Tantrumi – kada se dešavaju i kako se nositi sa njima

Napadi bijesa obično počinju oko 18-og mjeseca bebinog života i vrlo su česta pojava kod mališana. Jedan od razloga za njihov nastanak je nemogućnost djeteta da se izrazi uz ograničen vokabular. Tada se osjećaju frustrirano, a frustracija se manifestuje kao bijes.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Jun-tantrum

Tantrumi dolaze u svim oblicima.

Oni mogu podrazumijevati spektakularne eksplozije bijesa, frustracije i nekoordinisano ponašanje – kao da se vaše dijete “izgubilo“.

Posvjedočićete vrištanju, ukočenim udovima, savijenim leđima, udaranju, padanju, mlataranju i bježanju, a u nekim slučajevima djeca zadržavaju dah, povraćaju, lome stvari ili povrjeđuju sebe i druge ljude kao dio izljeva bijesa.

Zašto se tantrumi dešavaju?

Tantrumi su česti kod djece uzrasta od 1-3 godine.

Česta su pojava zato što su mala djeca još uvijek u ranoj fazi društvenog, emocionalnog i jezičkog razvoja. Ne mogu uvijek da prenesu svoje potrebe i osjećanja, a to rezultuje frustracijama.

Dakle, napadi bijesa su jedan od načina na koji mala djeca izražavaju osjećanja, upravljaju njima i pokušavaju da razumiju ili promijene ono što se dešava oko njih.

Starija djeca takođe mogu biti podložna tantrumima, uglavnom zato što još nisu naučila ispravne načine izražavanja ili upravljanja osjećanjima.

I za malu i za stariju djecu, postoje stvari koje mogu povećati vjerovatnoću da će se desiti napadi bijesa:

 • Temperament – ovo utiče na to koliko brzo i snažno djeca reaguju na stvari kao što su frustrirajući događaji ili promjene u njihovom okruženju. Djeca koja su osjetljivija mogu se lakše uznemiriti zbog ovih stvari.
 • Stres, glad, umor i pretjerana stimulacija – oni mogu otežati djeci da se izraze, upravljaju osjećanjima i da ostanu mirni.
 • Situacije sa kojima djeca jednostavno ne mogu da se izbore – na primjer, mališan može imati problem da se izrazi ako mu starije dijete odnese igračku.
 • Jake emocije – briga, strah, stid i bijes.

Kako smanjiti vjerovatnoću za nastanak tantruma

Ovo su tri stvari koje možete da uradite kako biste smanjili vjerovatnoću za manifestovanje neočekivanih izljeva bijesa:

1. Pomozite svom djetetu da razumije svoje emocije

Mala djeca koja tek uče da govore često su frustrirana jer ne znaju kako da iskažu svoje emocije. Podučavanje vašeg djeteta nekim osnovnim emocijama kada se one dešavaju, mogu u budućnosti pomoći djeci da vam opišu kako se osjećaju.

2. Identifikujte okidače bijesa

Važno je da znate prepoznati okidače tantruma kao što su umor, glad, briga, strah ili pretjerana stimulacija.

To će vam pomoći da isplanirate vaš dan i izbjegnete tantrume – na primjer, odlaskom u kupovinu nakon što je vaše dijete odspavalo ili jelo.

3. Razgovarajte o emocijama nakon bijesa

Kada se vaše dijete nosi sa teškom situacijom, razgovarajte sa njim:

 1. Upravo sam vidjela kako gradiš tu kulu, ali je slučajno pala. Kakav je to osjećaj? Da li se osjećaš ljuto, tužno ili uznemireno? Hajde da zajedno napravimo novu.
 2. Da li si bacio tu igračku jer si bio ljut što ne radi? Šta si drugo mogao da uradiš umjesto toga?

Kako se nositi s napadima bijesa kada se dogode

Ponekad, izljevi bijesa će se desiti bez obzira šta uradite da ih izbjegnete. Način na koji ćete reagovati zavisi od uzrasta vašeg djeteta:

 • Za malu djecu, utjeha i fizički kontakt dobro djeluju – dodirnite ih, ponudite utjehu i uvjerite ih da razumijete njihova osjećanja.
 • Za stariju djecu možete koristiti 5 koraka za smirivanje – identifikujte emociju, imenujte je, zastanite, podržite dijete dok se smiruje i riješite problem koji je izazvao bijes.

Takođe, ovi savjeti mogu pomoći da napadi bijesa prođu sa manje nevolja za sve:

 1. Uvjerite se da su vaše dijete i drugi u blizini bezbjedni. To može značiti da odnesete svoje dijete dalje od drugih ili u drugu prostoriju.
 2. Budite tihi sa svojim djetetom dok se ono ne smiri. Dodirnite ih ili držite ako to žele, ili im dajte više fizičkog prostora ako im je potrebno.
 3. Ne pokušavajte da urazumite svoje dijete.
 4. Budite dosljedni u tome da ne popuštate zahtjevima. Ovo će pomoći vašem djetetu da nauči da mu bijes ne pomaže da dobije ono što želi.
 5. Pokušajte sa “paradoksalnim uputstvom“. To znači da djetetu date dozvolu da vrišti i viče dok ne bude spremno da prestane. Na primjer, „Možeš vikati glasnije ako želiš. Ovo je veliki park i mi nikome ne smetamo.”

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje prepoznate tantrume, njihove stvarne uzroke, kao i da će vam ovih 5 savjeta pomoći da ih lakše riješite u budućnosti.

Podijeli tekst
Back to top