Svako treće dijete u dobi od 4 godine ima problem sa noćnim mokrenjem. Ovo su istine i laži koje treba da znate…

Za mnoge porodice širom svijeta mokrenje u krevet je tabu tema iako se sa ovom pojavom susreću svaki dan. Za većinu djece je nokturija samo faza i normalan dio odrastanja. Takođe, mokrenje u krevet je nešto što djeca jednostavno ne mogu da kontrolišu i ne rade namjerno – zbog toga vas podstičemo da sa djecom o tome otvoreno i slobodno razgovarate.

Bambo-naslovna-1

Na našim prostorima, ali i u svijetu, noćno mokrenje u krevet veže se za mnogo različitih mitova. Ipak, zahvaljujući brojnim istraživanjima, većina ih pala u zaborav – u nastavku pogledajte da li ste i vi vjerovali u neke od njih, a mi ćemo pokušati da ih demistifikujemo.

8 mitova i istina o noćnom mokrenju u krevet!

Tokom perioda odvikavanja od pelena pa sve do sedme godine života, neka djeca će s vremena na vrijeme mokriti u krevet – i to je u redu. Sada kada smo to utvrdili, pročitajte još osam rasprostranjenih mitova u vezi sa noćnim mokrenjem. Neki od njih će vas sigurno iznenaditi!

1. Djeca noću mokre u krevet jer su u dubokom snu

Netačno: Ne postoji nauka koja ukazuje na to da djeca koja spavaju dubokim snom češće mokre u krevet. Neke od studija su upoređivale dvije grupe djece. Prva grupa se sastojala od djece koja mokre u krevet, a druga od djece koja ostaju suha tokom noći. Dokazano je da su u obe grupe djeca spavala jednako čvrstim snom i da se nisu budila uprkos punoj bešiki.

2. Noćno mokrenje je nasljedno

Tačno: Mokrenje u krevet je nasljedno! Ukoliko ste se vi kao dijete iskusili period noćnog mokrenja, postoji 5 do 7 puta veća vjerovatnoća da će se i vaše dijete susresti sa njim.

3. Djeca koja mokre u krevet imaju mentalne probleme

Netačno: Deca koja se bore sa nokturijom se psihološki ne razlikuju od ostale djece. Uzroci mokrenja u krevet mogu biti mnogi, a problem uglavnom nestaje s godinama ili čim se primijeni pravilan pristup prema rješavanju problema.

4. Djeca to rade namjerno

Netačno: Ništa ne može biti dalje od istine. Nijedno dete ne voli da se budi u krevetu natopljenim urinom i nijedno dijete namjerno ne mokri u svoj krevet. Mokrenje u krevet može biti uzrokovano nizom faktora. Treba ih što prije identifikovati kako bi dijete moglo uživati u udobnom i sigurnom noćnom snu.

5. Gotovo sva djeca će prerasti mokrenje u krevet

Tačno: 90% djece će prerasti mokrenje u krevet kada napune sedam godina. Ne paničite ako vašem djetetu treba duže vremena da prevaziđe ovaj problem.

6. Roditelji su krivi ukoliko djeca mokre u krevet

Netačno: Iako mokrenje u krevet može biti frustrirajuća faza kako za dijete tako i za roditelje – niko nije kriv. Shvatite to kao jednu od prepreka i izazova koje morate zajedno prebroditi i svojoj djeci pružiti bezuslovnu podršku i razumijevanje.

7. Djeci koja koriste noćne pelene-gaćice treba duže vremena da kontrolišu mokrenje noću

Netačno: Ako zateknete naše Bambo Dreamy pelene-gaćice suhe nekoliko večeri za redom, pokušajte da ohrabrite dijete da spava bez njih. Noćne pelene-gaćice su namijenjene samo kao zaštitni proizvod dok dijete ne nauči da samostalno da kontroliše bešiku i nemaju nikakav uticaj na skraćivanje ili produžavanje perioda adaptacije.

8. Noćno mokrenje može biti povezano sa ishranom djeteta

Tačno: Ako vaše dijete tokom dana ne pije dovoljno tečnosti i ne jede dovoljno
vlakana, može dobiti zatvor, što povećava rizik od mokrenja u krevet.

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva sa noćnim mokrenjem i da li imate neki savjet ili trik za roditelje koji trenutno sa svojim djetetom prolaze kroz ovu fazu?

Podijeli tekst
Back to top