Kako pregurati prvo ljeto sa bebom – 8 korisnih trikova!

Novorođene bebe i mališani veoma su osjetljivi tokom ljetne sezone, jer mnogi faktori koji dolaze sa toplijim vremenom ne pogoduju bebinim potrebama. Toplotni osip, dehidracija, pelenski osip i gubitak apetita samo su neki od nezaobilaznih pojava sa kojima ćete se susresti.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Avgust-1

Naravno, kada znate šta da očekujete, lakše je planirati i pripremiti se za sve ove situacije – roditelji moraju uvijek biti glavni šampioni svojih mališana i savladati sve prepreke! S tim na umu, posvetite nekoliko minuta čitanju naših osam prijedloga i savjeta koji će vam pomoći da se informišete o adekvatnoj njezi za svoje mališane.

1. Izbjegavajte direktnu izloženost suncu

Bilo bi dobro da ne izvodite mališane napolje ili na dječije igralište od 10 ujutro pa sve do 5 sati poslijepodne. Njihova koža ima tendenciju da brže dobije opekotine od sunca u odnosu na kožu odraslih, pa je najbolje držati bebu u provjetrenom zatvorenom prostoru dok je temperatura visoka.

Budući da većina djece nije navikla na jake sunčeve zrake, pokušajte izbjeći izlaganje suncu i smjestite ih u hlad ili, po našoj preporuci, u dobro provjetren zatvoren prostor. Ukoliko ste primorani na vožnju automobilom, postavite na stakla zaštitu od sunca.

2. Skinite višak odjeće!

Iako mnogi roditelji misle da je najbolje bebe povijati cijeli dan i noć, to tokom ljeta ne važi, budući da visoke temperature mogu izazvati neprijatnost, pregrijanost i sveukupno nervoznu bebu.

Ukoliko je beba starija od 6 mjeseci, najbolje je da je ostavite samo u udobnim pelenama jer joj na taj način sigurno neće biti vruće i višak odjeće je neće sputavati. Naše Bambo Nature pelene su meke, prozračne i lagane, tako da ćete njihovim korištenjem izbjeći tragove na koži i nastanak pelenskog osipa.

3. Budite dodatno oprezni u blizini vode

Bez obzira da li planirate odlazak na more ili boravak na kućnom bazenu – najbolji savjet koji vam možemo dati je da budete stalno na oprezu i da uvijek nadgledate igru u vodi. Nikada ne ostavljajte bebu samu u blizini vode, čak i ako ne zna hodati ili puzati – opreznosti nikada dovoljno!

4. Posvetite posebnu pažnju bebinoj koži

beba-krema-za-suncanje

Budući da su ljeti razne vrste osipa na koži učestala pojava kod djece svih uzrasta, spriječite njihov nastanak tako što ćete bebinoj koži dovoljno pažnje i pažljivo birati proizvode koje ćete koristiti.

Potrudite se da bebinu kožu često vlažite mlakom vodom kako biste smanjili zadržavanje znoja i često je hidrirajte ekološki sertifikovanim kremicama i uljima poput onih iz našeg Bambo Nature asortimana za njegu kože.

Osim pelenskog osipa, česta je pojava i osipa od vrućine u vidu malih crvenih kvržica koje su jako neugodne i izazivaju svrab. Pobrinite se da bebina odjeća bude prozračna i lagana, kako bi izbjegli nepotrebno trenje.

5. Regulišite sobnu temperaturu

Ovo je jedan od osnovnih savjeta za ljetnju njegu novorođenčadi. Kako bebama treba više vremena u odnosu na odraslog čovjeka da regulišu ili prilagode svoju tjelesnu temperaturu sa vanjskim faktorima, izbjegavajte njenu naglu promjenu.

Dok ste kod kuće, pokušajte da održavate konstantan nivo prozračnosti prostorije pomoću uređaja za rashlađivanje. Ipak, sa druge strane, ako možete izbjeći klimatizovan prostor – učinite to. Pokušajte postići optimalnu temperaturu bez klima uređaja, a uz pomoć ventilatora – to za bebe znači ugodnih 24-26 stepena.

6. Pravite domaće sokiće

Maloj djeci i bebama starijim od 6 mjeseci možete davati domaći voćni jogurt i cijeđene sokiće da se rashlade. Osim toga, krastavci, bobice, lubenica i ostalo vodenasto voće i povrće održavaju malu djecu hidriranom. Uključite u njihovu ishranu puno povrća u obliku salate i izbjegavajte davanje pržene hrane, čipsa i generalno slanih nezdravih grickalica koje izazivaju žeđ.

7. Povećajte unos tečnosti

beba-pije-vodu

Savjet koji uvijek treba imati na umu, ali naročito tokom ljetnog vremena je stalna hidratacija bebe. Obavezno se pobrinite da dijete uzima dosta tečnosti tokom dana, a ako je vaša beba mlađa od 6 mjeseci, biće joj dovoljno majčino ili adaptirano mlijeko.

Bebama koje majke doje treba puno tečnosti, tako da ako je beba starija od 6 mjeseci, pored vašeg mlijeka za zadovoljenje žeđi tokom izuzetno toplih dana možete joj ponuditi hladnu prokuhanu vodu.

8. Vožnja u automobilu

Ovo je jedan od glavnih alarma koji se pali kada temperature porastu, a o kojem mnogi roditelji i ne razmišljaju puno dok za to ne dođe vrijeme.

Pripremite se unaprijed kako bi vožnju automobilom učinili udobnom za svoju djecu. Možete početi sa jednostavnim stvarima kao što su otvaranje svih prozora ili kratkotrajno uključivanje klime nekoliko minuta prije nego što uđete sa bebom u auto.

Takođe, veoma je bitno da nikada ne ostavljate bebu samu i bez nadzora u automobilu, čak ni sa spuštenim prozorima tokom hladnijeg ljetnjeg dana. Ljetnje temperature nisu bezopasne, pogotovo jer imaju tendenciju da dramatično i brzo narastu u zatvorenim automobilima, baš onda kada to možda i ne očekujemo.

Za kraj, kao što ste mogli zaključiti čitajući ovaj tekst, većina savjeta i trikova je usmjerena kako bi se postigla sigurna atmosfera za bebu tokom ljetnjih mjeseci. Uz malo prakse, naših 8 savjeta i par usputnih grešaka (svima se desi), sigurni smo da ćete se izboriti uspješno sa ovom ljetnjom sezonom!

Pišite nam u komentare svoja iskustva i savjete.

Podijeli tekst
Back to top