Uskoro stiže beba? Donosimo vam 10 savjeta iskusnih majki

Jedina stvar koja ne nedostaje novopečenim majkama su – SAVJETI! Pored bestselera o roditeljstvu, dobronamjernih upadica porodice i prijatelja, pa čak i nepoznatih ljudi na ulici, priliv savjeta je skoro pa nepresušan! To nas dovodi do sljedećeg problema…

Bambo-naslovna-uskoro-stize-beba

Kako znati čiji savjet poslušati, a čiji (uz dužno poštovanje) zanemariti?

S obzirom na to da mislimo da su savjeti iskusnih mama jedan od najboljih izvora pomoći, zamolili smo pametne majke da podijele sa nama svoje mudre riječi. Pogledajte šta su nam rekle!

Razgovarali smo sa 10 majki, evo šta vam poručuju!

Neke istine je lakše usvojiti kada ih čujemo od drugih ljudi, zbog toga smo u nastavku sabrali top 10 savjeta koje svaka nova majka treba pročitati:

1. “Spavaj sada. Kuću ćeš spremiti kasnije.”

San vam je neophodan kako biste se mogli što bolje brinuti o svojoj bebi i imati dovoljno energije i snage za postporođajni oporavak. Spavajte! Uvijek možete zamoliti partnera, porodicu ili prijatelje da vam pomognu oko spremanja kuće.

2. “Ne upoređujte se sa bilo kojom drugom porodicom. Struktura svake porodice je različita. Radite ono što mislite da je dobro za vašu porodicu, bez obzira na mišljenje drugih!”

Baš tako. Ono što je optimalno vrijeme za hranjenje, spavanje ili način igranja i odgoja za druge roditelje, možda će na vašu porodicu biti neprimjenjivo. Vodite se svojim sopstvenim instinktima, željama i zdravim razumom.

3. “Uživajte u zagrljajima. Neko mi je rekao, „jednog dana ćeš spustiti svoje dijete iz naručja i nikada ga više nećeš podići“. Ta rečenica je na mene ostavila jak utisak – nadam se da će i na vas.”

Da li je?

bamboo-slika2

4. “Svi teški trenuci su prolazne faze. Na kraju će vam nedostajati!”

Jedan od najvećih paradoksa roditeljstva je prisjećanje na prve korake, neprospavane noći, prvu temperaturu i neutješno plakanje kroz smijeh – iako vam tada do njega nije bilo!

5. “Vaša beba je podarena BAŠ VAMA sa razlogom – vi ste najbolja majka za nju.”

U roditeljstvu nema mjesta za sumnju u svoje sposobnosti. U prvim godinama života vaše bebe, vi ste centar njenog univerzuma, kao i ona vašeg.

6. “Savršen roditelj ne postoji. Oprostite greške i sebi i svom partneru. Prva godina je dovoljno teška i bez osjećaja krivice.”

Roditeljstvo je težak posao. Normalno je da se ponekad osjećate tužno, negativno ili bijesno, zato ne budite strogi prema sebi. Usredsredite se na stvari koje možete kontrolisati i proslavite male pobjede. Imajte na umu da težak trenutak ne znači težak cijeli dan ili život.

bamboo-slika-1

7. “Budite osoba koja je vama trebala tokom odrastanja.”

Zvuči jednostavno, ali baš i nije, zar ne?

8. “Neka samo osobe koje odgajaju vaše dijete i brinu se o njemu svaki dan imaju pravo da preispituju vaše izbore.”

Dojenje nije za vas? Volite da non-stop nosite svoju bebu? Koristite pelene ekološki osviještenog brenda? Unajmili ste dadilju? Vaša beba, vaš odgoj – vaša stvar!

9. “Vođenje računa o svom tijelu ne znači da trebate na dijetu čim izađete iz bolnice – naprotiv.”

Ne, ovdje se ne misli na gubitak kilograma već na uzimanje potrebnih nutrijenata kako bi se vaše tijelo što prije oporavilo od činjenice da više ne čuva drugo živo biće u svom okrilju. Ne zaboravite, ne može se sipati iz jedne prazne čaše u drugu – tako i vi ne možete da se posvetite svojoj bebi ako se prvo ne pobrinete za svoju dobrobit.

10. “Budi nježna prema sebi.”

Ponekad sreća leži u postavljanju realnih očekivanja. Budite nježni prema sebi, ako ste stavili pauzu na svoje životne i poslovne ambicije i odgodili česta okupljanja sa prijateljima – ne znači da ih se odričete. Vi prolazite kroz veliku promjenu i pronalazite se u ulozi majke – sve ostalo može da vas pričeka, donijeli ste na svijet novo biće!

Koji biste vi savjet dodali našoj listi? Pišite nam u komentarima, želimo da čujemo.

Podijeli tekst
Back to top