Čekate blizance? Ovo je lista od 8 stvari na koje morate biti spremni prije poroda

Trudni ste sa blizancima? Čestitamo! Pripremiti se za blizance ne znači samo udvostručiti zalihe za bebu, postoji mnogo faktora i situacija na koje morate biti spremni, zato pročitajte ovu baš korisnu listu sa 8 stvari koje morate znati prije poroda – za svaki slučaj.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Maj-Blizanci

Prva reakcija na vijesti da nosite blizance je vjerovatno bila šok, zatim sreća, pa onda briga: “Kako ćemo sve uspjeti sami?” – i jedna beba velika odgovornost, a sada će na svijet u isto vrijeme doći dvije!

Ova lista ima za cilj da vam približi sve ono što vas čeka na putu od začeća blizanaca do samog poroda, i sigurni smo da će vam mnogo pomoći.

1. Prenatalna briga i opcije za porod

Pošto trudnoća sa blizancima može biti komplikovanija od nošenja jednog djeteta, doktori preporučuju da od početka pomno i pažljivo pratite svaki mjesec trudnoće kako bi se na vrijeme spriječile sve potencijalne komplikacije.

Takođe, dobro je da odmah počnete razmišljati o opcijama za porod, odnosno koja bi vama najviše odgovarala: vaginalni porođaj prirodnim putem ili carski rez.

Razgovarajte sa doktorom ili babicom na vrijeme – istraživanja su pokazala da se mame blizanaca u 50% slučajeva porode prije termina i to carskim rezom.

2. Budite spremni na češće posjete ginekologu

Iako je svaka trudnoća drugačija, većina žena koje nose blizance će imati češće prenatalne posjete ginekologu nego žene koje nose samo jednu bebu.
Ako vaši blizanci dijele jednu placentu, automatski ćete imati veći broj pregleda i pažljivo praćenje trudnoće.
Dobra stvar je što se vaše prenatalne posjete neće razlikovati od jednoplodne trudnoće sve dok ne dođete do početka trećeg tromjesečja.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Maj-Blizanci-01

3. Izaberite imena za blizance

Kako ćeš nazvati svoje blizance? Roditelji često kažu da im je biranje imena za bebu najteža odluka ikada, a sa blizancima brinete duplo!

Takođe, ne samo da morate da izaberete savršeno ime za svako dijete, već morate da razmislite i kako će imena zvučati u kombinaciji.

Nije lako, zar ne?

4. Spremite zalihe pelena

Bilo da odaberete platnene ili jednokratne pelene, kada bebe stignu, bićete zahvalni sami sebi što ste napravili zalihe. Posljednje što vam treba je da se probudite tokom noći i vidite da vam nije ostala više nijedna, a taman ste krenuli da mijenjate pelene svojim mališanima.

Jedna beba troši 8 do 10 pelena dnevno, što znači da ćete vi morati da vodite računa o 16+!

Super trik iskusnih mama je da kupe i nekoliko pakovanja u različitim veličinama, tako da kada vaši blizanci (naizgled) narastu preko noći, imaćete rješenje.

Ovdje možete pročitati sve o našim Bambo nature veličinama i kako da izaberete onu pravu za svoje bebe.

5.Izaberite adekvatna kolica

Bez dobrih dvokrevetnih kolica, sa blizancima nećete stići daleko!

Kolica su ključan dio svake opreme za bebe jer vaša mobilnost zavisi od njihovog kvaliteta i udobnosti.

Za blizance postoje tri modela kolica tzv. uporedo, tandem ili džoger.

Najbolje bi bilo da posjetite prodavnicu opreme za bebe i isprobate na licu mjesta koja kolica vam se čine najzgodnija za manevrisanje i u koja može stati velika torba sa pelenama i drugim potrepštinama.

6. Dekorišite sobu

Bambo-Naslovna-Fotografija-Maj-Blizanci-02

Gdje će vaši blizanci spavati? Šta će dijeliti, a šta ne?

Postoji mnogo pametnih i kul ideja za uređenje sobe za blizance, ali ono o čemu roditelji najviše razmišljaju nije uređenje već…

Koje sve stvari treba da kupe duplo?

Za početak, trebalo bi da uložite u dva krevetića, dvije auto-sjedalice i dvije hranilice kada počnu da sjede. Za sve ostalo, možete da se snađete.

7. Budite psihički spremni na mogućnost zdravstvenih problema

Iako je nošenje dvije bebe posebna vrsta radosti i blagoslova, kao i u svemu, postoji i u tome druga strana medalje.

Žene koje su trudne sa blizancima češće imaju zdravstvene probleme u trudnoći i komplikacije kao što su gestacijski dijabetes, preeklampsija, prijevremeni porođaj i krvarenje.

Blizanci koji dijele placentu mogu imati dodatne komplikacije. Ponekad se njihovo snabdijevanje krvlju dijeli nejednako, što može izazvati zdravstvene probleme za oba blizanca. Ili ako je sama posteljica nejednako podeljena, to može značiti da jedan blizanac ne dobija dovoljno hranljivih materija što uzrokuje spor rast i razvoj fetusa.

Rizik od komplikacija možete spriječiti odlaskom na prenatalni pregled. Na ovim pregledima važno je da kažete svom akušeru, ljekaru ili babici ako imate bilo kakve fizičke simptome ili osjećate da nešto nije u redu.

8. Naučite koji su znaci prijevremenog poroda

Statistike pokazuju da se 50% višeplodnih beba rađa prijevremeno.

Dakle, velika je mogućnost da će i vaš porod biti prije termina. Kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija:

  • informišite se što je više moguće o znacima da se prijevremeno porađate,
  • istražite razliku između pravih i lažnih trudova
  • spremite torbu za bolnicu i do 3 sedmice unaprijed (pročitajte ovdje šta sve treba da ponesete u porodilište)

Većina majki koje nose blizance porođaju se u 36-oj ili 37-oj sedmici, za razliku od očekivanih 40 sedmica kod majki koje nose samo jednu bebu.

Nažalost, nema dokaza da mirovanje u krevetu sprečava prijevremeni porođaj, a zaustavljanje prevremenog porođaja je za doktore veliki izazov – zbog toga je važno da budete spremni za sve ishode.

Za kraj, važno je da pored svih “obaveza” i isplaniranih trenutaka uživate koliko možete u čitavom procesu, pogotovo nakon poroda. Blizanci nisu rijetki bez razloga i zagarantovano je da ćete često ostati bez riječi kada posvjedočite njihovoj “telepatiji” i posebnoj vezi koju dijele.

Podijeli tekst
Back to top