Stižu topli dani! Evo kako da brinete o koži vaše bebe…

Svi se jako obradujemo toplim, sunčanim danima i šetnjama koje napokon mogu biti učestale, jer ih ne sputava kiša. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je bebina koža još uvijek jako osjetljiva.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Maj

To znači da ćete morati dodatno da se brinete o njoj.

Kako vam ova tema ne bi izazivala strah i preveliku brigu, u nastavku vam donosimo konkretne savjete kojih bi bilo dobro da se pridržavate u narednom periodu, kao i solucije ako se pojave reakcije na koži vašeg djeteta.

1. Ovo je jedno jednostavno rješenje!

Najbolje rješenje je jednostavno: nemojte izlaziti na sunce sa bebom u periodu od 10 do 17h.

Da, rekli smo jednostavno, ne i lako.

Niko ne želi provesti veći dio dana u kući. Zato se potrudite da na suncu ne budete izloženi barem u periodu od 12 do 17h, a u prije i poslije toga neka beba bude u (debelom) hladu.

2. Beba ima izraženo crvenilo od sunca. Šta sad?!

Nemojte da paničite, iako je vrlo vjerovatno da vam je beba uplakana i da vas to još više opterećuje.

Kada do ovoga dođe, pokvasite peškir hladnom vodom, iscijedite ga i lagano tapkajte po koži da je rashladite.

Nakon toga umasirajte u kožu naš losio za tijelo, koji u sebi sadrži i sastojak pod nazivom Aloe Barbadensis Leaf Extract, a svi znamo da je aloe vera idealan prirodni lijek za opekotine.

Važno! Ako je crvenilo veoma intenzivno i vaše dijete veoma razdraženo, ne izbjegavajte odlazak doktoru. Preporuka iznad se odnosi na manje, bezopasne reakcije kože.

3. Više slojeva – manje brige

Iako vam to možda ne zvuči logično, bolje je da beba na sebi ima više odjeće, kako bi je slojevi zaštitili od sunčevih zraka.

Osim toga, preporučujemo da obavezno stavite kapicu koja ima dosta širok obod, jer će pružati više zaštite i vaše dijete će lakše gledati.

4. Bijelo je zauvijek boja ljeta

Sigurni smo da znate da crna boja privlači svjetlost, pa će vam tako biti daleko više vruće ako obučete crnu majicu ili neki drugi crni odjevni komad. Isto to pravilo treba da primjenite i kod vašeg djeteta.

Kapica pomenuta ranije neka bude bijela ili jako svijetla, kao i ostatak stvari koje beba nosi. Ovo su one male stvari koje prave veliku promjenu.

5. I dječija koža treba SPF

Ovo pogotovo važi za sve vas koji tokom ljetnih dana idete na more sa malom djecom ili provodite mnogo vremena vani. Isto kao što svoju kožu prekrijete SPF kremom, tako biste trebali i bebinu. Jako je važno da opratite pažnju na proizvođača.

6. Šta ćemo sa ugrizima insekta?

Postoje brojni sprejevi koji odbijaju insekte, ali sigurno ne želite da svoju bebu natopite u hemikalijama, tako da su naši savjeti fokusirani na prirodnu prevenciju. Tu uključujemo nošenje lagane odjeće dugih rukava i nogavica i hlađenje nakvašenom krpom dijela gdje je ugriz.

Važno: Ako dođe do alergijske reakcije nakon ugriza, obavezno posjetite doktora kako bi vas savjetovali o tretiranju adekvatnim kremama.

Podijeli tekst
Back to top