8 znakova da su vaši mališani spremni za prelazak na tutu!

Mnogi roditelji nisu sigurni kada da počnu sa navikavanjem djeteta na tutu. Ne postoji univerzalna formula za uspjeh, efikasnost različitih savjeta i trikova zavisi od samog karaktera djece i sistema po kojem različite porodice odgajaju svoju djecu. U svakom slučaju, budite spremni na mnogo pokušaja dok ukapirate koji način najbolje odgovara vašem djetetu.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Avgust.

Prije nego što se upustite u ovaj poduhvat imajte na umu da nisu sva djeca spremna za učenje na tutu u isto vrijeme tokom odrastanja, ali postoji nekoliko univerzalnih nagovještaja koji vam mogu pomoći u toj procjeni. U nastavku pogledajte koji su to znakovi u pitanju.

1. Dijete je pokazuje zainteresovanost za tutu, gaćice ili toalet

Ukoliko vaše dijete pokazuje radoznalost, umjesto otpora prema tuti, već ste na pola puta! Ako ti nije slučaj, umjesto da forsirate rezultate, iskustva drugih roditelja su pokazala da je bolje da sačekate još nekoliko mjeseci kako ne bi postigli kontraefekt.

2. Ostaje suvo dva ili više sati

Jedan od pokazatelja da je vrijeme za navikavanje na tutu su i duži intervali između mijenjanja pelena. Ako ste primijetili da vaše dijete ostaje suvo više od dva sata, to znači da ima bolju kontrolu nad svojom bešikom.

3. Nuždi po predvidivom rasporedu

Sva djeca su u početku različita, ali nakon što počnete primjećivati određene vremenske obrasce kada su u pitanju mokrenje i pražnjenje crijeva, mnogo je lakše pomoći im da se sjete otići na tutu na vrijeme.

4. Vaše dijete se žali na mokre ili prljave pelene i želi da ih promijeni

Obično su roditelji ti koji pokušavaju da brzo reaguju i promijene prljave pelene što je prije moguće. Kada mališani počnu sami povlačiti pelene, pokazivati na njih ili verbalno iskazivati nelagodu – vrijeme je za tutu!

5. Traži da nosi gaćice

Kada djeca iskažu želju da nose gaćice, što se najčešće dešava kada se druže sa djecom koja već koriste tutu, ohrabrite ih u tom naumu. Promjena ne mora biti kompletna, možete napraviti blagu tranziciju tako što ćete klasične pelene zamijeniti našim pelenama-gaćicama čiji dizajn podsjeća na prave gaćice, ali ujedno pruža i adekvatnu zaštitu “za svaki slučaj”.

6. Samostalno oblači pantalone

Kada djeca počnu da pokazuju znakove spremnosti, olakšajte im proces navikavanja na tutu tako što ćete im promijeniti garderobu. Rastezljivi komadi odjeće sa gumom mnogo su jednostavniji za skidanje i povlačenje “u zadnjem trenutku” jer mnogo djece nema još potpuno razvijene motoričke vještine za otkopčavanje i zakopčavanje dugmića.

7. Ostaje duže suvo preko noći

Većina djece prvo usavrši odlazak na tutu tokom dana, dok se noćne “nezgode” još uvijek dešavaju – baš zbog toga se svaka duža kontrola bešike tokom noći bilježi se kao mala pobjeda! Do kompletiranja vještine korištenja tute u svako doba dana, po noći se uzdajte u naše Bambo Dreamy pelene-gaćice, a o samom noćnom mokrenju više možete pročitati ovdje.

8. Sami iskažu potrebu za vršenjem nužde

Želja svakog roditelja je da dijete samo, “iz vedra neba” počne iskazivati želju za korištenjem tute, odnosno primjećivanjem potrebe da obavi nuždu. Na taj način dijete postaje svjesnije prema sopstvenim potrebama, a vama je mnogo lakše da ga na vrijeme odvedete do najbližeg toaleta (ako ste na javnom mjestu) ili do tute.

Kako ste vi znali da su vaši mališani spremni za korištenje tute i koje trikove ste koristili da što prije usvoje ovu vještinu? Pišite nam u komentarima!

Podijeli tekst
Back to top