Priprema za porođaj: sve što treba da uradite prije odlaska u bolnicu

Koliko god da jedva čekate dolazak svoje bebe, postoje neke stvari koje ćete željeti da riješite prije odlaska u bolnicu, a ukoliko ovo čitate, sat vjerovatno već otkucava!

Bambo-Naslovna-Fotografija-pripreme-za-porodjaj

Bilo da ste novi ili već iskusni roditelji, normalno je da ste suočeni sa lavinom različitih osjećanja. Zabrinutost zbog bola, umora i pronalaženja pomoći miješaju se sa srećnim iščekivanjem prvog upoznavanja sa bebom.

Rješenje su dobra organizacija, edukacija i efikasnost, a evo i koje su najvažnije stavke koje se trebaju naći na vašoj pretporođajnoj listi:

1. Zabilježite što više uspomena

Vaš život će se zauvijek promijeniti. Zabilježite sve trenutke svoje trudnoće fotografijama, vodite dnevnik ili pišite pisma svojoj bebi o svojim nadama, bezuslovnoj ljubavi i snovima za budućnost.

2. Edukujte se o osnovama dojenja

Besmisleno je očekivati da ćete vašu bebu odmah početi da dojite bez problema. Za vas oboje, to će biti proces učenja – a neke nove mame mogu se susresti sa dodatnim poteškoćama kao što je manjak mlijeka. Spremite se tako što ćete se naučiti osnovama prije porođaja. Mnogo korisnih informacija možete pronaći na blogu HaloBeba.rs .

3. Spakujte torbu za bolnicu

torba

Prije nego što krenete u bolnicu, provjerite da li imate spakovane sve osnovne stvari, i za sebe i za bebu. Ovdje možete pročitati našu ultimativnu listu svih stvari koje je potrebno spakovati kako bi bili spokojni i obezbijeđeni.

Neke od ključnih stvari koje se nalaze na listi su odjeća, proizvodi za higijenu i ulošci za porodilje koji su namijenjeni za inkontinenciju (naša preporuka su visokoupijajući ABENA ulošci koji su dostupni u apotekama), a za bebu adekvatne pelene (kako bi bili sigurni da od početka koristite samo najbolje pelene bez hemikalija i parfema, probajte naše prirodne Bambo Nature pelene).

4. Razmazite se!

Priuštite sebi pravo uživanje prije odlaska u bolnicu jer kada beba stigne i petominutno tuširanje činiće se kao pravi luksuz.

Ukoliko niste u mogućnosti da odete na spa tretman, zamolite svog partnera ili prijatelje za opuštajuću masažu tokom trudnoće ili se okupajte u toploj kupki uz dobru knjigu ili vođenu meditaciju.

5. Provodite što više vremena sa prijateljima i partnerom

Nakon porođaja, beba postaje vaš prioritet, i može se desiti da se vaši prijatelji, pa čak i vaš partner osjete zapostavljeno. Objasnite im da ste svjesni činjenice da nećete moći provoditi sa njima onoliko vremena koliko su navikli, ali da želite da iskoristite vrijeme prije dolaska bebe za druženje i zabavu.

6. Pronađite ljekara za svoju bebu

beba kod pedijatra

Dobar pedijatar pun razumijevanja je zlata vrijedan – i mi se slažemo! Posljednja stvar koja vam je potrebna nakon porođaja je mučenje oko zakazivanje ljekarskog pregleda i kontrole za bebu. Porazgovarajte sa iskusnim majkama i poslušajte njihove preporuke.

7. Provjerite da li su svi dodaci za bebu funkcionalni i na pravom mjestu

Važno je da pred kraj trudnoće još jednom pregledate sve dodatke koje ste kupili za bebu, počevši od auto-sjedalice, stolića za presvlačenje, kreveca, pa sve do sitnih stvari kao što su broj pelena, bočica, proizvoda za higijenu. Bolje je da nekih stvari imate više, pogotovo ako znate da ćete ih koristiti svaki dan, jer vjerovatno nećete imati dovoljno vremena kada beba dođe da idete u prodavnicu tako često koliko ste navikli.

Takođe, pokušajte svim stvarima dodijeliti njihovo “mjesto” jer će vam kasnije biti mnogo lakše da se organizujete kada budete neke od njih tražili.

Za kraj, bitno je da ne budete previše strogi prema sebi, bilo da poslušate naše savjete ili ne, svaka mama, odnosno svaki par roditelja ima svoj tempo i plan kako želi da dočeka bebu u svoj dom. Odluka je vaša!

U komentarima nam pišite još korisnih savjeta koji su vama olakšali odlazak u bolnicu.

Podijeli tekst
Back to top