Noćno mokrenje: kako da se nosite sa ovim dječijim problemom

25% djece širom svijeta suočava se sa mokrenjem u krevetu tokom noći. Uprkos predrasudama, to je normalan dio odrastanja, ali u isto vrijeme može predstavljati izazovan period i za vas i za vaše dijete. U ovom tekstu saznaćete naše savjete kako se uspješno nositi sa noćnim mokrenjem, kao i nekoliko savjeta i trikova kako biti najbolji mogući oslonac djetetu dok prolazi kroz ovu fazu.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Jun-zajedno.

Kao prvo, potrebno je naglasiti da je mokrenje u krevet tokom odrastanja neizbježno i da većina djece ne kontroliše bešiku u potpunosti do treće godine, a roditelji obično nisu zabrinuti sve dok dijete ne napuni šest godina.

Za mnogo djece mokrenje u krevet povezano je sa stidom i osećajem da su drugačiji od svojih vršnjaka. Takva situacija može dovesti do niskog samopoštovanja, a u težim slučajevima nedostatak liječenja i podrške može imati posljedice na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Ako je mokrenje u krevet dio vaše porodične dinamike, najbolje što možete učiniti je da podržavate svoje dijete. Budite strpljivi i imajte razumijevanja. Naravno, ponekad se svima omakne negativna reakcija, ali ako se naljutite na dijete ili ga kaznite zbog mokrenja u krevet – time ćete postići samo kontraefekt.

Ako ste vi frustrirani problemom, zamislite kako se tek osjeća vaše dijete?

Djetetu možete pomoći tako što ćete otvoreno govoriti o problemu, dati mu do znanja da ga volite, podržavate i da ćete zajedno prebroditi tu fazu u njegovom životu. Isto tako, važno je napomenuti da nije usamljeno u tom problemu, da znate da se nisu namjerno i svjesno pomokrili u krevet, kao i da se njihovi vršnjaci susreću sa istim problemom.

U nastavku pročitajte neke od savjeta koji su pomogli mnogim roditeljima na putu ka rješavanju ovog problema.

Razgovarajte sa djetetom

Ono što je najvažnije je da razgovarate sa djetetom o razlozima zbog kojih mokri u krevet. Objasnite da to doživljavaju i druga djeca i dajte im do znanja da će sve krenuti na bolje, da je situacija trenutno van njihove kontrole, i da noćno mokrenje nije ništa strašno.
Pokušajte da pronađete neke knjige za djecu ili crtiće koji objašnjavaju mokrenje u krevet. To može pomoći vašem djetetu da razumije šta se dešava u njegovom tijelu i da se osjeća manje frustrirano i pod pritiskom.

Roditelji bi takođe trebali da podijele svoja lična iskustva. Ako imate dijete koje se bori sa noćnim mokrenjem, velika je vjerovatnoća da ste vi bili u istoj situaciji kao mali, a razgovor o tome pomaže u normalizaciji problema.

Ishrana djeteta je takođe veoma važna

Uzroci mokrenja u krevet ponekad mogu biti povezani sa ishranom vašeg djeteta. Zatvor je čest uzrok problema sa bešikom. Ukoliko vaše dijete ima zatvor, pritisak na bešiku se povećava, što može dovesti do mokrenja u krevet ili čak do problema sa kontrolom mokrenja tokom dana.

Ako primjetite da vaše dijete nema redovnu stolicu ili pokazuje znake zatvora, pokušajte da povećate unos tečnosti i vlakana. Sok od jabuke, voće, povrće i integralne žitarice dobra su opcija za olakšavanje zatvora i pravilan rad digestivnog sistema.

Kada reagovati i potražiti pomoć ljekara?

Ovo su neki od najčešćih indikatora da je najbolje kontaktirati ljekara:

 • Ako u urinu djeteta primetite neprekidan jak miris.
 • Ako vaše dijete boli ili se žali na peckanje prilikom mokrenja.
 • Ako vaše dijete mokri češće nego obično tokom dana i noći.
 • Ako vaše dijete iznenada počne da ima zatvor ili ne može da kontroliše svoje pražnjenje crijeva.
 • Ako je vaše dijete frustrirano ili tužno.
 • Ako ste u nedoumici kako da riješite situaciju.
 • Ako sumnjate da li je vašem djetetu potrebna pomoć ljekara

Regulisan i redovan san

Ako se vaše dijete ne naspava dovoljno, može se osjećati razdraženo, imati problema sa koncentracijom, doživjeti promjene raspoloženja i biti manje zainteresovano da nauči nove stvari.

San je neizmjerno važan za sve ljude. Omogućava nam da ponovo napunimo baterije i budemo spremni za novi dan koji dolazi. Premalo sna može biti stresno za vaše dijete i obično će dovesti do više noćnih nezgoda. Iz tog razloga je veoma važno da svom djetetu pomognete da stekne najbolje uslove za dobar i redovan san.

Šta podrazumijeva kvalitetna noćna rutina?

Uspostavljanje dobre večernje rutine može pomoći vašem djetetu da se opusti prije nego što zaspi. Evo nekoliko dobrih savjeta kako to da postignete:

 • Opuštajuća kupka: Topla kupka sa našim uljem za kupanje nakon napornog dana može pomoći vašem djetetu da se osjeća smireno, opušteno i spremno za dobar san.
 • Izbjegavajte previše tečnosti: Uvijek vodite računa da je dijete hidrirano i da su njegove potrebe za tečnošću izmirene tokom dana. Podstaknite dijete da pije 1 ili 2 dodatne čaše vode ujutro ili za vrijeme ručka. Pokušajte da djetetu ne dajete ništa za piće 1-2 sata prije spavanja.
 • Toalet prije spavanja: Obavezno podstaknite dijete da isprazni bešiku prije spavanja i neka vam to postane rutina. Vremenom će im ta navika pomoći u sprečavanju noćnog mokrenja.
 • Budite otvoreni i pozitivni: Sa osmijehom razgovarajte sa djetetom o njegovom danu, šta je sve naučilo itd. Na taj način, otići će na spavanje osjećajući se sigurno i srećno.
 • Priča pred spavanje: Pročitajte zajedno knjigu ili ispričajte djetetu priču prije spavanja. To će vam pomoći da stvorite još čvršću vezu između sebe i djeteta.
 • Fizički kontakt: Masaža, dug zagrljaj ili jednostavno vaše prisustvo mogu učiniti da se vaše dijete oseća mirno, sigurno i opušteno prije nego što zaspi.
 • Budite pripremljeni: Uvijek stavite dodatni par noćnih gaćica i pidžamu u dječiju sobu kako biste bili spremni za noćne nezgode.

Pokušajte da koristite noćne pelene-gaćice

Omogućite svom djetetu suv, siguran i udoban san koristeći noćne gaćice poput naših Bambo Dreamy pelena-gaćica koje su posebno dizajnirane za veću djecu koja imaju problem sa noćnim mokrenjem.

Poput naših klasičnih pelena i Bambo Dreamy su ekološki sertifikovane, hipoalergene i ultra upijajuće pelene-gaćice, koje osim što su predviđene za noćnu upotrebu, mogu da se koriste i tokom dnevnih aktivnosti ako dijete ima problem sa kontrolisanjem bešike u situacijama poput dugih izleta, vožnje automobilom i slično,

Upotrebom pelena-gaćica uklonićete dio pritiska koje dijete osjeća, a koji nastaje jer već unaprijed misle o tome kako će vas “razočarati“.

Prilikom predstavljanja noćnih gaćica djetetu, postarajte se da aktivno koristite riječ „noćne gaćice“ umjesto riječi „pelena“. Naročito zato što starija djeca će pelene povezuju sa nečim što nose samo manja djeca pa bi mogla da se protive.

Organizujte spavanje kod prijatelja

Neka djeca imaju tendenciju da se izoluju od porodice i prijatelja jer se osjećaju nesigurno zbog noćnog mokrenja.

Naučnik i doktor Šafer se dugo godina bavio istraživanjem ovog problema i jedan od njegovih savjeta je bio organizovanje spavanja kod prijatelja ili bliže porodice npr. bake i deke.

Noćenje kod prijatelja ne bi trebalo da bude povezano sa strahom, nesigurnošću i brigama koje djeca mogu razviti u asocijaciji sa sopstvenim krevetom i sobom.

Savjeti i trikovi za spavanje kod prijatelja:

Kao prvo, razgovarajte sa djetetom o posjeti prijatelju kako biste bili sigurni da je pripremljeno, spremno i ne osjeća se pod stresom. Olakšajte čitav proces tako što ćete vježbati sa djetetom kako da brzo i diskretno obuče noćne gaćice bez asistencije odrasle osobe. Spakujte i naš zaštitni podmetač za krevet umjesto jednokratne plahte kao dodatnu prevenciju od curenja, ali i rezervnu pidžamu.

Na kraju, sve se svodi na podršku i postepeno podsticanje djeteta da prevaziđe problem noćnog mokrenja u sigurnoj, pozitivnoj i ohrabrujućoj atmosferi – bez kazni i grubih riječi.

Podijeli tekst
Back to top