Prvi put sa bebom na more: Šta sve treba da znate?

Nikada nije previše rano za upoznavanje vaše bebe sa morem i prvim dodirom talasa! Ako ste novopečeni roditelji, i vi ste sigurno razmišljali o tome, ali vam se po glavi vrzma mnogo pitanja i nedoumica. Uz malo pripreme i promišljanja, potpuno je moguće uživati na plaži sa bebom ovog ljeta! U nastavku teksta donosimo vam nekoliko savjeta za planiranje uspješnog putovanja sa malom bebom u kojem ćete svi uživati.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Jul

Ako ste nedavno dočekali prinovu u svoju porodicu, prirodno je da se brinete da li su sunce, plaža i duga vožnja autom bezbjedno okruženje za vašu bebu. Kao prvo, bitno je da u obzir uzmete starost vašeg djeteta. Preporuka većine pedijatara je da beba prvi put krene na more najranije nakon što napuni 3 mjeseca života, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavicu, pa će vam biti lakše da je nosite.

Neke od ostalih briga koje možete imati su blizina vode, količina vremena koju ćete provesti na suncu, pristup hladovini, da li da nosite pelene itd. Prije nego što kritički pristupite ovoj situaciji, pročitajte naših 5 savjeta koji vam mogu pomoći pri donošenju konačne odluke:

1. Planirajte unaprijed

Ako planirate da provedete dan (ili više) na plaži, učinite sebi uslugu i započnite pripreme dan ranije. Spakovan i spreman kofer uveče, spasiće vas žurbe i panike ujutro prije polaska.

Sa sobom i u autu trebate uvijek imati dobro opskrbljenu torbu za pelene. U nju obavezno spremite nježne vlažne maramice jer ćete ih koristiti često u toku dana da obrišete pijesak, so ili hranu sa kože vaše bebe koja u kombinaciji sa suncem i morskom vodom može pokazati znakove iritacije.

Baš zbog toga preporučujemo i naše Bambo Nature pelene, jer ćete biti sigurni da neće dodatno nadražiti kožu. Spakujte i losion za sunčanje, bebi puder, suhu odjeću i omiljene grickalice.

2. Vodite računa o temperaturi

Idealni mjeseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar, jer spoljašnje temperature nisu toliko visoke, a i manje su gužve na plažama.
Zaštitite se od sunca tako što ćete obavezno redovno aplicirati kremu za sunčanje za bebe, najbolje na svaka dva sata.

Izbjegavajte direktnu izloženost suncu koliko god možete i držite se hlada. Ukoliko ste u mogućnosti, preporučljivo je da obezbijedite suncobran sa širokim obodom ili mali lako sklopljivi šator za spavanje na plaži.

3. Spakujte se efikasno!

Pakovanje svih potrepština je izuzetno važno – ali ne pretjerujte! Ne preopterećujte se ogromnim koferima i punim putnim torbama.

Za bebinu udobnost najvažnije je da spakujete kolica, kao i dobro opskrbljenu torbu sa svim osnovnim potrepštinama.

Takođe, ako možete izbjegnite nošenje velikog broja igračaka. Kantice i lopatice su super za malo veću djecu, ali vaša beba će biti zaokupljena otkrivanjem školjki i talasa, kao i različitih senzacija koje pijesak ostavlja na njenoj koži.

4. Držite se svog uobičajenog rasporeda

Čak i opuštajući dan na plaži može biti iscrpljujući. Vi i beba ćete vjerovatno biti pospani nakon što provedete dan na suncu, pa je važnije nego ikada da se pobrinete da se beba dovoljno odmori.

Poštujte svoju uobičajenu rutinu i raspored za spavanje kako bi spriječili da se beba premori i bude plačljiva ili nervozna tokom cijelog dana. Uveče bi svakako trebalo otići ranije na spavanje, jer bebi ne prija gužva i glasna muzika iz kafića i restorana i sigurno će brzo zaspati nakon dana prepunog utisaka.

Isto tako, čak i ako vaša noćna rutina obično ne uključuje kupku, odvojite malo vremena da bebu temeljno operete od pijeska i kamenčića sa našim nježnim šamponom za kosu i tijelo, nakon čega bebinu kožu možete dodatno hidrirati losionom za tijelo. Važno je i da odaberete prozračne komade odjeće i plahtice za svoje mališane jer iako su temperature niže noću, i dalje može biti sparno.

5. Ostavite stres kod kuće

Prije polaska, imajte na umu da ovo putovanje neće izgledati kao odmor na plaži prije bebe i za početak nemojte imati prevelika očekivanja.

Birajte smještaj koji je što bliže plaži i lako dostupan sa kolicima, a najbolji period za boravak na plaži je u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

Neophodno je da beba uvek bude u vašem naručju prilikom ulaska u more. Takođe, možete za vašu bebu naduvati bazenćič i napuniti ga morskom vodom, to će joj se svakako svidjeti.

Za kraj, imajte na umu da nisu sve bebe ljubitelji mora i morske vode, ali se nadamo da će vaša biti! Nakon dan, dva i vi i beba ćete se prilagoditi promjeni sredine i zajedno uživati u ostatku ljetovanja, pri tome stvarajući nove uspomene.

Podijeli tekst
Back to top