Bambo Nature preporučuje: 6 najboljih knjiga za roditelje

Ako vam se ideja o odgoju djece bez nekih smjernica čini zastrašujućom, ne brinite. Postoji malo more knjiga o roditeljstvu koje vam mogu olakšati put do cilja, odnosno formiranja djeteta u samostalnu i srećnu individuu.

Ako ste odlučili da uložite svoje vrijeme i novac u čitanje knjiga za roditelje, potrebno je da dobro istražite na koju knjigu ćete se osloniti i dati joj svoje povjerenje. Umjesto knjiga koje nam nude “instant” rješenje, plan ili deset koraka do “savršenstva”, birajte knjige koje ukazuju na to da ne možemo stvarno da kontrolišemo stvari, ali da bar nismo sami na tom putu.

Knjige o roditeljstvu, bar one koje vrijede, vode nas nazad ka nama samima i prema suočavanju sa vlastitim roditeljstvom. One nas podsjećaju na to da ako želimo da budemo roditelji koji su prisutni, ljubazni i puni razumijevanja – prvo sve te stvari moramo primjenjivati sami na sebi.

Naša lista najboljih knjiga o roditeljstvu nalazi se u nastavku, a na njoj ćete pronaći neke od najpoznatijih naslova, koji se iznova preporučuju svim novim roditeljima.

1. Šta da očekujete…

Pisci: Heidi Murkoff & Sharon Mazel

“Šta da očekujete…” je u stvari vrlo detaljan serijal knjiga koji pokriva širok spektar tema, odnosno perioda u razvoju djeteta, sve od početka trudnoće, pa do pred tinejdžerskog perioda.

Bespogovorno daje odgovore na sva vaša pitanja. Zašto? Kada? Kako?

Riječ je o savršenom vodiču kroz sva čudesna razdoblja u životu vašeg djeteta – dvanaest mjeseci zapanjujućih faza razvoja, učenja astronomskom brzinom i bezbroj drugih otkrića. U ovim knjigama naučićete o hranjenju (kako da se izborite s probirljivim djetetom), spavanju (kako da dijete više spava), govoru (dešifrovanju prvih riječi) i ponašanju (savladavanju prvih napada bijesa). Osim toga, saznaćete i kako da vaš živahni mališan bude bezbjedan i zdrav.

2. Razvoj dječjeg mozga

Pisci: Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson

Ovaj dvojac nudi revolucionaran pristup odgoju djeteta uz pomoć dvanaest ključnih strategija. Takođe, oni objašnjavaju i pojednostavljuju naučna otkrića o tome kako je dječji mozak umrežen te kako se razvija.

Jeste li znali da gornji dio mozga, kojim donosimo odluke te balansiramo emocije, nije u potpunosti razvijen sve do sredine dvadesetih godina?

Kod male djece je čest slučaj da desni dio mozga, zadužen za emocije, preuzima kontrolu nad logikom lijevoga dijela mozga. Nije ni čudo da djeca doživljavaju izlive bijesa, da se tuku ili se dure. Kada se ta otkrića primijene na svakodnevni život s djetetom, onda se svaka eksplozija, svađa ili strah može pretvoriti u priliku za integriranje i zdrav razvoj dječjega mozga. Uz pomoć ovog izvanrednog i jednostavnog priručnika, pomoći ćete svojoj djeci da razviju svoju emocionalnu inteligenciju.

3. Biti otac, biti muškarac

Pisac: Jesper Juul

Jesper Juul jedan je od najpoznatijih porodičnih terapeuta i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu. Iako su sve jednako dobre i primjenjive na širok spektar situacija, odlučili smo da na naš spisak stavimo baš ovu čiji je cilj da se pozabavi odnosom očeva i djece.

Poznato je da očevi u komunikaciji sa djecom pokazuju drugačije sposobnosti i kompetencije od majki. Bitno je na vrijeme razumjeti da oni nisu jednostavno asistenti koji moraju slijediti uputstva majki, već da imaju vlastitu ulogu koju samo oni mogu odigrati. Međutim, preduslov za to jeste da očevi shvate i aktivno preuzmu taj dio svoje odgovornosti.

Knjiga će pomoći očevima da aktivno sudjeluju u odgoju djece, preuzmu odgovornost za svoju ulogu, a pritom se osjećaju ispunjeno, razviju veće samopouzdanje i postignu autentičnost i vjerodostojnost u svojoj novoj ulozi.

4. Šta sjajni roditelji rade – 75 jednostavnih strategija za podizanje uspješne dece

Pisac: Erica Reischer

“Što sjajni roditelji čine”, sažeto predstavlja ključne strategije za pomoć roditeljima da preoblikuju djetetova zahtjevna ponašanja, stvore snažne porodične veze i usmjere djecu da postanu sretne, dobre i odgovorne individue.

Psiholog Erica Reischer oslanja se na istraživanje o dječjem razvoju i kognitivnoj nauci kako bi najbolje informacije o današnjem roditeljstvu razdvojila i “usitnila” na najmanje dijelove s pravim primjerima, korisnim savjetima, alatima i tehnikama koje roditelji mogu odmah primijeniti.

Neke od tema koje su obrađene u ovoj knjizi su empatija, izbjegavanje borbe za moć, cilj discipline je učenje a ne kazna itd.

5. The Gardener and the Carpenter (Baštovan i stolar)

Pisac: Alison Gopnik

Ova knjiga definitivno nije lako štivo i izaziva na razmišljanje. Gopnik, po struci psiholog, sugeriše da prekomjernim roditeljstvom i pokušajima da svoju djecu oblikujemo u ljude za koje mislimo da bi trebali biti, na kraju možemo ograničiti potencijal koji pokušavamo da njegujemo.

Kroz čitavu knjigu, on nas ohrabruje da djeci damo prostora i podršku da istražuju životne mogućnosti, prave sopstvene greške i cvjetaju na svoj jedinstveni način. Poput baštovana koji njeguje svoje biljke, ne možemo da kontrolišemo krajnji proizvod, možemo samo da stvorimo prave uslove koji podržavaju zahtjeve svakog djeteta.

6. When Partners become Parents (Kada partneri postanu roditelji)

Pisac: Carolyn Pape Cowan & Philip A. Cowan

Kada se prvi put pojavila 1992. godine, ova knjiga postala je obavezno štivo za čitanje na spiskovima novih roditelja i profesionalaca za porodične studije, a danas njena poruka je jednako relevantna, jednako pravovremena, a možda čak i važnija nego ranije.

Kao što je naznačeno u samom predgovoru, prelazak na roditeljstvo ostaje jedan od najizazovnijih perioda u odrasloj dobi čovjeka. U ovoj knjizi otkrićete priče iz stvarnog života čiji kontekst pisac razrađuje i na kraju daje završnu riječ i savjet za svaku individualnu situaciju.

Naravno, postoji još bezbroj korisnih knjiga, novih i starih, čije poruke su jednako bitne, korisne i relevantne na svoj način. Naš izbor ne mora biti pravi za svakoga od vas, ali se nadamo da ćete nam u komentarima sugerisati koje su to knjige vama pomogle da prebrodite sve tokove roditeljstva i kojima se uvijek iznova rado vraćate.

Podijeli tekst
Back to top