Pelene na plaži: DA ili NE?

Odlazak na more sa bebom je izazovan poduhvat, pogotovo ako još uvijek niste uhodani i ne znate trikove iskusnih roditelja (pssst, možete ih pročitati ovdje). Jedna od najčešćih nedoumica i tema o kojoj ne postoji saglasnost su pelene na plaži.

pelene na plazi

Na ovo pitanje ne postoji ispravan odgovor. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, a na vama je da se odlučite koja je najbolja za vas.

Ipak, većina pedijatara misli da beba treba nositi klasične jednokratne pelene na plaži, kao i specijalizovane pelene za plivanje. Njihova primarna funkcija je da propuštaju tečnosti, a zadržavaju čvrste fekalije u peleni dok je beba u vodi.

Zašto beba treba da nosi pelene na plaži

Prvi i najvažniji razlog je jednostavno higijena.

Naravno, niko ne želi da se kupa u moru u kome pluta izmet vaše bebe koja još uvijek ne koristi tutu ili joj se “omaklo”, ali veći problem od toga je ešerihija koli koja se može ovim putem vrlo lako prenijeti na druge kupače.

Ukoliko bi se to desilo u bazenu, bazen bi morao biti zatvoren dok se ne izvrši dezinfekcija i promjena vode, a svi gosti udaljeni.

Da sumiramo:

  • Pelene za plivanje sprečavaju “nezgode” u moru ili u bazenu
  • Značajno smanjuju širenje fekalne bakterijske kontaminacije
  • Sprečavaju širenje bakterije poput ešerihije koli
  • I drugih bakterija iz izmeta koje izazivaju opasne infekcije

Drugi razlog se odnosi na pitanje “Možemo li pelene držati u vodi, a skinuti na plaži?”

Jednostavan odgovor je da možete, ali pedijatri ni to ne preporučuju iz nekoliko veoma važnih razloga.

Koža vaše bebe veoma je osjetljiva i podložna iritacijama – može dobiti osip i od sjedenja na travi, a zamislite samo kombinaciju soli sa grubim česticama pijeska?

Takođe postoji povećana mogućnost od opekotina od sunca na najosetljivijim i intimnim dijelovima vaše bebe – to je bolan rezultat koji biste sigurno željeli da izbjegnete.

Ukoliko se to ipak desi bilo bi dobro da pri ruci imate našu Bambo Nature umirujuću kremu koja sadrži aloe veru. Ona će pomoći da se smanji crvenilo dok ne stignete do apoteke.

Što se tiče mijenjanja pelena na plaži, koliko god izgledalo komplikovano, sigurno je lakše i efikasnije od trčanja za bebom i praćenja na kojem mjestu je odlučila da izvrši nuždu kako biste počistili za njom.

U pomoć će vam priskočiti i naša podloga za presvlačenje koja je zgodna za prenošenje, visokoupijajuća i udobna, pa vam može čak poslužiti da beba na njemu dremne bez pelena i bez straha od curenja.

U komentarima ove objave na Fejsbuku čekamo vaše argumente!

Podijeli tekst
Back to top