Šta tačno znači oznaka da su proizvodi eko i hipoalergeni i zašto je važno da birate takve?

Sigurno ste već nekom prilikom čuli za eko i hipoalergene proizvode, i to ne samo u industriji proizvoda za bebe. Ali šta te oznake zapravo znače i kako doprinose kvalitetu pelena i proizvoda za njegu tijela – saznajte u nastavku.

Bambo-naslovna-septembar

Kakvi su to hipoalergeni, a kakvi eko proizvodi?

Ukoliko vaša beba ima osjetljivu kožu, vjerovatno već znate koliko je važan izbor adekvatnih proizvoda.

Hipoalergena oznaka na proizvodima znači da je relativno manja vjerovatnoća da će proizvod izazvati alergijske reakcije u poređenju sa proizvodima koji nisu hipoalergeni. To je zato što hipoalergenski proizvodi sadrže manje potencijalnih alergena ili supstanci koje izazivaju alergijske reakcije na koži.

Ako su pelene, maramice ili šampon koje vaša beba koristi doveli do nadražene ili crvene kože, vrijeme je da isprobate hipoalergenske proizvode, jer je vašoj bebi potreban materijal koji je nježniji prema koži.

Sa druge strane, ukoliko pored najboljeg za kožu vaše bebe želite da vaš izbor doprinese i zaštiti životne sredine, onda birajte proizvode sa hipoalergenom, ali i eko oznakom.

Iako nisu podobne za recikliranje, jednokratne pelene sa ekološkim sertifikatima u procesu proizvodnje preduzimaju dodatne korake kako bi otpad koji ide na deponiju bio manje štetan. Na primjer, to se postiže korišćenjem biorazgradivih materijala, organske celuloze i izbacivanjem hlora i parfema iz formule.

Zbog čega su hipoalergeni proizvodi bolji za bebinu kožu?

Danas, mnogi brendovi pelena za bebe uvode sve više novina, izmjena i novih karakteristika – što uglavnom znači i više nedovoljno ispitanih hemijskih supstanci, gelova, losiona i parfema u samom proizvodu.

Baš to je ono protiv čega se svi hipoalergeni i ekološki osviješteni brendovi poput našeg bore prilikom kreiranja svojih formula za visokoupijajuće pelene i proizvode za njegu kože.

Nakon što je ustanovljeno da su dioksini, sastavni dio procesa izbjeljivanja pelena, potencijalno kancerogeni i da mogu ostaviti ne samo kratkotrajne već i dugoročne posljedice na bebinu kožu i organizam, naš Bambo Nature ih je u potpunosti izbacio iz procesa proizvodnje, kao i hlor koji je glavni krivac za uzrokovanje crvenila i svraba kože.

Osim dioksina, naše pelene i proizvodi za njegu kože, u skladu sa zahtjevima i standardima ekoloških sertifikata praktikuju transparentnu proizvodnu politiku, pa dokazano ne sadrže ni:

  • Parfeme
  • Parabene
  • Poliakrilate
  • Tributil-kalaj koji se dovodi u vezu sa hormonskim poremećajima.

(više o štetnim supstancama u pelenama za bebe i njihovim posljedicama možete pročitati ovdje)

Odlukom da isprobate naš Bambo Nature, čije su pelene i proizvodi za njegu kože jedini nosilac i eko i hipoalergene oznake u BiH – ne samo da obezbjeđujete najbolje proizvode na tržištu za svoje mališane i smanjujete rizik od kožnih oboljenja, pelenskog osipa i alergija, već doprinosite i očuvanju životne sredine budući da su pelene bez štetnih hemikalija djelimično biorazgradive tj. brže se razlažu na deponijama otpada.

Da li su proizvodi koje trenutno koristite nosioci hipoalergenih i ekoloških obilježja? Pišite nam u komentarima.

Podijeli tekst
Back to top