VAŽNO! Da li znate šta su fontanele kod beba i kako treba da ih njegujute?

Kada se rode, bebe i dalje nemaju u potpunosti spojene kosti lobanje. Umjesto toga, postoje razmaci između kostiju, koji formiraju meke tačke na bebinoj glavi i koje se nazivaju fontanele.

Bambo-naslovna-fontanele

Primarni razlog postojanja fontanela je lakši proces rađanja. Fleksibilni i elastični šavovi omogućavaju da se kosti preklapaju u manji i kompaktniji oblik i lakše kreću kroz rodni kanal u kasnoj trudnoći i tokom porođaja. Nakon rođenja, kosti se ne zatvaraju potpuno, jer je mozgu još uvijek potrebno prostora za rast.

U nastavku saznajte zašto su fontanele važne, kako se brinuti za njih i kada se zatvaraju.

Fontanele: koliko ih ima i kada se zatvaraju?

Većina ljudi zna za veliko meko mesto na vrhu bebine glave, ali novorođenče u stvari ima dvije fontanele: prednju i zadnju. Ove meke tačke smatraju se zatvorenim kada kosti narastu do te mjere da ispune otvorene prostore.

Prednja fontanela

Ova fontanela je veća od zadnje, u obliku je dijamanta i nalazi se na vrhu glave. Ako ste ikada držali bebu u naručju sigurno ste je uočili. Po rođenju mjeri oko 1 do 3 centimetra, ali može biti veća ili manja. Uglavnom se zatvara između 9. i 18. mjeseca od rođenja djeteta.

Zadnja fontanela

Zadnja fontanela je manji otvor na zadnjoj strani bebine glave i trouglastog je oblika. Obično mjeri manje od ½ centimetra nakon porođaja, a zatvara se mnogo brže u odnosu na prednju, za jedan ili dva mjeseca.

Bambo-Nature-Oktobar-Beba-fontanele

Kako se brinuti o fontanelama?

Kada dolazite u kontakt sa bebinom glavom sve vrijeme morate biti veoma pažljivi. Prilikom podizanja bebine glave, odrasla ruka treba podupirati vrat i pokrivati zadnju fontanelu. Takođe, pošto su meke tačke nedovoljna zaštita od hladnoće, preporučuje se da bebu pokrijete mekom kapom tokom nižih temperatura. Na taj način se i prednja i zadnja fontanela štite od hladnoće.

Što se tiče higijene, zbog osjetljivosti kože tjemena i mekih mjesta važno je da koristite adekvatne prirodne proizvode poput našeg Bambo Nature blagog šampona za kosu i tijelo jer njegova sertifikovana formula neće izazvati nepotrebne iritacije i alergijske reakcije na bebinoj koži ili na području fontanela. Održavanje kože glave čistom je bitno radi prevencije nastanka infekcija ili tjemenjače.

Bitno je napomenuti da iako su meka mjesta u stvari šupljine između kostiju lobanje, čvrsta membrana preko otvora štiti meko tkivo i mozak iznutra, tako da možete dodirnuti bebinu glavu i fontanele (možete osjetiti pulsiranje, što je potpuno normalno), počešljati kosicu, staviti slatku traku za kosu i dozvoliti drugima da drže bebu (uz vaš nadzor ili nadzor iskusne osobe) – bez bojazni da ćete je povrijediti.

Naravno, kao i sa svim drugim aspektima kada je u pitanju briga o novorođenčetu, uvijek vodite računa da sa bebom postupate nježno. Sa praksom ćete razviti više samopouzdanja, a ukoliko imate dodatna pitanja o njezi fontanela posavjetujte se sa pedijatrom.

Podijeli tekst
Back to top