Sve što možete očekivati kod prve posjete pedijatru

Možda još uvijek niste potpuno spremni za neprespavane noći, ali morate biti spremni za prvi pedijatrijski pregled vaše bebe! Dobar pedijatar je bitan faktor u bebinom životu, pogotovo tokom prve godine njenog odrastanja. Zbog toga vam donosimo mini vodič koji će vas provesti kroz sve što možete očekivati tokom prve posjete i pregleda.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Oktobar-novorodjence.

Prvih nekoliko dana života posebno je važno za zdravlje vaše bebe. To je njen prvi susret sa vanjskim svijetom i doba kada se navikava na hranjenje, spavanje i prilagođavanje novom okruženju. Naravno, nije sve novo i drugačije samo za bebu, nego i za vas – zbog toga su tu osim vaše porodice i ljekari kako bi odgovorili na sva vaša pitanja i nedoumice.

Kako ne bi došli na prvi pedijatrijski pregled nespremni, mi smo pripremili kratki pregled posjete, šta da očekujete, kako će izgledati i šta možete učiniti da protekne što bolje.

Kako bi trebalo da izgleda prvi pedijatrijski pregled?

Preporučljivo je da sa sobom povedete svog partnera (ili drugog primarnog njegovatelja ili člana porodice) na prvi bebin pregled. Dvije glave su pametnije od jedne, pogotovo jer ćete biti umorni i neispavani, a potrebno je da zapamtite ili zapišete sve savjete ljekara.

Pošto će pedijatar pregledati cijelo tijelo vaše bebe, obucite je u jednostavnu odjeću koja se lako skida ili je samo zamotajte u udobno ćebe. Takođe, ponesite i rezervnu odjeću za presvlačenje, dodatne pelene, vlažne maramice, dude, pribor za hranjenje i druge potrepštine.

Medicinska sestra će vjerovatno preuzeti prvi dio pregleda vaše bebe. To podrazumijeva dobijanje osnovnih informacija poput težine bebe (izvagaće nagu bebu na vagi), visine i obima glave.

Naredne korake obaviće pedijatar.

  • Provjera glave i vrata: Doktor će držati glavu vaše bebe u rukama, nježno opipati fontanele tj. meka mjesta, a nakon toga prstima preći preko bebinog vrata i ključnih kostiju (može doći do napuklina prilikom izlaska bebe iz rodnog kanala).
  • Provjera kukića: Provjera mobilnosti i zdravlja zglobova kukova jer u materici može doći do njihove dislokacije.
  • Provjera refleksa: Doktor će glasnim zvukom ili pokretom uplašiti vašu bebu kako bi provjerio da li će adekvatno odreagovati nekim pokretom tijela (uglavnom rukicom).
  • Mjerenje pulsa: Puls će mjeriti u predjelu bebinih genitalija jer se tu nalazi bedrena arterija i najveći protok krvi.

Nakon fizičkog pregleda, doktor će porazgovarati direktno sa vama o nekim stvarima koje mu samo vi možete reći, kao što su obrasci hranjenja – koliko često hranite bebu, da li joj dajete svoje mlijeko ili formulu, kao i koliko često beba vrži nuždu i koje boje joj je stolica (u svrhu procjene digestivnog sistema).

Još neka od pitanja mogu uključivati obrasce spavanja kao i dogovor o vakcinaciji (većinu vakcina beba primi kada navrši dva mjeseca).

Koliko često bi trebalo da posjećujete pedijatra?

Po pravilu, prva tri mjeseca beba posjećuje pedijatra jednom mjesečno, dok se naredne posjete zakazuju na svaka dva mjeseca kako bi se pratio fizički razvoj vašeg djeteta.

Naravno, ukoliko uočite neki problem, nemojte se libiti da odete kod doktora ranije – pedijatar je ipak najpouzdaniji izvor informacija koje su vam potrebne. Jako je važno je da se tokom posjeta osjećate prijatno i da vam pedijatar uliva osjećaj povjerenja i stručnosti.

Isto tako, naš savjet je da doktorov telefonski broj uvijek držite pri ruci, i da budete obavješteni koje opcije imate u hitnim slučajevima, kao i koje je radno vrijeme vašeg pedijatra.

Sa nadom da nismo ništa izostavili, želimo vam srećnu prvu posjetu pedijatru!

Podijeli tekst
Back to top