme može biti posebno teško za bucmaste bebine obraze i učiniti ih crvenim, suhim i perutavim. Stoga, obavezno nanesite gustu barijeru umirujuće kreme na bebine obraze prije nego što izađete napolje.

Podijeli tekst
Back to top