Šta bi trebalo da ponesete u porodilište?

Kada se termin za porođaj počne približavati, možete polako početi sa pakovanjem za vaš boravak u porodilištu. Bez obzira na to koliko ćete se zadržati u bolnici, ovo su stvari koje će vam sigurno trebati.

sta treba da ponesete u porodiliste

Za mamu

> Nekoliko komada udobne odjeće: Samo zato što vam je pukao vodenjak ili zato što su počele kontrakcije ne znači da će sam porod brzo da se završi, a to ujedno znači da vaš boravak u bolnici može biti duži nego što planirate. Osim toga, nakon poroda hormoni se mnogo jače luče, što utiče na prekomjerno znojenje. Dakle, sigurno ćete se često presvlačiti. Još jedna stvar na koju bi trebalo da budete spremni je to da se trudnički stomak neće povući odmah nakon proroda, zbog čega je najbolje da ponesete odjeću koju ste nosili i tokom trudnoće.

> Papuče: Izaberite papuče koje lako možete obuti, a da se pri tome ne saginjete. Osim toga, od koristi će vam biti i japanke koje možete koristiti tokom tuširanja, bez straha od gljivica ili bakterija.

> 2-3 grudnjaka za dojenje: Bez obzira na to da li planirate dojiti ili ne, prvih dana grudi će vam biti osjetljive i natečene. Zato je važno odabrati kvalitetan i udoban grudnjak.

> Jastučići za grudi: Kada laktacija započne, često će se dešavati da mlijeko nekontrolisano curi iz dojki. Baš zbog toga jastučići će vam biti korisni, jer će vam pomoći da odjeća ostane suha i čista. Pamučne jastučiće možete koristiti više puta i oni su ekološki prihvatljiva opcija, ali nisu potpuno nepropusni. Jednokratne jastučiće je potrebno redovno mijenjati kako bi koža uvijek bila suha i kako bi se spriječile upale i ragade.

> Krema za bradavice: Uvijek birajte kremu na prirodnoj bazi koja će vam olakšati tegobe vezane za natečene i bolne bradavice nakon poroda.

> Mrežaste gaćice: Mrežaste gaćice su jednokratne gaćice koje su prozračne i veoma udobne, a omogućiće brže zarastanje eventualnih rana.

> Ulošci: Osim što ćete nakon poroda imati krvarenje, često se dešava da mišići bešike popuste te se u prvim danim, ali i mjesecima, može očekivati nekontrolisano mokrenje. To je sasvim normalno, ali kako ne biste imali neprijatne situacije, paket uložaka spakujte u svoju torbu.

> Kozmetička torbica: Ponesite sa sobom osnovna sredstva za higijenu kao što su četkica i pasta za zube, dezodorans, četka za kosu, gumice za kosu, balzam za usne, sapun, šampon za kosu, gel za tuširanje, losion za tijelo i krema za ruke.

Za bebu

> Pelene: Većina bolnica u Bosni i Hercegovini nema dovoljno pelena za bebe, tako da je najbolje da se osigurate i ponesete jedan paket. Preporučujemo da odmah probate naše – jer su najsigurniji izbor!

> Odjeća: U većini bolnica u Bosni i Hercegovini bebama nije potrebna odjeća tokom samog boravka u bolnici, ali ne zaboravite ponijeti jednu ili dvije kombinacije za dan kada vi i vaša beba budete izlazili iz bolnice.

> Dekica: Bez obzira na godišnje doba, jedna dekica neka bude pri ruci kako biste mogli zaštititi bebu od vjetra ili sunca.

> Sjedalica za auto: Ne zaboravite da ćete pri povratku kući imati jednog člana porodice više. Pripremite odgovarajuću auto-sjedalicu i pažljivo je fiksirajte.

Podijeli tekst
Back to top