Svi pričaju o pelenama, a niko o dudi! Da li je vrijeme da je se riješite?

Vaša beba plače. Izgleda veoma nesrećno: ima otvorena usta, a oči i šake stisnute. Pokušali ste sve što vam je palo na pamet da je smirite – dojite, šetate u kolicima, nježno je ljuljate i pjevate joj. Na dlanu držite ono za šta se nadate da će biti odgovor – duda…

Bambo-Naslovna-Fotografija-Oktobar-v1

Stručnjaci se slažu da su dude potpuno prikladan način za brzo umirenje beba. Ipak, problem nastaje zato što ne postoji univerzalno pravilo kada je pravo vrijeme da beba odbaci dudu, kao ni koje su najbolje metode za što “bezbolnije” odvikavanje.

U nastavku vam donosimo najprihvaćenija mišljenja pedijatara, kao i metod uz pomoć kojeg će vaša beba ostaviti dudu za samo tri dana!

Kada je najbolje vrijeme za odvikavanje od dude?

Pitate se kada je najbolje vrijeme da se beba odvikne od dude? To pitanje još uvijek nema odgovor, ali neke preporuke postoje.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) predlaže da se duda prestane koristiti kao sredstvo za smirivanje u periodu između dvije i četiri godine, dok se Američka akademija za pedijatrijsku stomatologiju (AAPD) slaže da svako sisanje koje nije u svrhu hranjenja ima štetan uticaj na razvoj zuba i treba prestati do treće godine.

Najbolje je bebu postepeno odvikavati od dude i to u trenucima kada je beba zadovoljna i zaokupljena drugim stvarima. Ako pokušate da joj zabranite ili uzmete dudu kada je već uznemirena i ima jaku potrebu za sisanjem, možete samo postići kontraefekat.

Takođe, vrijedi napomenuti da je jako važno i jako teško procijeniti kada je pravo vrijeme za prestanak. Ako dudu zabranite u preranoj dobi kada beba ima nagon za sisanjem radi “utjehe”, ona može jednostavno preći na sisanje nečeg drugog poput palca, dekice ili igračaka.

Kako odvići bebu od dude za samo 3 dana

Prvo duboko udahnite jer će vam tokom ova tri dana biti potrebno mnogo strpljenja!

Mark L. Brenner, autor knjige “Cucla, ćebad, bočica i palac: Šta bi svaki roditelj trebao znati”, razvio je tzv. metodu “tri dana” koja će vam pomoći da na vrlo jednostavan način date do znanja svojim mališanima da je dudama došao kraj.

Evo šta treba da učinite!

Prvi dan

Ujutru i pred spavanje, recite svom djetetu kako je već “veliki dječak” ili “velika djevojčica”, i kako to podrazumijeva opraštanje od dude, kao i da ćete im sve dude uzeti za tri dana. Naravno, kažite im to sa razumijevanjem i recite im da ste tu za njih da im pomognete da naprave taj korak, ali budite dovoljno čvrsti i ne ostavljajte prostora za pravljenje kompromisa.

Ne brinite da će vaše dijete postati uznemireno ako dobije upozorenje unaprijed.

To je mit“, kaže Brenner, “Kao i odrasli, djeca vole da se fizički, psihički i emocionalno pripreme za promjene.

Drugi dan

Ponavljajte isti razgovor dva puta dnevno, samo „za dva dana“ zamijenite sa „sutra“. Neka vaš ton i način ponašanja ostanu ozbiljni i smireni.

Treći dan

Podsjetite svoje dijete da je treći dan i da je vrijeme da skupi svoje dude. Pitajte ga da li mu je potrebna pomoć u prikupljanju. Čak i ako odbije da to uradi ili krene da plače, sakupite sve dude, stavite ih u plastičnu kesu i odložite u smeće.

Neki roditelji koriste priču o vili koja sakuplja dude i nosi ih drugoj djeci kojima je duda još uvijek potrebna. Tada dude možete staviti u krevetac, gdje će ih vaš mališan vidjeti prije spavanja, ali ih bacite prije jutra.

Nakon ovog koraka, većina dece pređe preko gubitka dude za samo 48 sati, pogotovo ako imaju osjećaj da njihova dragocjena duda čini dobro drugom djetetu.

Koje je vaše mišljenje o ovoj taktici? Da li se vaša beba već odvikla od dude i ako jeste, na koji način ste to postigli?

Naravno, kao i kada je riječ o odvikavanju od pelena, svaka beba je jedinstvena i ima svoj tempo. Nemojte ništa raditi na silu, a uvijek vam na raspolaganju stoji i mišljenje vašeg pedijatra.

Pišite nam, volimo da čujemo vaša iskustva i vaše savjete u komentarima.

Podijeli tekst
Back to top